ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Taşambarlar’da yangın söndürüldü
Taşambarlar’da yangın söndürüldü
AK Parti’de görev dağılımı yapıldı
AK Parti’de görev dağılımı yapıldı
YURTLİG’de Erzurum Kız Yurdu şampiyon oldu
YURTLİG’de Erzurum Kız Yurdu şampiyon oldu
Erzurum’da bilekler yarıştı
Erzurum’da bilekler yarıştı
Akdağ ailesi yasta
Akdağ ailesi yasta
HABERLER>GUNCEL
18 Aralık 2007 Salı - 00:00

KURBAN, HAYVAN NESLİNİ GENÇLEŞTİRMEYE KATKI SAĞLIYOR

Veteriner Hekimler Odası Şube Başkanı Sebahattin Yazıcı, sosyal ve ekonomik açıdan birçok faydası bulunan kurban ibadetinin aynı zamanda ülkedeki hayvan neslinin gençleştirilmesi yönünden de büyük katkı sağladığını söyledi.

KURBAN, HAYVAN NESLİNİ GENÇLEŞTİRMEYE KATKI SAĞLIYOR

KURBAN, HAYVAN NESLİNİ GENÇLEŞTİRMEYE KATKI SAĞLIYOR Veteriner Hekimler Odası Şube Başkanı Sebahattin Yazıcı, sosyal ve ekonomik açıdan birçok faydası bulunan kurban ibadetinin aynı zamanda ülkedeki hayvan neslinin gençleştirilmesi yönünden de büyük katkı sağladığını söyledi. Yazıcı, Türkiye genelinde Kurban Bayramı süresince 600 bin büyükbaş, 2 milyon küçükbaş hayvan kesildiği yönünde sonuçların ortaya konulduğunu ancak bunların kesin rakamlar olmadığını anlattı. 2002 yılında ülkenin hayvan potansiyelini ortaya koymayı amaçlayan çalışmalar başlatıldığını ancak bunların amacına ulaşmadığını belirten Yazıcı, bunun da küçük işletme sayısının fazla olması ve kayıt dışı kesimlerin yaygın yapılmasından kaynaklandığını ifade etti. HAYVAN HAREKETLİLİĞİ Kurban sebebiyle hayvan hareketliliğinin çok arttığını ve bu durumun bulaşıcı hayvan hastalıkları açısından birçok riski beraberinde taşıdığını anlatan Yazıcı, bulaşıcı hayvan hastalıklarının kurbanda yüzde 30 oranında artış gösterdiğine dikkat çekti. Türkiye'nin bulaşıcı hayvan hastalıkları açısından riskli bir bölgede bulunduğuna işaret eden Yazıcı, Türkiye'ye sınırı bulunan ülkelerde bulaşıcı hayvan hastalıklarının çok fazla olduğunu ve kaçak hayvancılık sebebiyle bunların zaman zaman ülkemize taşındığını bildirdi. SOĞUK HAVA ENFEKSİYONLARI ÖNLÜYOR Kurban Bayramı'nın soğuk mevsime denk gelmesinin bazı enfeksiyon hastalıkların yayılmasını önlediğini ve mevsimsel hastalıkların da fazla görülmediğini dile getiren Yazıcı, bulaşıcı hastalıkların yayılmasını önlemek için sağlık raporu, küpesi ve pasaportu bulunmayan hayvanların sevkine izin verilmediğini söyledi. Kurbanın dini yönünden başka sosyal ve ekonomik açıdan da birçok faydayı beraberinde getirdiğine işaret eden Yazıcı, kurbanı bir vahşet olarak değerlendirmenin doğru olmadığını, bunun daha ziyade kişisel bir problem olduğunu ifade etti. Kurban Bayramı dolayısıyla hayvan hareketliliğinin artış gösterdiğini ve bunun ekonomiye olumlu katkıları bulunduğunu anlatan KURBAN BAYRAMININ EKONOMİYE KATKISI BÜYÜK Yazıcı, hayvanın yetiştirilmesinden pazara getirilmesine, pazardan kesimine ve tüketilmesine kadar oluşan sürecin sosyal ve ekonomik açıdan büyük yararları bulunduğunu anlattı. Kurbanın ülkedeki hayvan neslinin gençleştirilmesi açısından da son derece önemli olduğunu belirten Yazıcı, vatandaşlar arasında en genç hayvanın en makbul kurban olduğu yönünde bir anlayışın bulunduğunu ancak bunun doğru olmadığını dile getirdi. Kurbanda sütü azalmış ve doğum yapma imkanı kalmamış ancak kurban şartlarını taşıyan hayvanların seçilmesinin doğru olacağına dikkat çeken Yazıcı, bunun ülkedeki hayvan neslinin gençleştirilmesi yönünden çok önemli olduğunu tekrarladı. KURBANLIK SEÇİMİ Sebahattin Yazıcı, iyi bir kurban için yapılması gerekenleri şöyle sıraladı: "İyi bir kurban, ideal bir kurbanlık seçimiyle başlar. Daha sonra sağlık ve çevre şartlarına riayet ederek kurbanı kesmeliyiz. Hijyenik bir ortamda, hayvana eziyet edilmeden ehil insanlar tarafından kurban kesimi gerçekleştirilmelidir. Kurban kesimi sonrasında da yine çevre temizliğine dikkat etmeli, hayvanın etini, sakatatını ve derisini ziyan etmeden hepsini kullanmalıyız. Ayrıca kesim yapıldıktan sonra kulak küpeleri atılmamalı ve bunlar il ve ilçe tarım müdürlüklerine teslim edilmelidir." Kurban kesiminin ardından etlerin tüketilmesi ve saklanmasında da bazı kurallara uyulması gerektiğini dile getiren Yazıcı, kurban etlerinin 12-24 saatlik bir bekletme süresinin ardından olgunlaşınca tüketilmesinin sağlık açısından doğru olduğunu ayrıca etlerin soğukta muhafaza edilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Palandöken’de çevre kirliliği yaşanmayacak
Palandöken Belediyesi kurban satış ve kesim yerlerini belirledi. Yenişehir, ...
ERZURUM’DA BEŞ OKULA BEYAZ BAYRAK ÖDÜLÜ
Sağlık ve Milli Eğitim Bakanlıklarının birlikte yürüttükleri proje kapsamında, ...
Aziziye Türkiye’yi temsil edecek
Özel Aziziye Lisesi öğrencileri 8-9 Aralık 2007 tarihlerinde, Ankara’da ...
 
TÜİK İSTATİSTİK OKUR YAZARLIK EĞİTİMİ VERDİ
Türkiye İstatistik Kurumu’nca (TÜİK) basın mensuplarına bilgilendirme semineri düzenlendi.
BİN 200 KORSAN CD ELE GEÇİRİLDİ
Erzurum'da emniyet ekiplerinin düzenlediği operasyonda, yaklaşık bin 222 ...
AHIRDAN KURBANLIK ÇALDILAR
Erzurum'da bir ahırdan 10 adet küçükbaş hayvan çalındı.
 
AŞKALE VE KANDİLLİ’DE DEPREM
Erzurum’un Aşkale ilçesi ve Kandilli’de dün küçük ölçekli ...
AŞIRI DOZDA İLAÇ ALDI, ZEHİRLENDİ
Erzurum'da grip hastası kişi, aşırı dozda ilaç alınca zehirlendi.
Memur adayları tercih yapacak
Bazı kamu kurum ve kuruluşlarına ilk defa atanacak memur adaylarından ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
“Merhamet” Politikası ve Terör
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Kasadaki Altın Saatler
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Kağıt gazete dönemi bitti!
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Sosyal Medya ve Siyaset: Ahlakın Kaybolduğu Yer mi?
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Prof. Dr. Fatih Alper Gibi Derman Olacaksın !
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
İş Yapma Ayrı Sahiplenme Ayrı İştir Ve Erzurumspor
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva