Erzurum Vergi Dairesi Başkanı Yunus Poyraz, vergi borçlarına tecil ve taksitlendirme imkanı getirildiğini belirterek, Erzurumlu mükelleflerin düzenlemeden yararlanması için erzurumvdb.gov.tr internet adresindeki dilekçe örneği ile 28 Kasım 2008 tarihine kadar başvuruda bulunmalarını istedi.
2008 yılı gelir ve kazançları için tahakkuk eden geçici vergi ve bu vergiyle ödenmesi gereken damga vergisinin hariç tutulduğu düzenlemeyle 1 Eylül 2008 itibariyle vergi borcu bulunanlara düşük faizle taksitlendirilme imkanı getirileceğini kaydeden Poyraz,''Vadesi hangi tarihte dolarsa dolsun 1 Eylül 2008 tarihi öncesi tüm vergi borçları için 18 ay taksit yapacağız. Bu taksite de yıllık yüzde 3 tecil faizi uygulayacağız. Bununla ilgili son başvuru süresi 28 Kasım 2008 olacak. yıllık yüzde 3 tecil faizi alacağız. Taksit ödemelerine de Aralık ayında başlayacağız.'' Dedi
BAKANLIĞIN TEBLİĞİ
Maliye Bakanlığının tebliğine değinen Poyraz, “ Bilindiği üzere. Maliye Bakanlığımız tarafından 30 Ekim 2ÜÜ8 tarihli ve 27039 sayılı Resmi Gazetede Seri:B ve 4 Sıra Nolıı Tahsilat Genel Tebliği yayımlanmıştır. Bu tebliğ ile mükelleflerimizin vergi dairesine olan borçlarının 18 ay süreyle taksitlendirilmesi ve bu süre içinde yıllık % 3 tecil faizi uygulanması imkanı getirilmiştir. Tebliğin iki temel amacı bulunmaktadır: Birincisi, vergi dairelerimize vadesi geçmiş borcu bulunan ve her ne sebeple olursa olsun bu borcunu ödeyememiş mükelleflerimize ödeme kolaylığı sağlamak; ikincisi. kamu alacaklarının bir an önce ve düzenli olarak Hazineye intikalini temin etmek.Söz konusu tebliğ ile prensip olarak tüm kamu alacakları tecil ve taksitlendirme kapsamına alınmıştır. Ancak kapsamla ilgili olarak bazı küçük sınırlamalar getirilmiştir. Vadesi 1 Eylül 2008 tarihinden sonra olan kamu alacakları ile 2008 yılı kazançları için tahakkuk eden Geçici Vergi ve bu vergi ile birlikte ödenmesi gereken damga vergisi bu iebiiğ kapsamında tecil ve taksitlendirmeye konu olmayacaktır. Ayrıca, daha önce de zamanlarda çıkarılan kanunlarla kendilerine ödeme kolaylığı sağlanmış, borçları yapılandırılmış, taksitlendirümiş veya tecil edilmiş olan belediyeler, spor kulüpleri, bazı KOBÃ'ler ve uzlaşmak suretiyle dava hakkını kullanmamış mükelleflerin öngörülen şartlar çerçevesinde ödenmekte olan borçları tebliğ kapsamına alınmamıştır. Diğer taraftan Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumunun öğrenim ve harç kredisi alacakları gibi vergi dairelerince tahsil edilip de tamamı genel bütçe dışındaki ilgili kurumlara aktarılan alacaklar bu tebliğ kapsamında taksidendinîmeyecektir” dedi.
TAKSİTLENDİRMEDEN YARARLANACAK OLANLAR
Taksitlendirmeden yararlanacak olanların izleyecekleri yol hakkında bilgi veren Poyraz, “Vergi Dairelerimize borcu olan ve bu tebliğ kapsamında borçlarının taksidendimesini isteyen mükelleflerimizin, vergi dairelerimizden veya erzurumvdb.gov.tr adresindeki internet sitemizden temin edebilecekleri dilekçe örneği iie 28 Kasım 2008 Cuma rninü mesai saati bitimine kadar vergi dairelerine baş utmaları gerekmektedir. Başvurular tüm borçları kapsayacak şekilde yapılacaktır. Birden fazla vergi dairesine borcu olan mükellefler her vergi dairesine ayrı ayrı başvuruda bulunacaklardır. Başvurulan posta yoluyla da yapma imkanı bulunmaktadır. Bu yolu seçen mükelleflerimize, başvuru dilekçelerini taahhütlü posta veya APS ile göndermelerini tavsiye ediyoruz. Zira bu durumda taahhütlü postanın veya APS'nin postaya verildiği tarih başvuru tarihi olarak kabul edilecektir. Dilekçenin adi posta ile gönderilmesi halinde ise. başvuru tarihi dilekçenin vergi dairesi kayıtlarına intikal ettiği tarih olarak kabul edileceğinden: postada meydana gelebilecek gecikmeler mükelleflerimizin hak kaybına yol açabilecektir.Bu tebliğ kapsamında tecil süresi 18 ay ve tecil faizi yıllık % 3 (aylık % 0,25) olarak belirlenmiştir. Normal tecil faiz. oranının yıllık % 24 olduğu dikkate alındığında, mükelleflerimize önemli oranda bir faiz avantajının sağlandığı aşikardır. Tebliğ kapsamında müracaatta bulunan mükelleflerimizin borç asıllarına normal vade tarihinden müracaat tarihine kadar geçen süre için hesaplanacak gecikme ilave edilerek toplam borç tutan belirlenecektir. Mükelleflerimiz bu borç tutarım 2008 yılı Aralık asından başlamak üzere 18 ayda 18 eşit taksitte ve yıllık % 3 tecil faizi uygulanmak sureliyle ödeyeceklerdir. Müracaat süresi içerisinde herhangi bir ödeme yapılmayacak, ilk taksit ödemesi 31 Aralık 2008 günü mesai saati bitimine kadar yapılabilecektir” dedi.
MÜKELLEFLER SIKINTI YAŞAMAYACAK
Mükelleflerin sıkıntı yaşayamayacağını belirten Poyraz, “Teminat konusunda mükelleflerimizin herhangi bir sıkıntı yaşayacaklarını düşünmüyoruz. Zira. 50.bin YTL'nin altında borcu ulan mükelleflerimizden hiçbir surette teminat istenmeyecektir. 50 bin YTL'nin üstünde borcu olan mükelleflerimizden ise. 50 bin YTL’yi aşan kısmın yarısı kadar teminat istenecektir. Vergi Dairesi Başkanlığı olarak yaptığımız araştırmada görülmüştür ki. vergi dairelerimize borcu olan her 100 mükellefimizden 97'sinin borç miktarı 50 bin YTL’nin altındadır. Bunun anlamı da şudur: Bu tebliğ hükümlerinden yararlanmak üzere müracaat eden mükelleflerimizin % 97'sinden herhangi bir teminat talep edilmeyecektir. Tebliğ kapsamında yapılan müracaatların tamamı alacağın tutarına bakılmaksızın vergi dairelerimiz tarafından değerlendirilip sonuçlandırılacaktır, tebliğ kapsamında tecil edilen mükelleflere: ödenecek taksit tutarlarını, tecil faizi tutarlarını ve vade tarihlerini gösteren bir ödeme planı verilecektir. Bu tebliğ kapsamında borçları taksitlendirilen mükelleflere, tecil ve taksitlendirilen borçlarının % 10'unıı Ödemiş olmaları ve vadesi geçmiş başkaca bir borcunun bulunmaması şartlarıyla "vadesi geçmiş borcunun bulunmadığına dair yazı verilecektir. Bütün bu açıklamalar çerçevesinde, çok özel durumları olanlar hariç vergi dairelerine borcu bulunan mükelleflerimizin bu tebliğ hükümlerinden yararlanmamak gibi bir lükslerinin olduğunu düşünmüyorum. Zira: taksitlendirme bütün borçlar için yapılacak. 18 ay boyunca çok cüzi bir faiz oranı uygulanacak, teminat konusunda büyük kolaylıklar gösterilecek ve hepsinden önemlisi ilk tecil taksidini ödemek için mükelleflerimizin önlerinde 1,5 aydan daha uzun bir süreleri var. Mükelleflerimizden özel olarak rica ediyorum sürenin dolmasını beklemeden bir an önce müracaatlarım yapsınlar. Bu. hem mükelleflerimizin gecikme zammından daha az etkilenmelerim temin edecek hem de son günlerde yaşanabilecek sıkışıklıkları önleyecektir” diye konuştu.