Erzurum arıcılığı ülkemiz arıcılığı içerisinde önemli bir yer tutuyor. Çayır mera varlığı, flora çeşitliliği, doğal kirliliğin olmaması, iklim özellikleri ve topografik yapı Erzurum’u arıcılık faaliyetinde cazip noktalardan biri haline getirdi. Bu potansiyel 120 bin civarındaki yerli arıcılara ve 150 bininin üzerinde gezginci arıcılara ait koloniler ile değerlendiriliyor. Erzurum Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Taner Bayır, Erzurum’un sahip olduğu imkânlar nedeniyle arıcılığa çok uygun olduğunu kaydederek geçtiğimiz sezon arı üreticilerin sektörden umduklarını bulamadıklarına da dikkat çekti.
BAL FİYATLARI UCUZLAYABİLİR
Gezginci arıların akın etmesi ile üreticinin bir dönemde 5 bin ton arı toplayacağını aktaran Bayır, “İlimizde genel olarak bal üretimi üzerine arıcılık faaliyeti yürütülmektedir. Ömrünün kısalığına rağmen uzun soluklu planlama ve altyapıya ihtiyaç duyulan arı ürünleri üretiminde verimi etkileyen faktörlerin çokluğu üreticileri bazı yıllarda olumsuz etkilemiştir. Özellikle bal üretiminin bir bölgede yılın sadece 20-30 günlük nektar akımına bağlı olması arıcılığı her zaman riskli bir sektör haline getirmiştir. Geçtiğimiz 2-3 yıldır ilimizde gerek kuraklık gerekse flora yapısı nedeni ile görülen verim düşüklüğü arıcının umudunu hep seneye bırakmıştı. Buda arıcılarımızın üretim şevkini kırmıştı. Ancak 2015 yılında bal verimi arıcımızın yüzünü güldürmüştür. İlimize gelen gezginci arıcılar ile birlikte 5 bin tonun üzerinde üretimin gerçekleşmesi beklenmektedir. 2015 yılında hem üreticimiz hem de tüketicimizin ağzı tatlanacak.” dedi.
HEDEF 5 BİN TON
Bu dönem 5 Bin ton arı balı toplamayı hedeflediklerini dile getiren Bayır, “Erzurum’un gerek iklimi gerekse florası üretilen bala kalite güvencesi vermektedir. Ancak üreticilerin üretimi yanında tüketicilere de kaliteli bal üretiminde ve arzında büyük rol düşmektedir. Geçtiğimiz yıllarda özellikle televizyon reklamları ve diğer unsurlar nedeni ile zaman zaman şüphe ile bakılır hale gelen balın, üretiminde hiçbir şüpheli durum bulunmamaktadır. Ancak bal, güvene dayalı bir ürün olup; tüketicilerin ya Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından Üretim izni almış işletmelerden ya da birinci üreticilerden ürünlerini temin etmelerinin doğru olacağını, sokak aralarında veya izinsiz satılan ürünlere güvenmemelidir. Ayrıca Erzurum sadece bal üretimi değil İkincil arı ürünleri ile de arıcılık sektöründe var olacaktır. Bu konuda geçtiğimiz yıllarda Erzurum’da yapılan Uluslararası Kongre Çalışmaları dışında yurtdışındaki başarılı örneklerden Romanya’da bulunan Enstitüler ziyaret edilerek Erzurum’da yatırım arayışındalar. Bu arayışı iyi değerlendirmemiz gerek.” diye konuştu.
SON 6 YILIN EN VERİMLİ YILI
Son yılların en bol balı olduğuna dikkat çeken Mollaoğlu, “Geçmiş yıllara oranla yaklaşık 5-6 yıldan beri böyle bereketli bir mevsim yaşanmadı. Bu sene çok iyi. Türkiye kovan başı ortalamasına göre Erzurum ortalamanın üzerine çıktık. O yüzden dolayı arıcı bu yıl umduğunu buldu. Türkiye piyasaları dalgalanmalı bir seyir halinde olması dolayı bal piyasaları o şekilde. Genel anlamda döviz bazında bakıldığında bal geçen yılla aynı fiyatlarda, artış yok.” şeklinde konuştu.