Boyahane ve Bakırcı gibi Erzurum’un önemli tarihi camilerinin bulunduğu Bakırcı Mahallesi’nde, yediden yetmişe herkes bakım ve onarım çalışmalarının gelişigüzel bir biçimde yapıldığı görüşünü taşıyor.
//BU NASIL ONARIM?
Bakırcı Mahallesi Muhtarı Asef Bulmuş, mahallesindeki tarihi camiler için yeniden harekete geçti. Bakırcı Camii’nin üst kısmında bulunan pencerelerden birisinin, çerçevesinden koparak caminin ortasına düştüğünü bildiren Bulmuş, dev çerçevenin, şans eseri camide kimsenin olmadığı bir sırada düştüğünü kaydetti. Düşen pencere çerçevesinin dışındaki pencerelerde de ayrılmaların göze çarptığını anlatan Mahalle Muhtarı Bulmuş, “Bu durumu yazılı bir dilekçeyle Vakıflar Bölge Müdürlüğü’ne bildirdim. Bölge Müdürlüğü’nden anında bir ekip gelerek, gerekli çalışmaları yaptı ve gitti. Bizi rahatsız eden, daha geçen yıl onarımı yapılan ve binlerce lira masraf edilen çalışmaların senesi dolmamışken pencerelerin yerlerinden çıkmasıdır.” diye konuştu. Yürütülen bakım ve onarım çalışmalarının sadece Bakırcılar Camii’nde değil, Boyahane Camii’nde de bir türlü yüze çıkarılamadığını vurgulayan Muhtar Asef Bulmuş, Bakırcı Camii için dilekçe verdik, çerçevelerini yerine taktırdık ve sağlamlaştırdık ama Boyahane Camii’nin durumu da Bakırcı Camii’nden farklı değil.” diye konuştu.
//BULMUŞ: CAMİLERİMİZ ONARILMADAN ÖNCE DAHA SAĞLAMDI
Boyahane Camii’nin daha geçen yıl yapılan bakım ve onarımının üzerinden daha bir yıl bile geçmeden aksaklıkların başladığını dile getiren Muhtar Asef Bulmuş, yağışların etkili olduğu Temmuz döneminde camiyi kubbesinden yağmur sularının bile bastığını dile getirdi. Herhangi bir yağış esnasında kubbedeki pencerelerin kenarlarından caminin içerisine suların sızmaya başladığını anlatan Bulmuş, “Onarımı daha yeni yapılmış olan iki tarihi camimiz var. Fakat bu iki cami onarılmadan önce çok daha sağlam durumdaydılar. Boyahane Camii’nin onarımının üzerinden daha bir yıl bile geçmeden kapılar betonlardan ayrılmaya başladı. Kapıyla beton arasına parmaklarımız giriyor. Yüzlerce kilo ağırlığındaki bu kapı, yarın bir gün herhangi birinin üstüne yıkılsa, bunun sorumluluğunu kim üstlenecek?” şeklinde konuştu.
Bakırcı ve Boyahane camilerinin restorasyon süreci başlamış başlayalı neredeyse dilekçe yazma rekoru kırdığını vurgulayan Asef Bulmuş, “Konuşuyorum olmuyor, susuyorum hiç olmuyor. Mahalle sakinleri camilerin halini, hesabını benden soruyor. Ben de mecburen elime kalem kağıt alıp dilekçeye sarılıyorum. Başka ne yapabilirim” ifadelerini kullandı.
Söz konusu camilerde yapılan restorasyonların gelişigüzel bir biçimde yapıldığını ileri süren Muhtar Asef Bulmuş, onarım işlerini yapan yüklenicilere bunun hesabının sorulması çağrısında bulundu.