DENİZ AYAS
İSTANBUL (İHA) - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye ve Kazakistan arasındaki turizmin geliştirilmesi gerektiğini, bunun için de Kazak Hava Yolları ile THY’nin fiyatları daha uygun seviyeye çekmesi için görüşmeler yaptıklarını belirtti.
Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev ve Başbakan Erdoğan TUSKON’un Grand Cevahir Otel’de düzenlediği Türkiye-Kazakistan Yatırım ve Ticaret Forumu'na katıldı. Forumda konuşan Başbakan Erdoğan, Nazarbayev’in ziyareti ve ziyaret sırasında yapılan görüşmelerin iki ülke ilişkileri açısından yeni bir dönemi başlattığını ifade ederek, “Adeta bu bir milat olmuştur, bir taçlandırma hareketi olmuştur. Görüşmelerimizde karşılıklı olarak stratejik ortaklığımızı gündemimizde çalışmaları süratle ilerleterek derinleştirme kararlılığımızı açıkça ortaya koyduk” dedi.
İki ülke arasındaki dış ticaret hacminin 4 milyar dolar olduğunu ve bunun da yeterli olmadığını anlatan Erdoğan, şöyle konuştu: “Biz en geç 2015’e kadar 10 milyar dolarlık hedefi tayin ettik ve bunu inşallah gerçekleştireceğiz. Bu irade taraflarda mevcut ama bu hedefi sizle gerçekleştireceğiz, sizlerin kararlı duruşunuzla gerçekleştireceğiz. Biz siyasilere düşen görev şudur; biz ön açarız, girişimcilerimizin önünde taşlar varsa onları temizleriz. Ondan sonra işadamlarımızın kararlı bir şekilde yürümesi gerekir.”
Önümüzdeki yeni süreçte her iki ülke halkları için bütün alanlarda hayırlı, verimli, sevindirici gelişmelere şahit olunacağına inandığını aktaran Erdoğan, şunları söyledi: “İki ülke arasındaki ortak projeler çoğaldıkça, yaygınlaştıkça karşılıklı yatırımların da artacağına inanıyorum. Bunun için karşılıklı ticaretimizi, yatırımlarımızı çeşitlendirmemiz gerekiyor. Bu çerçevede enerji, madencilik, savunma sanayi ve tarım başta olmak üzere potansiyelimizin güçlü olduğu alanlara yönelmemiz gerekiyor. Kendi işadamlarımızdan da Kazakistan’daki santral, baraj, otoyol, demiryolu, tersane, liman, köprü yapımı ve lojistik gibi büyük projelere daha yoğun ilgi göstermelerini bekliyoruz.”
TARİHİ İPEK YOLU
Tarihi İpek Yolu’nu yeniden canlandırması beklenen Bakü-Tiflis- Kars demiryolunu 2013’te hayata geçirmeyi hedeflediklerini kaydeden Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Şu an son aşamaya geliyoruz. Yoğun bir çalışma içindeyiz. Bu hattın açılması Avrupa, Kafkasya, Orta Asya, Uzak Doğu ve Güney Asya arasındaki hızlı ve güvenli bir uluslararası demiryolu ulaşım ağının kurulması anlamına geliyor. Marmaray projesinin de önümüzdeki yıl 29 Ekim’de bitmesiyle Londra’dan Çin’e kadar uzanan kesintisiz bir demiryolu hattına sahip olacağız. Bu demiryolu hattının verimli bir şekilde işletilmesi için Bakü-Hazar geçişinin güçlendirilmesi gerekiyor. Hazar geçişli bu ulaştırma hattı petrol, buğday ve madenler başta olmak üzere Kazak ürünlerinin yeni pazarlara ulaştırılması konusunda önemli bir imkandır. Bunun yanında Hazar’ın Kazakistan bölümünde liman ve tersane inşası ile gemi yapımını ülkelerimiz arasında önemli işbirliği alanı olarak görüyoruz.”
Başbakan Erdoğan, Kazak halkının artan refahı paralelinde ortaya çıkan konut ihtiyacının karşılanması için Kazakistan’ın ülkemiz toplu konut modelinden faydalanabileceğini düşündüğünü belirterek, bu konuda da her türlü işbirliğine açık olduklarını dile getirdi.
Turizmin iki ülke ilişkilerinin gelişmesinde önemli bir katkı sağladığını vurgulayan Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti: “Biz istiyoruz ki kültürel noktada, tarihi bağlarımızın olduğu ve kardeşlik bağlarımızın çok ileri olduğu Kazakistan’dan Türkiye’ye, Türkiye’den Kazakistan’a halklarımızın kaynaşması önem arz ediyor. Geçen yıl Kazakistan’dan Türkiye’ye 300 bin turist geldi. Niye 300 bin olsun? 500 bin olsun, 1 milyon olsun. Bir mani var, Kazakistan’ın nüfusu 17 milyon artması lazım. Türkiye’den de Kazakistan’a giden turist sayısının artması lazım. Onun için Kazak Hava Yolları ile THY’nin fiyatları daha uygun seviyeye çekmesi konusunu görüştük. İnşallah ilgili bakan arkadaşlarımızda bunları görüşmek suretiyle bu fiyatlara da çeki düzen verilecek.”
Erdoğan, Türkiye’nin turizmde, tecrübelerini Kazakistan’la paylaşmaya hazır olduğunun altını çizdi. “Yabancı” ifadesinden hoşlanmadığını ve kendisini rahatsız ettiğini dile getiren, bunun yerine “uluslar arası sermaye” demenin daha şık olduğunu kaydeden Başbakan Erdoğan, “Yerli ve uluslararası sermaye ayrımı yapmaksızın Türkiye çok önemli avantajlar sağlayan çok önemli bir teşvik paketi açıkladı. Uluslar arası yatırımcıların Türkiye’ye ilgisi her geçen gün artıyor. Arazi ise arazi tahsisi, belli bölgelerde olur biliyorsunuz. Vergi muafiyetiyse vergi muafiyeti, yine belli bölgelerde. Her bölgenin kendine has bazı özellikleri var. Teşviklerle beraber diyoruz ki; küresel sermaye Türkiye’ye gelsin süratle adımlarımızı atalım. Biz dostluk ve kardeşlik ilişkilerinin yanı sıra yatırımlar konusunda da öncelikle Kazak kardeşlerimizi yanımızda görmek istiyoruz" dedi.
ÖZEL SEKTÖR ARASINDA DAYANIŞMA
Özel sektörler arasındaki işbirliği ve dayanışmanın artması için her türlü desteği vermeye hazır olduklarını belirten Erdoğan, şunları söyledi: "Bu doğrultuda karşılıklı ticaretimizin geliştirilmesinde önemli rolü olan kara ulaştırması konusundaki sıkıntıları dün görüştük, inşallah onları da süratle gidereceğiz. Kotalı geçiş belgesi sisteminden daha serbest bir sisteme geçişi inşallah bir an önce sağlamamız gerekiyor ve inşallah bunu da sağlayacağız.”
Vize muafiyetinin de 30 günden 90 güne çıkarılmasının önemli olduğunu dile getiren Erdoğan, şöyle konuştu: “Bunu da Sayın Cumhurbaşkanımıza ifade ettim, kendileri bu konuda gerekli talimatları vereceklerini söyledi. Bu sorunları süratle çözdüğümüzde ticari ilişkilerimizin gelişmesi konusundaki sıkıntıların önemli bölümünü geride bırakmış olacağız. Güçlerimizi bir araya getirdiğimizde, sadece iki ülke arasındaki ekonomik ilişkileri güçlendirmekle kalmayacağımıza, bölgesel ve küresel çapta çok önemli başarılara imza atacağımıza inanıyorum.”