BTC’DE ÖNCELİK TOPLUMSAL YATIRIMA
BTC, boru hattının geçtiği Ardahan, Kars, Erzurum, Erzincan ve Gümüşhane illeri ve yakın çevresindeki yerleşim birimlerinde, ''Toplumsal Yatırım Programı''nı da bu illerin öncelikli ihtiyaçlarına göre hazırlıyor.
PROJE KAPSAMINDA BİN 66 KİLOMETRE TAMAMLANDI
Bakü-Tiflis-Ceyhan Ham Petrol Boru Hattı Projesi ile ilgili çalışmalarda, Türkiye'de 1076 kilometrelik hattın geçeceği güzergahtaki alanın hazırlandığı, 1066 kilometre boru diziminin de gerçekleştirildiği bildirildi. BTC Şirketi tarafından, proje çalışmalarında son durum değerlendirmesi ile ilgili hazırlanan verilere göre, BTC Ham Petrol Boru Hattı Projesi'nde 2004 yılı itibariyle yüzde 85 oranında ilerleme kaydedildi. Proje kapsamında Türkiye'de, 1076 kilometrelik boru hattının geçeceği güzergah boyunca toplam 1075 kilometrelik alan hazırlanırken, 1066 kilometre boru dizimi, 1024 kilometre kaynak, 810 kilometre kanal kazısı da tamamlandı. Pompa istasyonları ile ilgili yapılan çalışmalarda ise pompa ve boru binalarının kaba inşaatları tamamlandı, tank inşaatları ve ana hat borularının döşenmesine ise devam ediliyor. Projenin en önemli unsurlarından biri olan Ceyhan Terminali'nde de, tank inşaatları tamamlandı, tanklardaki su testleri ise sürüyor. TOPLUMSAL YATIRIM PROGRAMI SÜRÜYORBu arada, BTC'nin, boru hattı güzergahında bulunan yerleşim birimlerindeki ''Toplumsal Yatırım Programı'' ile ilgili çalışmalar da sürüyor. Toplam 1760 kilometre uzunluğundaki boru hattının Türkiye'den geçtiği 1076 kilometrelik güzergahı üzerinde bulunan yerleşim birimleri, Doğu'nun yatırım bekleyen illerinin başında geliyor. BTC, boru hattının geçtiği Ardahan, Kars, Erzurum, Erzincan ve Gümüşhane illeri ve yakın çevresindeki yerleşim birimlerinde, ''Toplumsal Yatırım Programı''nı da bu illerin öncelikli ihtiyaçlarına göre hazırlıyor. TARIM SEKTÖRÜNE ÖNCELİK VERİLİYOR
Doğu'daki illerde özellikle tarım ve hayvancılıkla ilgili çalışmalar ağırlık verilen Toplumsal Yatırım Programı çerçevesinde, söz konusu iller ve çevresindeki bazı yerleşim birimlerinde, tarım, büyükbaş hayvancılık, meyveciliğin geliştirilmesi, özellikle kadınlara yönelik gelir getirici eğitimlerle ilgili destek verilecek. Bunun yanında, yine bu iller ve çevresindeki bazı yerleşim birimlerinde, yörelere özgü üretimlerin artırılması için eğitim desteği sağlanacak. Program, başta kadınlar olmak üzere halkın, eğitim, öğretim ve sosyal hizmetlere daha fazla erişimlerinin sağlanması ve toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda da toplum bilincinin uyandırılması faaliyetlerini de kapsıyor.