COŞKUN MENEK
ERZİNCAN (İHA) - BOTAŞ tarafından Erzincan’a kurulan kompresör tesisi Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’ın katılımı ile hizmete alındı.
Erzincan’a 120 kilometre uzaklıktaki Çayırlı ilçesinde hizmete giren pompa istasyonunun açılış törenine, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’ın yanı sıra Erzincan Valisi Abdurrahman Akdemir, Erzurum Valisi Ahmet Altıparmak, DHMİ Genel Müdürü Orhan Birdal, Haberleşme Genel Müdürü Atilla Çelik, Botaş Genel Müdürü Mehmet Konuk ile kamu kurum ve kuruluş yöneticilerinin yanı sıra sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile çok sayıda vatandaş katıldı.
Törenin açılış konuşmasını BOTAŞ Genel Müdürü Mehmet Konuk, yaklaşık 85 milyon dolara mal olan tesis hakkında bilgiler vererek; “Her biri 12 MW gücünde 4 üniteden oluşmaktadır. Erzincan Kompresör istasyonu saatte asgari 1.613 bin metreküp, maksimum 2. 40 in metreküp doğalgaz basınçlandırma kapasitesine sahiptir’’ dedi.
BOTAŞ’ın son on yılda çok önemli projelere imza attığını da hatırlatan, Konuk, “Doğal gaz kullanımının ülke sathında yaygınlaştırılması amacıyla 7 bin 780 kilometre ilave iletim hatları inşa etmiş ve iletim hatları toplam uzunluğu 12 bin kilometreyi ve bu dönemdeki yatırımların toplamı 2 milyar doları aşmıştır” şeklinde ifade etti.
Erzincan Vali Abdurrahman Akdemir’in Çayırlı ve Erzinca’nda yapılan yatırımlar hakkında bilgi vermesinden sonra kürsüye gelen Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Erzincan Kompresörü’nün hayırlı olması dileklerinde bulunarak, “Türkiye’nin biriken dağ gibi sorunlarını çözmek, dağ gibi sorunları dağ gibi hizmetlere dönüştürmek için yola çıktık. Bu tesisin açılışı da gösteriyor ki Erzincan sadece yolların kesiştiği bir yol değil, Asya ile Avrupa’yı Anadolu toprakların enerji ile buluşturan bir yerdir. Türkiye’nin enerjisinin güvenliği ve gazının da ayarı Erzincan’da yapılıyor. Enerji kaynaklarımızda kendi kendimize yetecek projeler tam anlamıyla bitirilmiş değil. Türkiye’de 2003 yılında 9 tane ilimiz doğal gazla buluşmuştu. Şimdi bu sayı 72’ye çıkmış. Yani çoğu yapılmış 9 tanesi kaldı. Aslında Enerji Bakanlığımızın yaptığı hizmetlerle bizimki bir birine benziyor. 2003’de 6 ilimizin birbiriyle bölünmüş yolu vardı. Şimdi ise 74 ilimizin bölünmüş yolu var. Nereden nereye. Türkiye’nin hangi iline giderseniz gidin yapılan hizmetlerin Erzincan’dan daha fazla olduğunu eksik olmadığını göreceksiniz. Onun için çok rahatız. Türkiye’yi doğu’dan batıya, kuzeyden güneye bölünmüş yollarla donattık. Yolları böldük, hayatları birleştirdik. Yolları böldük, milleti birleştirdik. Türkiye’nin her tarafında standart yollar var. 10 yılı dolu dolu hizmetlerle geçirdik. Kilometrelerce laf edip arpa boyu yol almıyoruz. Bir arpa boyu laf ettik kilometrelerce yol yaptık. 3 bin 700 tane şantiyemiz var. 175 bin insan Türk insanın 76 milyonun ayağına taş değmemesi için gece gündüz çalışıyor. Son 10 yılda, 250 milyar lira yatırım yaptık. 10 yılı dolu dolu hizmetlerle geçirdik” diye konuştu.
“BİZ YAPARIZ BİZDEN ÖNCE GEÇERLER”
Bakan Yıldırım konuşmasında Yapılan bütün çalışmalarda vatandaşlarımız için ‘Çevreye verdiğimiz rahatsızlıktan dolayı özür dileriz’ yazıyor. Bundan sonra bütün şantiyelerde, bütün projelerde tabelaların altına bir satır daha ilave edeceğiz. ‘Milletimize, halkımıza yaptığımız o hizmetlerden dolayı muhalefete de verdiğimiz rahatsızlıktan dolayı sizden özür diliyoruz.’ Çünkü köprü yaparsın karşı çıkarlar, havalimanı yaparsın karşı çıkarlar, tüp geçit yaparsın, büyük barajlar, santraller yaparsın karşı çıkarlar. Bu ülkenin refahını istiyor musunuz? Bu ülkenin geleceğini büyük Atatürk’ün bize işaret ettiği muasır medeniyetler seviyesine çıkarmak Şimdi Brezilya’ da sokak olayları var enteresan. Paraları israf etmeyin yol yapın. Havalimanı yapın diye. Bizimkiler de sokaklarda köprü yapmayın baraj yapmayın havalimanı yapmayın diye sokaklardalar. Allah izan versin, akıl versin. Türkiye bugünleri de gördü. Ama bu zihniyet yeni değil. Bu zihniyet ilk köprüye de karşı çıktı. Şaşacak bir şey yoktur. Ama köprüyü yaparsınız ama ilk önce karşı çıkanlar üzerinden geçer. Hizmetlerim hız kesmeden devam ediyor. Milletimizin ihtiyacı olan hizmetleri yapmak bizim boynumuzun borcu” dedi.
İSPANYA’DAKİ TREN KAZASI
Yıldırım konuşmasının sonunda İspanya’da meydana gelen ve 78 kişinin ölümü ile sonuçlanan hızlı tren kazasına da değinerek; “Geçtiğimiz günlerde bir tren kazası oldu 78 insan hayatını kaybetti. Biz Tük halkı olarak İspanyol halkının açısını paylaşıyoruz. Ölümlerin ne kadar büyük acılar insanlara çektirdiğini biliyoruz. Yani kaza o ülkede olur, bu ülkede olur diye bir şey yoktur. İstediğiniz kadar yol yapın, havalimanları yapın ister istemez kazalar oluyor. İnsan faktörünü hatasını ortadan kaldıracak daha bir icat yapılmadı. Çünkü geçmişte bizde yaşadık” diye konuştu.
Bakan Yıldırım’ın ardından konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, “Bugün burada açılışını yapacağımız tesis yalnızca bir bölgenin değil ülkemizin en seçkin ve fonksiyonun yüksek merkezlerinden bir tanesi olacak. Buradan İstanbul’a gidene kadar bir uçtan diğer uça kadar bin 800 kilometredir. Türkiye ihtiyaçlarını 5 ayrı ülkeden temin ediyor. Rusya, Azerbeycan, İran ve deniz yoluyla da sıvalaştırılmış gazı getirerek Cezayir ve Nijerya’dan. Türkiye’de bu kurucağımız merkezle beraber, bir gazı doğudan bıraktığınızda batıya kadar ulaşmıyor. Bunun basıncını yükseltmeniz lazım. Bu hat üzerinde 7 tane kompresör merkezi var. En önemlilerinden bir tanesi de Çayırlı’daki tesisimiz. Azarbeycan dan ve İran’dan gelen doğal gazı daha fazla miktarda aktarabilmek için uzun zamandan beri yapmayı planladığımız bir kompresör merkezi burası. Ne kadarlık bir miktar artırmış olacağız. Türkiye’nin toplam kullanmış olduğu doğal gazın neredeyse 3/1’ine bu kompresör merkezinden geçirmiş olacağız. 9 ilden 72 ile çıkarttık. Biz bunların hepsini tamamlamış olacağız. Bu arada valiliklerimize yazılarımızı gönderdik. 10 bin nüfusun üzerinde bulunan ilçelerimiz eğer o ilçelerde bulunan elektrik abonelerinin yüzde 60’ı kadar bir abonenin talep etmesi, istemesi halinde o ilçeye de doğalgaz getireceğiz dedik. Biz doğudan aldığımız kaynakları batıya aktarmakla beraber çok ciddi bir görevi de ifaa etmiş bulunuyoruz. Şahdeniz 1 adını verdiğimiz projeden çıkan doğalgazın batı kaynaklarına, batı da ki tüketim noktalarına aktarılması lazım. Türkiye’nin şöyle bir coğrafyası var. Doğu da ki ülkeler üretim ülkeleri, batı da ki ülkeler tüketim ülkeleri. Türkiye’nin doğusun da üretim merkezi var HES gibi, doğalgaz gibi, bir çok enerji kaynaklarımız olduğu gibi ama tüketim batı noktalarında. Biz Türkiye de 1 milyon kilometreyi aşan iletim ve dağıtım hatlarıyla onları iletmiş oluyoruz. İşte doğalgazda hakeza aynı şekilde tamamlanmış olacak ve Çayırlı bölgemizde Türkiye de yanlızca Erzincan değil bölgesinin değil Türkiye’nin tamamına bu hizmeti vermiş olacak. Bizler doğalgazı meskenlerimize, evlerimize, konutlarımızda, ticaret hanelerimizde daha çok kullanılmasını temenni ediyoruz. 10 yıl önce doğalgazın elektrik tüketimindeki bir nevi elektrik üretimindeki payını yüzde 53’lerde bulmuştuk. Şimdi biz yüzde 43’lere kadar indirdik. Hedefimiz yüzde 33-30'lara kadar indirmektir.
Türkiye’nin 11 yıllık birikimlerini hep beraber izledik. 11 günde bertaraf etmek istediler. Bu hak mıdır. Bu yapılacak iş midir. Bunlar tabiri caizse tırnaklarımızla beraber Türkiye de bir bir onarmaya çalıştığımız Edirne’den Kars’a, Sinop’tan Hatay’a varıncaya kadar bir çok noktasında imar etmeye çalıştığımız eski para ile katrilyonlarca para aktardığımız paralar bir anda bertaraf edilmek istendi. Hangi sektörde olursak olalım enerji, tarım, ulaşım, eğitim hangi sektörde olursak olalım sağlıktan tutun ulaştırmaya varıncaya kadar binlerce proje geliştirdik. Binlerce insanımız çalışıyor. Ama bu siyasi istikrarı göndermek istediler kaldırmak istediler. Bütün sektörlerin başında siyasi istikrar gelir. Bugün bölgemizi hep beraber izliyoruz. Suriye’de, Mısır’da, Rusya’da, ırak’ta birçok ülkede istikrar önemli şekilde sarsıldı. Türkiye bir Mısır olmayacaktır. Türkiye bir ırak olamayacaktır, Türkiye hiçbir zaman bir Suriye olmayacaktır. Bizler bu işin başındayız ve halkımız adına, milletimiz adına aldığımız bu yetkiyi sandık haricinde vermeye hiçbir şekilde niyetimiz yok. Bunun böyle bilinmesi lazım” dedi.
Konuşmaların ardından bakanlar ve davetliler hep birlikte kompresör tesisin açılışını gerçekleştirerek, tesislerde incelemelerde bulundular.