BÖLGEDE HAYVANCILIĞIN UMUDU, SUNİ TOHUMLAMA
Atatürk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Doğum ve Jinekoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Armağan Çolak, Erzurum'da 2005 yılında başlanan hayvan ırkı ıslahı projesi kapsamında yapılan çalışmaların, bölge hayvancılığı için büyük önem taşıdığını söyledi.
Prof. Dr. Çolak, yaptığı açıklamada, Erzurum Valiliği, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ve Atatürk Üniversitesi işbirliğiyle 2005 yılında başlanan ve 2010 yılında tamamlanması planlanan ''Erzurum İli Büyükbaş Hayvan Islahı Projesi''nin yöre köylüsünün ekonomik kalkınmasını sağlayacağını ifade etti.
KÖYLÜNÜN YÜZDE 30’U PROJEDEN YARARLANDI
Proje kapsamında bölgedeki köylünün yüzde 30'una ulaştıklarını anlatan Prof. Dr. Çolak, suni tohumlamanın bir araç olduğunu belirterek, ''Asıl hedef ise köylümüzün eğitimidir. Hayvancılık konusunda gerekli eğitimi alan köylümüz daha kaliteli hayvan yetiştirecek ve buna göre emeğinin de karşılığını alacaktır'' dedi.
İTHAL İNEKLER EKONOMİK OLMADI
Geçmiş yıllarda hayvan ırkının ıslahı çalışması kapsamında yurt dışından ithal edilen ineklerin köylülere dağıtıldığını hatırlatan Çolak, ithal edilen bu hayvanların çevreye uyum sağlayamadığı için ya telef olduğunu ya da kesilmek zorunda kaldığına dikkati çekerek, ''Ama ıslah çalışması ile çevreye ve bölgenin şartlarına uyumlu hayvan ırkı oluşturuyoruz. Bu çok önemli. Geçmişte yapılan hatalar ülke ekonomisine büyük zararlar verdi. Bu proje ise ekonomiye büyük katkı sağlayacak'' şeklinde konuştu.
BESİCİYE KÖYÜNDE EĞİTİM VERİLECEK
Proje kapsamında kış aylarında köylere giderek eğitim çalışması yapacaklarını, bu tür alan çalışmalarının çok önemli olduğunu vurgulayan Çolak, ''Tarımsal faaliyetlere kış nedeniyle ara veren köylüye en iyi şekilde nasıl hayvan yetiştirileceğini ve hayvansal ürünleri nasıl elde etmesi gerektiğini anlatacağız. Kalkınmanın başlangıcı eğitimdir'' dedi.
YANLIŞ İNANÇLARIN ÖNÜNE GEÇİLDİ
Prof. Dr. Armağan Çolak, şunları söyledi: ''Projeye ilk başlanan günlerde suni tohumlama ile ilgili yanlış inanışlar da bulunuyordu. Bunun önüne geçebilmek için ilçe müftülerinden yardım istedik. Eğitim çalışmalarına müftülerde katılarak suni tohumlamanın dinen sakıncasının olmadığını anlattılar. Köylümüz artık suni tohumlamaya sıcak bakıyoruz. Hayvan ırkı ıslah projesi ile köylü, ıslah çalışmaları sonucu yetiştirdiği hayvandan emeğinin karşılığı alacak ve zenginleşecektir.''