ERZURUM gazetesi
BBP Genel Başkanı Yalçın Topçu, "Kalkınan Anadolu Projesi" adı altında bir projeleri olduğunu belirterek, "Bu projenin ülkemize getirisi sadece ekonomik kazançla sınırlı değildir. Bu proje uygulamaya konulunca sosyolojik, kültürel ve ekonomik kazanımlar yanında aynı zamanda turizmi de canlandıracak birçok faydayı birarada gerçekleştirecektir" dedi.
Topçu, Üsküdar Bağlarbaşı Kültür Merkezi'nde düzenlenen İstanbul milletvekilleri aday tanıtım toplantısında, başta şehit anneleri olmak üzere, Müslüman coğrafyadaki bütün annelerin Anneler Günü'nü kutladığını söyledi.
-"KALKINAN ANADOLU PROJESİ"
BBP Genel Başkanı Topçu, Anadolu insanının yüzünü güldürecek, ülkeye bolluk ve bereket getirecek çılgın olmayan, akıllı ve hayırlı bir projeleri olduğunu belirterek, "Projemizin adı, 'Kalkınan Anadolu Projesi'. Kısaca 'KAP' olarak adlandırabileceğimiz akıllı ve hayırlı bir proje. Milletimize hayırlı olsun" dedi.
Projenin, "yerli kaynaklarla yerinden kalkınma" felsefesinden hareket edilerek oluşturulduğunu kaydeden Topçu, projenin Türkiye'nin en temel ihtiyaçlarının göz önüne alınarak, doğal kaynakların en verimli şekilde kullanılması amaçlanarak planlandığını söyledi.
PROJENİN İÇERİĞİ
Bu projenin, mevcut şartlar altında gerçekçi, somut, pratik, özgün ve Türkiye'nin geleceği açısından öncelikler arasına alınması gereken bir proje olduğunu vurgulayan Topçu, "Bu projenin ülkemize getirisi sadece ekonomik kazançla sınırlı değildir. Bu proje uygulamaya konulunca sosyolojik, kültürel ve ekonomik kazanımlar yanında aynı zamanda turizmi de canlandıracak birçok faydayı birarada gerçekleştirecektir. Yani Kanal İstanbul'dan önce, fukaralık altında ezilen Orta Anadolu ve İç Anadolu'nun kalkınması bize göre esastır" diye konuştu.
ERZURUM’DAN BAŞLAYACAK
Topçu, Kalkınan Anadolu Projesi'nin, Erzurum'dan başlayıp Sivas'ta devam ederek Ankara'da bitecek büyük su kanalları ile birlikte göletler oluşturma ve yeni barajlar yapma projesi olduğunu belirtti.
Bu projenin, İç ve Orta Anadolu'nun geniş tarım arazilerini verimli tarım havzalarına çevirme projesi olduğunu dile getiren Topçu, "Bu proje sulama kanalları ve barajlar marifetiyle su taşıyıp, hem proje güzergahını hem de Orta ve İç Anadolu'yu sulu tarıma geçirerek, Anadolu insanının makus talihini değiştirme projesidir. Bu projeyle, bölgesel yağış farklılıklarının olumsuzluklarını asgariye indirerek, suni nehirler vasıtasıyla yeni sulama alanları oluşturup tarımsal üretimin artırılmasını sağlarken diğer olumsuzlukların da önüne geçilecektir" dedi.
KAP'IN GÜZERGAHI
Projenin güzergah olarak başlangıç noktasının Erzurum'un Aşkale ilçesi ile Erzincan'ın Tercan ilçesi olduğunu ifade eden Topçu, şu bilgiyi verdi: "Tercan'dan Erzincan'a, Erzincan'dan Kelkit'e, Kelkit'ten Suşehri'ne, Suşehri'den Hafik'e, Hafik'ten Sivas'a, Sivas'tan Akdağmadeni, Akdağmadeni'nden Boğazkale'ye, Boğazkale'den Şefaatli'ye, Şefaatli'den Çiçekdağı'na, Çiçekdağı'ndan Kaman'a, Kaman'dan Keskin'e, Keskin'den Kırıkkale'ye, Kırıkkale'den Hirfanlı Barajı'na ulaşacaktır. Güzergahta Erzurum, Erzincan, Gümüşhane, Tokat, Sivas, Yozgat, Kırşehir, Kırıkkale ve Ankara illeri vardır. "
Topçu, güzergah boyunca yapılacak su kanallarının uzunluğunun 2 bin 803 kilometre olacağını ve toplam 77 kilometre uzunlukta 3 ayrı tünel yapılacağını anlatarak, güzergahta ayrıca, Karasu, Kelkit, Çobanlı, Şerefiye, Hafik ve Sulusaray olmak üzere 6 yeni baraj yapımı gerçekleştireceğini dile getirdi.
Projenin kanal ve tünel inşaat maliyetinin bugünkü verilere göre yaklaşık 4, 6 milyar dolar olacağını söyleyen Topçu, toplam maliyete barajların yapımı ve istimlak maliyeti de eklenince projenin ana maliyetinin 12-15 milyar dolar arasında değişeceğini bildirdi.
Topçu, projenin yapım süresinin de 5 yıl baz alındığını, bu projenin hayata geçmesiyle Türkiye'nin yeniden hayvansal ve tarımsal ürünlerini ihraç edebilen, bu ürünlerle ilgili dünya markaları oluşturabilen bir ülke haline geleceğini belirtti.