27 Şubat tarihine kadar devam edecek olan av sezonunda uyulması gereken kurallar, Merkez Av Komisyonu tarafından belirlenirken, İl Çevre ve Orman Müdürü Muammer Toraman da, avcılara uyarılarda bulundu. Türkiye’nin, bitki türleri bakımından sayısal zenginliğinin bütün komşu ülkelerden daha fazla olduğunu kaydeden Toraman, “Avrupa kıtasında 12 bin bitki türü bulunmasına karşın, Türkiye'de 3 bini endemik olmak üzere 9 binden fazla bitki türü tespit edilmiştir. Bununla beraber 132 memeli, 454 kuş türü, 106 sürüngen, 345 balık türü ve diğer canlılarla beraber toplam 80 bin canlı türü ülkemizde bulunan biyolojik çeşitliliğin önemini ortaya koymaktadır.” dedi.
//AV SEZONU UYARILARI
Erzurum’un da, özellikle yaban hayatı çeşitliliği ve popülasyonu açısından çok zengin bir yapıya sahip olduğunu anlatan Toraman, bu popülasyonun korunması, artırılması, milli ekonomiye kazandırılması ve gelecek nesillere taşınması amacıyla bu popülasyonun sürdürülebilir yönetimi ve denetiminin Merkez Av Komisyonu kararlarıyla düzenlendiğini söyledi. Toraman, “Bu noktadan hareketle 2010 ve 2011 Av dönemi kuşlar ve memeliler için 14 Ağustos tarihinde başlamış olup, 27 Şubat 2011 tarihinde sona erecektir. Bu dönemde avcılarımızın ava çıkarken kontrollerde dikkat etmesi gereken hususlar da belirlenmiştir.” diye konuştu.
//AVCILAR NELERE UYACAK?
İl Çevre ve Orman Müdürü Muammer Toraman, “Çarşamba, Cumartesi, Pazar ve resmi tatil günleri dışında ava çıkılmaması, Merkez Av Komisyonunda belirtilen limitler dahilinde avlanılması.
Avcılık Belgesi, Avlanma Pulu ve Yivsiz Tüfek Ruhsatnamesi olmadan ava çıkılmaması. Canlı mühre, çığırtkanlar ve gece avı cihazlarının avlanma araç ve gereci olarak
Kullanılmaması. Koruma alanları ve yaban hayatı geliştirme sahalarında av yapılmaması ve Merkez Av Komisyonu’nun yasakladığı avlanma şekilleriyle de av yapılmaması önem arz
etmektedir. Yine tüm evraklarını tamamlamış avcılarımızın; iyi bir rehber olacak MAK (Merkez Av Komisyonu Kararı) kitapçığı ve ilimize ait Avlanmaya açık ve kapalı alanları gösteren haritaları yanlarında bulundurmaları istenmeyen talihsizliklerin yaşanmaması adına önemli avantajlar sağlayacaktır. Avlanma limitleri, avlanma süreleri ve Merkez Av Komisyonu’nca belirlenen avlanma esas ve usullerine aykırı şekilde avlanama yapanlar hakkında 4915 sayılı Kara Avcılığı Kanunu doğrultusunda işlem yapılmaktadır. Bakanlığımız ve Merkez Av Komisyonu tarafından Koruma altına alınan Av ve Yaban hayvanları ile Avlanma limitlerinin üzerinde avlanan her bir av hayvanı için tazminat cezası verilmektedir.” ifadelerini kullandı.
//YABAN KOYUNU VURMANIN CEZASI 50BİN TL…
2010 ve 2011 Av Sezonu için uygulanacak tazminat miktarlarını da açıklayan Toraman, “Avlanan her bir hayvan başına; Çakal için 250,00 TL, Kınalı keklik-kum keklik ve kaya kekliği için 350,00 TL., Yaban Tavşanı- Yaban Domuzu-Tilki için 500 TL., Kurt için bin TL, Karaca için 3 bin 250 TL., Yaban Keçisi ve Çengel Boynuzlu Dağ Keçisi için 12 bin TL., Ayı için 18 bin 500 TL., Yaban Koyunu için 50 bir TL olarak belirlenmiştir. Bununla birlikte alınan tüm önlem ve uyarılara rağmen ilimizde 2009 ve 2010 Av Döneminde 4915 Sayılı Kara Avcılığına muhalefetten 46 Avcı hakkında yasal işlem yapılmış ve bunlara toplam 25 bin 100 TL tutarında idari para cezası uygulanmış ve 14 adet av tüfeğine el konulmuştur. Bu duygular içerisinde tüm evraklarını tamamlamış, avcılık etiğine ve mevzuatına uygun, av sporu yapan avcılarımıza, ‘rastgele’ diyoruz.” şeklinde konuştu.