VATANDAŞ GÖRDÜĞÜNE Mİ DUYDUĞUNA MI İNANACAK?
Kimi vatandaşlar şehir şebeke suyu tükettikleri için bağırsak enfeksiyonuna yakalandıklarını söylerken, İl Sağlık Müdürlüğü tam aksine çeşmelerde su tüketenlerde enfeksiyon vakalarının görüldüğünü kaydetti. Müdürlüğün kirli su akıttığını bildirdiği çeşmeler arasında Abdurrahmangazi Türbesi çeşmesinin bulunması vatandaşın dikkatini çekerken, aynı zamanda kafalarda vatandaş şehir şebekesine yönlendirilmek mi isteniyor, şüphesini de beraberinde getirdi.
SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ AÇIKLAMASI
Erzurum il merkezindeki 59 mahalle çeşmesinden 15'inin sürekli kirli, 24'ünün ise zaman zaman kirli aktığı bildirildi. İl Sağlık Müdürü Serhat Vançelik, Erzurum'daki mahalle çeşmelerinden akan sularının birçoğunun kirli olduğunu açıkladı. Vançelik, şebeke sularının ise genelde temiz olduğunu söyledi. Şehir şebeke hatlarında ise çok dar kapsamda lokal olarak kirliliğe rastlandığı, buna ise inşaat ya da kanalizasyon kazılarının neden olduğu belirtildi.
VANÇELİK ŞEBEKE SUYU TEMİZ DİYOR..
Vançelik, kurum olarak il genelindeki 93 farklı noktadan günlük su numunesi aldıklarını ve bunların kimyasal, fiziksel ve bakteriyolojik kontrolünü yaptıklarını vurgulayarak, yapılan kontrollerde mahalli çeşme sularının çoğunun içme ve kullanmaya müsait olmadığının ortaya çıktığını kaydetti.
AYLIK SONUÇLAR..
Temmuz ayında 112 şebeke ve 21 mahalli çeşme suyundan örnek aldıklarını, bunlardan 3 şebeke ve 6 mahalli çeşme suyunun kirli çıktığını aktaran Vançelik, Ağustos ayı içerisinde de 87'si şebeke, 6'sı mahalli çeşme olmak üzere 93 farklı noktadan su kontrolü yaptıklarını ve yine bunlardan 7 şebeke ve 4 mahalle çeşme suyunun kirli çıktığını açıkladı.
Vançelik, "Her gün çevre sağlık ve gıda kontrol şube ekiplerimiz şehri temsil eden farklı noktalardan su örnekleri alıp, tahlil yapıyor. Maalesef mahalli çeşme sularımızın çoğu kirli. Şebeke suyumuz genelde temiz. Kirli şebeke suyuna rastladığımız noktaları aynı gün ESKİ’ye bildiriyoruz. ESKİ de gereğini yapıyor. Ancak şebeke sularının kirli olmasının kanalizasyon yada inşaat kazı çalışmalarına bağlıyoruz. Çünkü, kirli çıkan noktada ertesi gün aldığımız tahlillerde hemen düzelme oluyor. Bu da ESKİ'nin kendilerine ulaştırdığımız kirlilik raporunu dikkate alıp, bunun kaynağı üzerinde araştırma ve iyileştirme yapması etkili." dedi.
//BAĞIRSAK ENFEKSİYONU VAKALARINDA ARTIŞ
Özellikle Ramazan ayında ve hafta sonları vatandaşların mahalli çeşmelere akın ettiğinin de altını çizen İl Sağlık Müdür Vançelik, bu nedenle pazar günlerinde ishal vakalarında gözle görülür bir artışın yaşandığına işaret ederek, "Pazar günleri mahalli çeşmelerden su tüketimi oldukça fazla. Bunun sonucunda da ishal tanısıyla hastanelerimizin acil servislerine müracaat eden vaka sayısında hafif bir artış var." diye konuştu.
KİRLİ ÇIKAN MAHALLİ ÇEŞMELER
Aliravi İ.Ö.O.Karşısı Palu Çeşmesi, Ayazpaşa Çeşmesi, Mecidiye Çeşmesi, Gürcükapı Akbank Arkası Çeşme, Gez Mah. Çapa Önü Çeşme, A.Mumcu Dedeağa Çeşmesi, Alipaşa Mah. 1. Gölbaşı Caddesisi Çeşmesi, Tahtacılar Cad. Daracık Sokak Çeşmesi, Ali Paşa Mah. 2. Turan Sok. Çeşmesi, Kırk Çeşme, Muratpaşa Cami Bingöl Çeşmesi, Kadana Cami Çeşmesi, Ali Paşa Mah. Kabeyi Mescit Çeşmesi, Abdurrahman Gazi Mah. Gazi Türbe Çeşmesi, Rüstem Paşa Taşhan Önü Çeşme, Kavak Cami Çeşme, Orta Çeşme Temelli Petrol Arkası, Çırçır Cami Çeşme, Kavak Mah. Esatoğlu Çeşme, Kavak Mah. Tophane Çeşme, Celal Akın İlköğretim Okulu önü çeşme, Libya Cad. Abdurrahman Ağa Mah. Kazım Karabekir Yanı Çeşme, Mahallebaşı Akpungar Çeşme ve Tatlıcı Muammer Usta Merkez Şube Önü çeşmesi.