Atatürk Üniversitesi Adli Tıp Bölüm Başkanı Prof. Dr. Kök:
Hekimler kendilerini yenilemelidir
Erzincan Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı ve Erzurum Atatürk Üniversitesi Adli Tıp Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Nezih Kök, Türkiye'de hekim sıkıntısı olmadığını, mevcut hekimlerin sağlık hizmetlerinin içine çekilmemesinden dolayı sorunların yaşandığını söyledi.
Prof. Dr. Ahmet Nezih Kök, hekimliğin sadece reçete yazmaktan ibaret olmadığını belirterek, doktorların sıkıntı yaşamamaları için Türk Ceza Adalet Sistemi'nden de haberdar olmaları gerektiğini söyledi.
Kök, "İnsan ile birlikte hekimlik mesleği başlamıştır. İlk insan kendi acılarını önlemek için farklı uygulamalar yapmıştır. Daha sonra doğadan yararlanılarak çeşitli ilaçlar yapılmaya başlanmıştır. Hekimlik 17. yüzyıldan sonra bilimsel olarak ilerleme kaydetmiş, 18 ve 19. yüzyılda bilimsel gelişmeler hız kazanmıştır. Günümüzde bilimsel olarak gelişen mesleği icra eden hekimlerin değişen Türk Ceza Adalet Sistemi'ni iyi takip etmeleri gerekmektedir. Hekimlik sadece reçete yazmaktan ibaret değildir. Hekimler bilgili, deneyimli ve ilgili olmalıdır" dedi.
HEKİM SIKINTISI YOK
Türkiye'de hekim sıkıntısı olmadığı da belirten Ahmet Nezih Kök, 700 kişiye bir hekim düştüğünü söyledi. Kök, "Sağlık Bakanlığının sitesindeki diğer verilere baktığımızda uzman hekim artış oranı yüzde 12.9, pratisyen hekim artış oranı yüzda 18.3 iken, ebe-hemşire sayısındaki artış oranının yüzde 4.3’te, anestezi teknisyeni artış oranının yüzde 2.5’te kaldığını görmekteyiz. Röntgen teknisyeni artış oranı - yüzde2.1, laboratuar teknisyeni artış oranı ise –yüzde2.1’dir. Sağlık hizmetlerinin bir ekip işi olduğu asla unutulmamalıdır. Eğer temel hedef olarak hekim sayısını arttırmayı düşünürseniz, sağlık hizmetlerinin nicelik ve nitelik yönünden iyileşmesini sağlayamazsınız. Sağlık hizmetlerinde hekimin rolü ne kadar önemli ise, ebenin, hemşirenin, röntgen teknisyeninin, anestezi teknisyeninin de rolü o kadar önemlidir. Çünkü, çok sevdiğim bir ifadeyle; bir zincir, en zayıf halka kadar güçlüdürTürkiye'de hekim sıkıntısı yok. Ancak var olan hekimler sağlık hizmetlerinin içine çekilememektedir. Hekimlerin büyük bir bölümü Sağlık Bakanlığı ve bağlı müdürlüklerde idari birimlerde görevlendirilmektedir. Bunu önlemek için hekim sağlık hizmeti içine çekilmelidir" şeklinde konuştu.