ERZURUM (İHA) - ARAS Elektrik Dağıtım A.Ş Erzurum İl koordinatörü Kubilay Atan, düzenlediği basın toplantısında çalışmalar hakkında değerlendirmelerde bulundu.
Türkiye’nin iki büyük ve güçlü kuruluşu olan Çalık ve Kiler Gruplarının ortaklığı tarafından devralınan ARAS Elektrik Dağıtım A.Ş.’nin Haziran 2013 tarihinden itibaren Ağrı Ardahan Bayburt Erzincan, Erzurum, Iğdır ve Kars illerinin elektrik dağıtım hizmetini üstlendiğini anlatan Atan, “ARAS Elektrik Dağıtımı A.Ş.’nin öncelikli hedefi abonelerimize Avrupa standartlarında kaliteli, kesintisiz elektrik dağıtım hizmeti sunmak ve bölgenin ekonomik, sosyal, kültürel gelişimine hissedilir katkılarda bulunmak olacaktır. Amacımız bölgemizdeki elektrik dağıtım alt yapısını en modern teknoloji yatırımlarını devreye sokarak hizmet kalitesini ve abone memnuniyetini en yüksek düzeye çıkarmaktır” dedi.
KAYIP KAÇAK SORUNU
Sürekli ve daha yüksek kalitede bir hizmet sunabilmek için bölgede ki kayıp kaçak elektrik kullanımının ortadan kaldırılmasının büyük önem taşıdığını anlatan Kubilay Atan, “Biz, altyapı kaynaklı kayıp oranını düşürmek ve sizlere kesintisiz elektrik dağıtım hizmetini sunabilmek için gerekli tüm yatırımları hızla gerçekleştirebileceğimize inanıyoruz. Sadece Elektrikle ilgili değil bölgemiz insanının farklı sosyal ihtiyaçlarıyla da ilgilenerek, Kurumsal Sosyal Sorumluluk projelerini de gündemimize almış bulunuyoruz. Siz değerli abonelerimizin kayıp kaçak sorununa ilişkin savunma mekanizmalarının her zaman aktif olacağına inancımız tam. Ayrıca herhangi bir abonenin kullanmış olduğu kaçak elektriği başka bir aboneye fatura etmesi mümkün değildir. Kaçak kullanan abonelerle ilgili düzenlenen cezalar sadece kaçak elektrik kullanan aboneye fatura edilmektedir” diye konuştu.
ELEKTRİK KESİNTİLERİ
Borçlu abonelerin elektriklerin kesilmesi ile ilgili olarak, elektrik borcundan dolayı elektriğin nasıl ve ne zaman kesileceği EPDK tarafından onaylanarak yürürlüğe konulan, ‘’Alçak gerilim elektrik enerji satışına ilişkin perakende satış sözleşmesinin 5. Maddesi d fıkrasında belirtildiğini ifade eden Atan, “Söz konusu sözleşmenin 5. Maddesi d fıkrası, ‘’….müşteriye tahakkuk ettirilen fatura bedelini fatura veya ödeme bildiriminde belirtilen ödeme merkezlerine ödemekle yükümlüdür. Müşteriye tahakkuk ettirilen fatura bedeli, belirtilen son ödeme tarihine kadar ödenmediği takdirde son ödeme tarihini izleyen beş iş günü (dahil) içerisinde müşteriye bir kez daha bildirimde bulunulur. Bu bildirime rağmen, fatura bedeli bildirimini takip eden bu beş iş günü (dahil) içerisinde ödenmezse müşterinin elektriği kesilir.’’ denilmektedir. Bu yüzden hiçbir abonenin elektriğinin son ödeme günü gelmeden kesilmesi mümkün değildir. Sözleşme hükümlerine göre gerekli bildirimler yapıldığı halde elektrik borcunu ödemeyen tüm borçlu abonelerimizin elektrikleri kesilmektedir.” Dedi.
SAYAÇLARIN KONUMU
Aras Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi olarak Kamu adına hizmet eden Özel bir Kuruluş olmalarına rağmen tüm iş ve işlemlerini yürürlükteki resmi mevzuata göre yürütmek mecburiyetinde olduklarını anlatan Kubilay Atan, daha sonra şunları söyledi; “Bu mevzuattan birisi olan; Elektrik Piyasası Müşteri Hizmetleri Yönetmeliği’nin 17’nci maddesinde “sayaç ve ilgili ölçü aletlerinin yerinin ilgili mevzuat çerçevesinde dağıtım lisansı sahibi tüzel (Aras Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi) kişiler tarafından belirleneceği ve sayacın ilgili tüzel kişinin (Aras Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi) kolayca okuyabileceği şekilde tesis edilmesi gerektiği”; Elektrik Piyasasında İletim ve Dağıtım Sistemlerine Bağlantı ve Sistem Kullanımı Hakkında Tebliğ'in 18 inci maddesinde ise,“kullanıcıların dağıtım şirketine (Aras Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi) sayaçlara zaman sınırlaması olmaksızın erişim izni vermesi gerektiği” belirtilmiştir. Buna göre; söz konusu sayaçların kolayca okunabilecek şekilde tesis edilmesi ve zaman sınırlaması olmaksızın da sayaçlara erişim imkânı olması gerekmektedir. Bu çerçevede, sayaç yerlerinin yukarıda belirtilen şartları sağlamadığının tespit edilmesi halinde sayaçlar, ulaşılabilir ve kolayca okunabilecek bir yere,(sayaç, sayaç kutusu, sigorta, irtibat hattı ve işçiliği ücretsiz olarak) Şirketimiz tarafından taşınacaktır.”
ELEKTRİK FATURALARI
“Enerji alanında faaliyet gösteren şirketimiz özel bir kuruluş olmakla beraber elektrik birim fiyatlarının ayarlanması konusu da dahil yasa gereği EPDK kurallarına bağlıdır. Şirketimizin faturalara konu tahakkuk tutarları üzerinde değişiklik, revize yada fiyat belirleme gibi konularda yetkisi yoktur. İlgili birim fiyatları EPDK tarafından belirlenir. Abonelerimizin faturaları tahakkuk ettirilirken abonenin sayacındaki endeksler alınarak yine Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun yayımladığı, ‘’Elektrik Ücret Tarifeleri’’ bölümünde geçerli olan, abone grubu ve elektrik birim fiyatları üzerinden hesaplama yapılmaktadır.”
FATURA TAHAKKUKU
“Borçlarını tek seferde ödeyemeyecek abonelerimize işletmelerimizde ¼ peşin, kalan 3 taksit olmak üzere taksitlendirme uygulaması yapılmaktadır. Ayrıca müşterilerimize, bankalarla yapılan anlaşmalar dahilinde; kredi kartı ile 2 aydan 24 aya kadar taksit imkanı sunularak ödeme kolaylığı sağlanmıştır. Borçlarını yatıramayıp icraya sevk edilen aboneler Hukuk Departmanlarıyla görüşülmesi gerekmektedir. İcrada olan aboneler için Hukuku Departmanımızın da çeşitli taksitle ödeme imkanları mevcuttur.”