Asya ve Avrupa’yı denizin altından birleştirecek asrın projesi olarak adlandırılan Marmaray dualarla açıldı. Başbakan Erdoğan'dan 15 günlük ücretsiz ulaşım müjdesi de geldi.
Başbakan Erdoğan, Asrın Projesi Marmaray’ın açılış töreninde konuştu. Kendilerini sevsin ya da sevmesin, kendilerine oy versin ya da vermesin herkesin gönül rahatlığı içinde bu büyük yatırımla gurur duymasını isteyen Erdoğan, Sinop’taki nükleer enerji projesini Japonya, Fransa Türkiye olarak birlikte inşa edeceklerini açıkladı.
Konuşmasına Fatih’in dizeleriyle başlayan Erdoğan, "Fatih 1453’te şehre girdiği andan itibaren dizelerinde ifade ettiği gibi halkın gönlünü kazanmak için çalışmış. Bunu bize bir miras olarak bırakmıştır. Hayallerini kuran bu hayali kağıtlara planlara projelere döken Abdülmecit ve Abdülhamit’e Allahtan rahmet diliyorum. Asrın projesi Marmaray’ı son derece anlamlı bir günde hizmete açıyoruz. Bugün 90. yıl dönümünü kutluyor. Yurt içi ve yurt dışında 90. yıl coşkusunu yaşıyoruz. Özellikle bugün açmak istedik. Bu büyük projeyle hem cumhuriyetimizi yüceltiyoruz. Bugün yaşadığımız gurur cumhuriyetimiz demokrasimiz birlik ve kardeşliğimizin gururudur. Türkiye inşa ettiği demir ağlarla gurur duyuyordu. Deniz, hava, kara, demir yolu ağlarını kat kat artırarak benzer bir gururu yaşıyoruz. Cumhuriyeti ilan edilen giden yolu süreci hiç unutmadık. Gazi Mustafa kemal buradan samsuna ulaşmak için kırık bir gemiyle Karadeniz’in çılgın dalgalarıyla mücadele etmiştir. Allah şehitlerimize rahmet etsin. Cumhuriyetin kuruluşuyla özellikle başlayan ulaştırma projeleri bu tecrübenin neticesidir. Yol medeniyettir dedik. 11 yılda 17 milyon kilometre yolu yapılanların üzerine ilave ettik. Cumhuriyetin kazanımlarına yenilerini ekledik. İnşa ettiğimiz yollarla sadece şehirleri değil gönülleri de birbirleriyle buluşturduk. Uzakları yakın ettik. Bugün 50 havaalanını aştık" dedi.
Marmaray’ın sadece iki kıtayı birbirine kavuşturmakla kalmadığını ifade eden Erdoğan, "150 yıl öncenin hayallerini buluşturuyor. Bu aziz milletin öz güveniyle inandığı zaman neleri yapabileceğini gösteren bir iman ile buluşturuyor. Marmaray sadece bir İstanbul projesi değil aynı zamanda bir insanlık projesidir. İstanbul’un olduğu kadar 81 vilayetin projesidir. Değerli mevkidaşım güzel bir şey söyledi. İnşallah Tokyo, Pekin, Londra, Üsküdar olur mu olur. Bir barış dayanışma projesidir. Japonya ile başka bir adımı atıyoruz. Sinop’taki nükleer enerji projesi Japonya, Fransa Türkiye olarak birlikte inşa edeceğiz. Sevgiyi muhabbeti aşkı da kıtalar arasında taşıyacak. 2015’de otomobillerin geçeceği tüp geçi de bitiriyoruz aynı yıl 3. köprü de bitmiş olacak. 76 milyon milletinin de dost ve kardeş tüm dünya halklarının bilmesini isterim ki biz Marmaray’ı barışın, dostluğun ve sevginin üzerine inşa ettik. Bizi sevsin ya da sevmesin bize oy versin ya da vermesin herkes gönül rahatlığı içinde bu büyük yatırımla gurur duysun. Biz başladık ve tamamladık. Marmaray hepimiz, milletimiz eseridir. Denizin altına inşa edeceğimiz diğer tüp geçitle de Marmaray’a bir kardeş kazandıracağız. Küresel ölçekli projelerimize yenilerini ekleyeceğiz. İstanbul’u hızlı trene yıl sonuna kavuşturacağız. Bir ulaşım projesi olduğu kadar tarihin altın harflerle yazacağı bir sanat eseri oldu. Azami bir çevre hassasiyetiyle hareket ettik. Tarihi bulguları ortaya çıkardık. Bugünden itibaren iki kıta arasındaki yolculuk süresini sadece dört dakikaya indiriyoruz" ifadelerini kullandı.
JAPONYA BAŞBAKANI: “TOKYO'DAN KALKIP, İSTANBUL'A GEÇİP, LONDRA'YA UZANAN HIZLI TRENİN HAYALİNİ BİRLİKTE KURALIM”
Marmaray’ın açılış töreninde konuşan Japonya Başbakanı Shinzo Abe, “Hadi şimdi de Tokyo'dan kalkıp, İstanbul'a geçip, Londra'ya kadar uzanan bir hızlı tren yolunun hayalini birlikte kuralım” dedi.Marmaray’ın açılışı nedeniyle Üsküdar’da düzenlenen törende Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’ın ardından Romanya Başbakanı Victor Ponta bir konuşma yaptı. Romanya halkı adına tarihi bir ana tanıklık etmekten dolayı büyük mutluluk duyduğunu kaydeden Ponta, Avrupa ve Asya'nın bu kez demiryolu ile birleştiğine dikkat çekerek, "Bu gerçekten de tarihi bir başarıdır. Burada muazzam bir projeden bahsediyoruz ve muazzam bir proje muazzam halklarla ve muazzam liderlerle gerçekleştirilir. Herhalde bütün Avrupalı başbakanlar böyle muhteşem bir projenin başında olmayı çok isterdi. Siz bir kez daha Avrupa ve Asya'yı birleştiriyorsunuz. Bir kez daha sizin sayenizde bu yeni dünyada bu iki kıta birleşiyor. Herhalde böyle bir kutlama için daha iyi bir gün düşünülemezdi. Bugün Cumhuriyet Bayramınız, sizi tebrik ederim" dedi.
BAKAN YILDIRIM: “İSTANBUL ARTIK MARMARAY’DAN ÖNCE VE SONRA DİYE ANILACAK”
Marmaray Projesi’nin açılış töreninde konuşan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, “Artık İstanbul Marmaray’dan önce ve sonra diye anılmaya başlıyor” dedi.Bakan Binali Yıldırım, Marmaray’ın açılışı nedeniyle Üsküdar’da düzenlenen törende konuştu. Türkiye’nin iki bayramı birlikte kutladığını belirten Bakan Yıldırım, “Cumhuriyetin kuruluşunun 90. yıl dönümünü kutluyoruz. Cumhuriyetimizin 90. yılına asrın projesi Marmaray’ı armağan ediyoruz. Bugün çok heyecanlıyız. Farklı bir gururun heyecanını yaşıyoruz. Çünkü Marmaray projesi, üzerinden yüzyıllar da geçse Türk milletinin hayalleri gerçeğe dönüştürdüğünün ispatıdır. Projenin temel atmasında, her tüpün indirilmesinde, iki kıtanın bağlanmasında, ilk ray kaynağında, ilk sürüşün gerçekleşmesinde bizzat gelerek, tünellere inerek çalışmaları yerinde izleyen hemen hemen projenin her kademesinde titizlikle çalışmaları takip eden Cumhuriyetimizin bu anlamlı gününde Marmaray’ı milletimize armağan eden Sayın Cumhurbaşkanım, Sayın Başbakanım, 100 bin kişilik Ulaştırma ailesi adına sizlere şükranlarımı arz ediyorum. Üsküdar’ın fethi İstanbul’un fethinden 101 yıl önce gerçekleşti. Üsküdar tam 101 yıl büyük fetih rüyasının gerçek olmasını bekledi. İstanbul sevdalısı şair Yahya Kemal şöyle diyor: ‘Üsküdar bir ulu rüyayı görenler şehri.’ Nasıl Üsküdar fetih rüyasını 100 yıl beklediyse, Marmaray rüyasını da 153 yıl bekledi. Hamdolsun o rüya, o hayal sizin liderliğinizde başbakanım hayal olmaktan gerçeğe dönüştü” dedi.
Marmaray’ın sadece İstanbul’un projesi değil, Uzakdoğu, Avrupa’yı ve iki kıtayı birleştiren, denizin altından 62 metreden geçen en derin tüp tünel projesi olduğunu vurgulayan Bakan Yıldırım, “Mühendislik çalışmalarının son noktaya ulaştığı bir projedir. Bu proje boğazın zor şartlarında, balık göç yollarında hatta İstanbul’un bilinen tarihini de değiştiren büyük bir projedir. Artık İstanbul Marmaray’dan önce ve sonra olarak anılmaya başlıyor. Çünkü Marmaray projesi İstanbul’un bilinen tarihini 6 bin yıldan 8 bin 500 yıla çıkarıyor. Ayrılıkçeşmesi yüzyıllarca insanlar hacca sefere uğurlandığı bir mekan idi. Marmaray bu mekanı Ayrılıkçeşmesi olmaktan çıkarıp vuslat çeşmesine dönüştürecek. Elbette Ayrılıkçeşmesi Üsküdar, Yenikapı, Kazlıçeşme arasında seyahat süresini 15 dakikaya düşürecek. Marmaray İstanbul’un iki yakasını bir araya getirecek en önemli toplu ulaşım projesidir” şeklinde konuştu.
CEMİL ÇİÇEK: “DÜNÜN SIKINTILARINI UNUTANLAR BUGÜNÜN KIYMETİNİ BİLEMEZ”
TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Marmaray’ın açılış töreninde yaptığı konuşmada, “Dünü hatırlamayanlar, dünün sıkıntılarını unutanlar bugünün kıymetini bilemez” dedi.
TBMM Başkanı Çiçek, Marmaray Projesi'nin açılışı nedeniyle Üsküdar’da düzenlenen törende konuştu. İnsanların ve toplumların hayatında heyecan duyduğu, gurur duyduğu, şükredeceği, teşekkür edeceği günler olduğunu anlatan Çiçek, “İnanıyorum ki bugün burada bulunan hepimiz için ve milletimiz için hem şükredecek bir gündür, hem de teşekkür edilecek bir gündür. Cenab-ı Hakk'a şükrediyorum böylesine anlamlı ve muhteşem eseri milletimize ve tüm insanlığa kazandırdığı için. Sayın Başbakanımıza, hükümetimize ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Dünü hatırlamayanlar, dünün sıkıntılarını unutanlar bugünün kıymetini bilemez. Daha dün denecek kadar kısa bir süre evvel yatırım yapamayan, maaşı ödeyemeyen, borç bulamayan, iki yakası bir araya gelemeyen bir Türkiye’den, iki kıtanın yakasını bir araya getiren bir güne ulaştıysak gerçekten Cenab-ı Hakk'a çok şükretmeliyiz. Bugün Türkiye bu ve benzeri projeleri ya tek başına, ya özel sektörüyle, devletiyle ve dostlarıyla yapabiliyorsa ülkenin geleceği aydınlıktır. Yıkılacak duvarın altına hiçbir akıllı adam oturamaz. Eğer dostlarımız bize güveniyorsa, kredi verebiliyorsa; gelip bu ülkeye yatırım yapıyorsa, birlikte ortaklık kurabiliyorsak bu ülkenin geleceği aydınlıktır, bu ülkede istikrar, huzur ve gelecek var demektir. İnanıyorum ki her 29 Ekim’lerde bu ve benzeri projelerle Cumhuriyet'i kutladığımız an bayramlarımız daha anlamlı olacaktır. Cumhuriyet ve demokrasiyi bize kazandıranların ruhları şad olacaktır” dedi.
AÇILIŞ TÖRENİ, DEVLETİN ZİRVESİNİ DE BİR ARAYA GETİRDİ
Asrın projesi Marmaray, Üskürdar’da düzenlenen törenle hizmete açılıyor. Düzenlenen açılış töreni, devletin zirvesini de bir araya getiriyor.Asrın projesi olarak tarif edilen Marmaray’ın açılış töreni Üsküdar Meydanı’nda tören düzenleniyor. Açılış törenine; Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, İçişleri Bakanı Muammer Güler, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış ve çok sayıda davetli katılıyor. Törene ayrıca Japonya Başbakanı Shinzo Abe ve Romanya Başbakanı Victor Ponta da katılıyor. Vatandaşları yoğun ilgi gösterdiği törende tam bir bayram havası yaşanıyor.
MARMARAY AÇILIŞA HAZIR
Asrın projesi Marmaray'ın açılışı öncesi son hazırlıklar tamamlandı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açılışını yapacağı dev projede nefesler tutulurken, Marmaray projesi açılışının gerçekleştirileceği Üsküdar İstasyonu’nda son hazırlıklar yapıldı. İstasyonda bir yanda temizlik çalışmaları devam ederken, trenlerin de deneme sürüşlerine devam ettiği görüldü.
YOLCULUK SÜRELERİ
Her iki yakadaki banliyö hatlarının devreye alınmasıyla Gebze ve Halkalı arası 105, Bostancı ve Bakırköy arası 37, Söğütlüçeşme ve Yenikapı arası 12, Üsküdar ve Sirkeci arası 4 dakika olacak.
Gebze-Halkalı banliyö hattının da hizmete girmesiyle Gebze-Halkalı arasında 2-10 dakikada bir sefer yapılacak ve bir yönde saatte 75 bin yolcu taşıma kapasitesi sağlanacak.
BOĞAZ KÖPRÜLERİNİN TRAFİK YÜKÜ HAFİFLEYECEK
Tüm sistemin hizmete açılacağı yıl, zamandan elde edilecek toplam tasarrufun ise yaklaşık 13 milyon saat olacağı hesaplandı.
Kent ulaşımı içinde raylı sistemlerin payını artıracak ve İstanbul'un trafik sorununu önemli ölçüde azaltacak Marmaray, İstanbul-Ankara Yüksek Hızlı Tren Hattı'nın yanı sıra İstanbul Metrosu'na da bağlanacak.
BİLET FİYATLARI
Marmaray'da uygulanacak bilet fiyatları, şehir içi ulaşım fiyatları düzeyinde, 1,95 lira civarında olacak. İstanbulkart, Marmaray'da da geçecek.
Bu arada, Marmaray, istasyonlarındaki sanatsal yapılarıyla da dikkati çekecek.
Sirkeci İstasyonu'nun güney girişinde yer alan yürüyen merdivenler, 61 metre uzunluğu ile Türkiye'nin en uzun yürüyen merdiveni olma özelliği taşıyor.