Ardahan Valiliği, Ardahan Belediyesi ve Ardahan Üniversitesi işbirliğiyle 1 – 2 Kasım 2013 tarihleri arasında düzenlenen "Ölümünün 100. Yılı Âşık Şenlik ve Türk Dünyası Âşıklar Şöleni" programında, Âşık Şenlik ve âşıklık geleneğiyle ilgili önemli değerlendirmeler yapıldı. Ayrıca yurt içinden ve yurt dışından gelen âşıklar oturumlar sırasında birbirinden çarpıcı eserlerini katılımcılarla paylaştı.
1 Kasım 2013 Cuma günü Ardahan İl Halk Eğitim Merkezi Konferans Salonu’nda saat 09.30’dan itibaren açış konuşmalarıyla başlayan programda konuşan Kafkasya Üniversiteler Birliği (KÜNİB) Başkanı ve Ardahan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Korkmaz, “Bazı insanlar öldükten sonra da yaşamaya başlarlar. İşte Âşık Şenlik, bu coğrafyanın yurt edinmesinde çok önemli katkılar sunan biridir. Her Anadolu insanının içinde bir kahraman yatar. Âşık Şenlik tarihi olayların bu içindeki kahramanı ortaya çıkarttığı, canıyla sınadığı ama bu sınavdan başarıyla geçtiği çok değerli bir şahsiyettir.” diyerek, Âşık Şenlik ve âşıklık geleneğiyle ilgili yapılan söz konusu uluslararası programın anlamlı ve değerli olduğunu kaydetti.
Ardahan Belediye Başkanı Faruk Köksoy ise, “Âşık Şenlik bade içip hakkı söylemeye başlamasıyla bölgemizde çığır açmıştır. Bu coğrafyanın vatan olmasında katkıları olan kişilerden biridir. İşgal dönemindeki ağır baskıya, zulme, etnik temizlik amaçlarına rağmen Âşık Şenlik ve onun okulunda yetişenler adaletten yana tavır almışlardır.” dedi.
Ardahan Valisi Seyfettin Azizoğlu, Âşık Şenlik’in mert ve cesur bir kişiliğe sahip olduğunu ifade ederek, “Bu topraklarda yaşayan kahraman ve yiğit insanları saygıyla anıyoruz. Bu nedenle Âşık Şenlik babanın yüzüncü yılının Ardahan’da kutlanmaya başlanmasının Ardahan ve Ardahanlılar için onur ve şeref olduğunu belirtmek istiyorum. Biz Âşık Şenlik baba gibi değerlerimize sahip çıkabildiğimiz sürece var olacağız. Öte yandan Âşık Şenlik sadece ulusal değil, aynı zamanda uluslararası bir değerdir.” şeklinde konuştu.
Ardahanlı Âşık Şeref Taşlıova, Âşık Şenlik’in kültür mirasına sahip çıkmanın ve âşıklık geleneğini yaşatarak gelecek nesillere aktarmanın kutsal bir görev olduğunu ifade etti. Öte yandan Taşlıova, Ardahan Üniversitesi akademisyenleri başta olmak üzere, bilim insanlarının âşıklık geleneği üzerine yapmış olduğu araştırmaların ve yapılacak çalışmaların önemli olduğunu kaydetti.
ÂŞIK ŞENLİK VE ÂŞIKLIK GELENEĞİ HER AÇIDAN ELE ALINDI
Program çerçevesinde 1 Kasım 2013 Cuma günü saat 14.00’tan itibaren Ardahan Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Konferans Salonu’nda devam eden bilimsel panellerde ise Âşık Şenlik ve eserleri birçok yönüyle ele alındı. İki gün boyunca yapılan bilimsel oturumlarda tarihsel, kültürel, toplumsal, edebi boyutlarıyla âşıklık geleneği akademisyenler tarafından masaya yatırıldı. Oturumlarda, Türk Dünyasındaki Âşıklık geleneğinin geçmişteki ve günümüzdeki durumundan, Âşık Şenlik’in eserlerinin edebi özelliklerine kadar birçok konuyla ilgili ufuk açıcı değerlendirmelerde bulunuldu. Son olarak programda yurt içinden ve yurt dışından gelen âşıklar oturum aralarında çeşitli eserlerini okudu.