Ardahan Valiliği, Ardahan Belediyesi ve Ardahan Üniversitesi işbirliğiyle düzenlenen "Ölümünün 100. Yılı Âşık Şenlik ve Türk Dünyası Âşıklar Şöleni" programından sürpriz haberler geldi. Kafkasya Üniversiteler Birliği (KÜNİB) Başkanı ve Ardahan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Korkmaz, program çerçevesinde yapılan bilimsel panellerle ilgili müjde niteliğinde açıklamalarda bulundu. Rektör Prof. Dr. Korkmaz, 1 - 2 Kasım 2013 tarihleri arasında Ardahan Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde, Âşık Şenlik ve âşıklık geleneğiyle ilgili yapılan bilimsel sunumların kitap olarak yayınlanacağını söyledi.
Kafkasya Üniversiteler Birliği (KÜNİB) Başkanı ve Ardahan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Korkmaz, 2 Kasım 2013 Cumartesi günü yapılan bilimsel panellerin ardından ARÜ İİBF Konferans Salonu’nda bir kapanış konuşması gerçekleştirdi.
KÜNİB BAŞKANI VE ARÜ REKTÖRÜ PROF. DR. KORKMAZ’DAN MÜJDE!
Oturumlar sonrasında tarihi değerlendirmelerde bulunan Rektör Prof. Dr. Korkmaz, program kapsamında yapılan sunumları bir kitap çalışmasında buluşturacaklarını belirterek, “Bu toprakların rüyasını gören bir şairin, bu toprakların yüreğinin sesi olan bir şairin anlaşılması ve daha geniş kitlelere aktarılması için çok değerli bilim insanları ve sanatkârlar çeşitli tebligat sundu. Dünyanın birçok yerinden değerli dostlarımız geldiler. Çok değerli katkılar sundular. Çalışmalarından kendi adıma çok istifade ettim. Öte yandan bu çalışmalar kitap olarak yayınlanacaktır. Ve Sayın Valimiz kitap projesini destekleyeceğini söylediler. Gelecek yıl inşallah bu tebliğlerin tamamı iyi bir editörlükten sonra muhtemelen kitaplaşmış olacaktır. Buda ayrı bir kazanım olacaktır.” dedi.
“ÂŞIK ŞENLİK’İN SONSUZLUĞA ULAŞAN TARAFLARINA DOKUNMAYA ÇALIŞTIK”
Kafkasya’nın en büyük halk ozanlarından biri olan Âşık Şenlik’in eserlerinin günümüzde önemli bir ilham kaynağı olmaya devam ettiğini de bildiren Rektör Prof. Dr. Korkmaz, “İyi ki Âşık Şenlik varmış, yaşamış, öldükten sonra da yaşatmaya ve ilham olmaya devam etmiş… Sanatkârların ölümsüz tarafları vardır. Onlar bütün insanların ortak bir değeri ve sesidir. Biz o sesi dinlemeliyiz. Ama ne yazık ki Türkiye’de çoğu zaman sanatkârlar ideolojileriyle ve ölümlü taraflarıyla değerlendirilirler. Oysaki sanatkârların herkes gibi bir ideolojisi, bir partisi veya inancı vardır. Bunun üzerine çok durmamak lazım… Onların ölümlülüklerini aşan taraflarını almamız ve sonsuz olan taraflarına bakmamız lazım… Biz de Âşık Şenlik’in ölümlü taraflarına değil, sonsuzluğa ulaşan taraflarına dokunmaya çalıştık.” diyerek, Ardahan ve İstanbul’da organize edilen programın kutsal bir amaca sahip olduğunu ifade etti.
Öte yandan Rektör Prof. Dr. Korkmaz, organizasyonunda çok büyük emekleri olan Ardahan Valisi Seyfettin Azizoğlu, Ardahan Belediye Başkanı Faruk Köksoy, ARÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Orhan Söylemez ve Prof. Dr. Gürkan Doğan, Doç. Dr. Erdoğan Altınkaynak, Vali Yardımcısı Deniz Pişkin, Çıldır Belediye Başkanı Nurettin Aygün, Âşık Şenlik Belediye Başkanı Mülazim Karaçay ve akademisyenlere teşekkür ederek sözlerini tamamladı.