ERZURUM PARLAYAN YILDIZ
Erzurum Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Taner Bayır, arıcılık ve bal üretimi sektöründe, Erzurum’un giderek parlayan bir yıldız haline geldiğini söyledi. Bal üretiminin önemli bir hammaddesi olan balmumun sayesinde, Erzurum’un, sektöre damgasını vuran bir il olduğunu vurgulayan Başkan Bayır, Erzincan, Sivas, Diyarbakır ve Kahramanmaraş gibi illerin, Erzurum’da imal edilen bal mumuyla bal üretimi yaptıklarını bildirdi. Bayır, Erzurum’dan temin edilen balmumunun, hem kalite, hem de besin değeri açısından ithal ürünleri bile solladığını anlatarak, “Erzurum’da sadece bu yıl imalatını yapmayı planladığımız balmumu miktarı 10 ton olacak.” dedi.
ERZURUM BALMUMU İMALATINDA İLK SIRADA
Erzurum’da balmumu imalatının, her yıl Mayıs ayında başladığını ve Temmuz ayına kadar devam ettiğini dile getiren Taner Bayır, Arı Yetiştiricileri Birliği olarak, artık sadece Erzurum’un değil, başka şehirlerin bile balmumu ihtiyacını karşıladıklarını belirtti. Üretim şekli, sterilizasyon koşulları ve hammadde kalitesiyle Erzurum’da üretilen balmumunun, sektörde bir marka haline geldiğini söyleyen Taner Bayır, “Arı Yetiştiricileri Birliği olarak, sektörde hayli iddialı olduğumuzu kanıtladık. Çünkü bizim imalatımız olan balmumları, arıcılığın yaygın olduğu il ve bölgelerden talep görmeye başladı. Bugün Diyarbakır gibi bir ile, bal üretimi için gerekli olan balmumunu satıyorsak, giderdiğimiz ihtiyacın ne denli büyük olduğunu görürüz. Sadece Diyarbakır da değil, Sivas, Erzincan ve Kahramanmaraş gibi iller, bal üretimi için ihtiyaç duydukları balmumunu Erzurum’dan temin ediyor.” ifadelerini kullandı.
Gelen siparişler doğrultusunda geçen yıl imal ettikleri balmumu miktarının 2 ton olduğuna vurgu yapan Erzurum Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Taner Bayır, üretim hedefinin bu yıl 5 kat arttığını anlatarak, 2009 planlarının 10 ton üretim olduğunu sözlerine ekledi.