Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) tarafından organize edilen ve bu yıl onuncusu yapılan “Ekonometri ve İstatistik Sempozyumu” Palan Otel’de başladı. Sempozyumu yurt içinden ve yurt dışından çok sayıda bilim adamı katılıyor.
Sempozyumun açılışını Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Suphi Orhan yaptı.
A.Ü. 10.’UNCU BÜYÜK ETKİNLİĞE EV SAHİPLİĞİ YAPIYOR
Orhan , “Yurt içi ve yurt dışından zahmetlere katlanarak sempozyumu onurlandıran siz kıymetli misafirlerimize hoş geldiniz der, teşekkürlerimi arz ederim,” dedi.
Atatürk Üniversitesi İİBF’nin kurulduğu 1963 yılından günümüze kadar çeşitli konularda çok sayıda kongre, seminer, konferans ve sempozyum gibi bilimsel etkinliklere ev sahipliği yaptığını hatırlatan Orhan, “Bugün de 10. Ekonometri ve İstatistik sempozyumuna ev sahipliği yapmaktan büyük onur duymaktayız. Bu sempozyum Ekonometri bölümümüzün ve fakültemiz öğretim elemanlarının özveriyle hep birlikte gerçekleştirdiği bir etkinliktir. Bu nedenle başta bilgi şöleni düzenleme kurulu başkanı Prof. Dr. Sinan Temurlenk olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ederim,” diye konuştu.
Dekan Orhan, Erzurum'da söz konusu sempozyuma ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyduklarını belirtti.
ERZURUM TARİHİ ÖNEMİNİ EKONOMİDE DE GÖSTERMELİ
Fakülte olarak kuruldukları günden itibaren birçok etkinlik düzenlediklerini dile getiren Orhan, ''Yaptığımız her toplantı ile ülke ekonomisinin gelişimine katkı sağlamayı amaçladık'' dedi.
Düzenlenen sempozyuma Türkiye'nin değişik üniversitelerinden yaklaşık 300 öğretim görevlisinin katıldığını ifade eden Prof. Dr. Orhan, şunları söyledi: ''Yapacağımız sempozyum ile mali kriz nedeniyle ülkemizin içinde bulunduğu dar boğazın giderilmesine katkı sağlayacağımıza inanıyorum. Fakültemizde, Ekonometri Bölümü yeni kuruldu. Şu an sadece birinci sınıf öğrencileri eğitim görüyor. Onların da bu etkinliğe katılıyor olması önemlidir. Erzurum tarihi açıdan önem arz eden bir şehir olmasına rağmen yatırım konusunda şehirde belli bir katkı yoktur. O nedenle üniversite şehir açısından çok önemlidir. Amacımız üniversitemizde öğrenci sayısını artırarak hem şehre katkı sağlamak hem de yapılacak bilimsel çalışmalarla bölgedeki iş adamlarına alabilecekleri ekonomik önlemler konusunda yardımcı olmaktır.''
Prof. Dr. Orhan, Cuma günü tamamlanacak sempozyumda 186 bildirinin sunulacağını da anlattı.
ORHON’DAN TEŞEKKÜR
Sempozyumun verimli görkemli ve unutulmaz bir etkinlik olarak gerçekleşmesini dileyen Orhan, konuşmasını şöyle tamamladı: “Bizlere her türlü yardım ve destek veren Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak’a ve Türk Telekom, TÜBİTAK, TC Merkez Bankası, Global Bilgi, Vakıf Bank, TC Ziraat Bankası Türkiye Finans Katılım Bankası, Ergaz Sanayi ve Ticaret A.Ş., Şahsuvaroğlu Otomotiv Ticaret, Bilgi Kitap Kırtasiye Yay.Dağ.Paz. Ltd., Şafak Bilgi Teknolojileri Pazarlama ve Servis Limitet Şirketi ve Kültür Eğitim Vakfı yayınevine şükranlarımı sunarım.”
BULUT:ÜNİVERSİTENİN ERZURUM’A KATKISI TARTIŞILAMAZ
Erzurum Valisi Sami Bulut ise üniversitelerin kuruldukları bölgelerin gelişiminde önemli katkılar sağladığını bildirdi.
50 yıllık bir tarihe sahip Erzurum'daki Atatürk Üniversitesinin bölgenin gelişimine büyük katkıları olduğunu kaydeden Bulut, ''1935'te Türkiye nüfusunun yaklaşık 2,4'ünü bünyesinde barındıran Erzurum, şu an nüfusun yüzde 1,1'ini barındırıyor. Bu göç ekonomik geri kalmışlığın göstergesidir. Bu göçü durdurmak için ekonomik ve kültürel bakımdan yapılması gerekenler düşünülmelidir'' diye konuştu.
Açılış konuşmalarının ardından katılımcılara ''Ekonometri Terimleri Sözlüğü'' çalışmaları hakkında sunum yapıldı.
OTURUMLAR BAŞLADI
Cuma günü sona erecek sempozyuma yurt içinden ve yurt dışından katılan çok sayıda bilim adamı bildiri sunacak. Atatürk Üniversitesi Kültür Merkezi’nde dün akşam kokteyl ve akşam yemeğiyle başlayan 10. Ekonometri ve İstatistik Sempozyumu Palan Otel’de, Atatürk Salonundaki oturumlarla devam edecek.