Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, teşvik sisteminde rötuş noktasına gelindiğini belirterek, "Ama her türlü detayı, her türlü ayrıntıyı görmemiz lazım" dedi.
Bakan Çağlayan, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi ve yaklaşık 100 kişilik Türk girimci ile geldiği Makedonya'nın Ohri kentinde gazetecilerle sohbet toplantısı yaptı.
TEŞVİK’İN BAŞLANGIÇ SÜRECİ
Türkiye'de Teşvik Sistemi ile ilgili çalışmaların başladığı dönemde, küresel krizin henüz ortaya çıkmadığını belirten Çağlayan, şimdi gelinen ortamda, önümüzdeki dönemi de dikkate alarak bir değerlendirme aşamasında olunduğunu söyledi.
TEŞVİKLERİN KAPSAMI
Çağlayan, Teşvik Sistemi'nin sektörel, bölgesel ve proje bazlı olduğunu kaydederek, şu anda içinde bulunulan şartların değerlendirilmesinin zorunlu olduğunu, hem Türkiye'deki, hem de dünyadaki şartların gelişmelerin dikkate alınması gerektiğine işaret etti.
TEŞVKLERDE PAZAR ODAĞI
Teşvik Sistemi'nin bir çok sektörde, hem iç pazarı dikkate alacak, hem de Türkiye'nin uluslararası rekabet gücünü arttıracak bir sistem olacağını vurgulayan Çağlayan, "Yüksek katma değer bizim önceliğimiz olacak. Bu konuda sektörler, projeler, bölgeler desteklenirken, bölgelerarası gelişmişlik farkları dikkate alınacak. Bölgelerin kendi alt yapı ve fiziki özellikleri dikkate alınacak. Cari açık, ithal ikamesi, Türkiye'deki hammadde, ara mal üretimini de dikkate alarak çalışmalar yapıyoruz" diye konuştu.
DESTEKLER
Bakan Çağlayan, ÖTV ve KDV indiriminin devam edip etmeyeceğine ilişkin soru üzerine, konunun günü geldiğinde değerlendirileceğini söyledi. ÖTV indirimi ile 2 ayda satılamayan araçların, 2 günde satıldığını kaydeden Çağlayan, Kısa Çalışma Ödeneği'ne başvuran fabrikaların da bundan vazgeçtiğini anlattı.
"Ekonomiden kaçmış, damarlardan çekilmiş kan, yastık altındaki para, ekonomiye girdi. Fabrikaların üretim yapmasını, istihdam kaybı olmamasını sağladı. Birçok firma, ihracat siparişlerini bir iki ay sonra vereceğiz deyip, iç pazara yetişmeye çalıştı" diyen Çağlayan, destekler konusunda Ekonomik Koordinasyon Kurulu'nda ve Bakanlar Kurulu'nda çalışmaların yürütüldüğünü söyledi.
KGF
Kredi Garanti Fonu'nun öncelikli yasa olarak çıkacağını da ifade eden Çağlayan, Fon'un kefalet müessesine önemli açılımlar getireceğini, yeni kredi yapılandırması ve yeni işletme kredisi verilmesi konusunda da önemli çalışmalar içereceğini söyledi.
Bakan Çağlayan, ihtiyaçlar hasıl oldukça proaktif bir yaklaşımla gerekenlerin yapılacağını vurgulayarak, amaçlarının krizi en az hasarla atlatmak ve biran önce bunu fırsata çevirmek olduğunu kaydetti.
KRİZ VARSA ÇÖZÜM DE VAR
"Kriz Varsa Çözüm de Var" kampanyasının çok önemli olduğunu belirten Çağlayan, kampanyanın defansa çekilmiş, parasını harcamaktan çekinen, bütün üretim ve ticari katmanları ciddi manada harekete geçireceğinden son derece ümitli olduğunu bildirdi.
Çağlayan, Türkiye'deki ekonomik gidişatın küresel krizden dolayı artık daha kötüye gitmeyeceğini de belirterek, 15 Mart'tan sonra başlayan dönemde gerek sanayi üretim endeksinde, gerek kapasite kullanımında kötü durumların görülmeyeceğini, ortaya çıkan endekslere bakıldığında da pozitif gelişmeler olduğunu söyledi.
İHRACAT HEDEFİ
Devlet Bakanı Çağlayan, Türkiye'nin geçen yıl 132 milyar dolar ihracat gerçekleştirdiğini, söz konusu ihracatın yüzde 90'ının sanayi ürünlerinden oluştuğunu hatırlatarak, Türk ihracatçısının 200'den fazla ülkeye, 20 binden fazla ürün sevkıyatı yaptığını, 5 sektörün 20 milyar doların üzerinde ihracat gerçekleştirdiğini ve Türkiye'de bugün 1 milyar dolar üzerinde ihracat yapan 29 sektörün bulunduğunu, 1 milyar doların üzerinde yaklaşık 20 ülkeye ihracat yapıldığını ve 11 ilin 1 milyar doların üzerinde ihracat yaptığını anlattı.
104 milyar dolarlık ihracat hedefine ilişkin sorular üzerine Çağlayan, "Bu bir hedeftir, öngörüdür. Bize düşen bu rakamı yakalamaktır" yanıtını verdi.
"Yaptıklarımız, yapacaklarımızın teminatıdır" sözünü hatırlatan Bakan Çağlayan, Türk özel sektörünün, Türk ihracatçısının bunu ispatladığını söyledi.
Hedefi yakalamak için ülke gezilerini çok sık şekilde sürdüreceklerini kaydeden Çağlayan, ihracatın ilk 4 ayda birçok ülkede arttığını ve damlaya damlaya göl olacağını ifade etti.