ERZURUM’DA RAPOR HAZIRLANDI
Sınıra sıfır kilometre mesafedeki taş ocağında patlatılan dinamitlerden büyük zarar gören Ani harabeleri için gerekli raporların hazırlanarak Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bildirildiğini söyleyen Ulvi Özel, "5 bin yıllık geçmişi bulunan Ani Harabeleri, sınıra sıfır mesafedeki Ermeni taş ocağında patlatılan dinamitler nedeniyle zarar görüyor. Bununla ilgili olarak Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nca alınan kararlar Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla Ermenistan yetkililerine iletilmek üzereBakanlığımıza gönderildi. Ani harabelerinde yer alan 23 kilise ve 1 cami için hazırlanan projeler onaylandı. Bu eserlerin önümüzdeki günlerde restorasyonuna başlanacak. Ani harabelerini dinamitlerin vereceği zararlardan korumak zorundayız. Bu konuda gerekli girişimlerimizi sürdürüyoruz" diye konuştu.
TARİHİN DERİNLİKLERİNİ YOLCULUK
Kars'ta, farklı uygarlıkları simgeleyen eserlerin bulunduğu Ani harabeleri, bölgedeki en cazip turizm merkezlerinden biri. Ani harabeleri, Kars'a 42 kilometre uzaklıkta, Ocaklı köyü sınırları içindeki Türkiye-Ermenistan sınırını oluşturan Arpaçay Nehri'nin batı yakasında bulunuyor. Bir Ortaçağ kenti olan Ani harabelerinde, farklı uygarlıklara ait cami, kilise, kervansaray ve manastır bulunuyor.
Ziyaretçilerini tarihin derinliklerine götüren Ani harabelerinde bulunan M.S. 1001 yılında kilise olarak inşa edilmiş olan 'Büyük Katedral-Fethiye Camii', 1064 yılında Sultan Alpaslan'ın Ani'yı fethinden sonra camiye çevrilmiş. Duvarlarında Hz. İsa'nın hayatının anlatıldığı Tigran Honen Kilisesi, ziyaretçilerin ilgisini çekiyor. Güneş saatiyle dikkati çeken Abukhamrent Kilisesi ile Aziz Prkich Kilisesi de Ani harabelerinin güzellikleri arasında bulunuyor. Selçuklu mimarisinin izlerini taşıyan Ani
harabelerinde ayrıca saray, kervansaray ve hamam bulunuyor.