Kars Havaalanı'nda çok sayıdaki partili tarafından karşılandıktan sonra Ermenistan sınırındaki Ani Harabeleri'ne gelen MHP Lideri Devlet Bahçeli, 'Ya Allah bismillah Allahuekber' sloganlarıyla karşılandı. Partililerle birlikte Cuma namazını Ani Harabeleri'nin içerisindeki Fethiye Camii'nde kılan Bahçeli, genel seçim startını da verdi.
//ALPARSLANIN İZİNDE..
Trabzon'daki Sümela ve Van'daki Ahdamar Adası'ndaki kiliselerde yapılan ayinlerden sonra Selçuklu Sultanı Alparslan'ın Anadolu'ya girdikten sonra Cuma namazını kıldığı ilk yer olan Kars'a 42 kilometre uzaklıktaki Ani Harabeleri tarihi bir gün yaşadı. Cuma namazına Erzurum, Erzincan, Bayburt, Gümüşhane, Ardahan, Iğdır ve çevre illerden gelen 40 İl Başkanı ve yaklaşık 5 bin partili katıldı.
Havaalanında partililerce karşılanan MHP Lideri Devlet Bahçeli, yoğun bir kalabalık eşliğinde Ani Harabeleri'ne giriş yaptı. 'Ya Allah Bismillah Allahuekber' sloganlarının atıldığı karşılama sırasında Mehteran ekibi de bir gösteri yaptı. Yaklaşık bir kilometrelik yolu yürüyerek Ani Harabeleri içerisinde bulunan ve Sultan Alparslan tarafından kiliseden camiye çevrilerek Fethiye ismi verilen alana gelen Bahçeli ve beraberindekiler, burada çok sayıda partili ve vatandaşla birlikte Cuma namazını kıldı.
Camiye giremeyen çok sayıda vatandaş Cuma namazını yoğun yağmur altında kılmak zorunda kaldı.
ANİ HARABELERİ
Kars'a 42 kilometre uzaklıktaki Ocaklı köyü sınırları içerisinde yer alan Ani Ören Yeri Türkiye-Ermenistan sınırını ayıran Arpaçay Nehri'nin batı yakasında Türkiye sınırları içerisinde volkanik bir tüf tabakası üzerine kurulmuş bir ortaçağ şehridir. Ören yeri Anadolu'ya İpek Yolu üzerinden girişte ilk konaklama merkezi olduğundan aynı zamanda bir ticaret merkezidir. Antik kentin zenginliği de buradan gelmektedir. Ören yerinin en eski tarihi M.Ö. 5000 yıllarına kadar uzanmaktadır. Tarih öncesi dönemde
ören yerindeki yerleşim Bostanlar Deresi olarak bilinen vadideki volkanik oluşumlu mağaralardan oluşmuştur. Bugünkü ören yerini oluşturan iç kale M.S. 4. yy'da Kars şehrine ismini veren Karsaklılar tarafından yaptırılmıştır. Ören yerinin dış cephe surları Bagratlı Kralı Aşot tarafından M.S. 964 yılında yaptırılmaya başlanmış daha sonra Kral III. Sembat 978 yılında 2. takviye sur sistemini yaptırmış 1064 yılında Selçuklu Sultanı Alparslan'ın Ani'yi fethetmesinden sonra Ani Beyi olan Ebul Menucehr tarafından 1064-1072 arasında 3. sur sistemini yaptırmıştır. Kale surları deve tüyü ve siyah renkli tüf taşından yer yer iki ve üç sıra halinde Horasan Harcı ile yapılmıştır. Kurulduğu arazi üzerine uyumu sağlamak amacıyla ücgenimsi bir şekilde inşa edilen surların yedi giriş kapısı mevcut olup bu kapıların en önemlileri Aslanlı Kapı, Kars Kapısı, Sarnıçlı Kapılardır. Şehrin surları uzun kuşatmalara dayanıklı hale getirmek için surlar arasına yapılan destekleme kuleleri aynı zamanda erzak ve tahıl deposu olarak kullanılmıştır. Arazinin eğimine göre yer yer beş metre yüksekliğe kadar oluşan surların dış cephelerinde Haç motifleri, aslan ve yılan kabartmalı rölyefler, çini süslemeler mevcuttur. Ören yerinin ana giriş kapısı olan aslanlı kapı iki büyük giriş kapısından oluşmaktadır. Aslanlı kapının bulunduğu surların Doğu yanındaki burç üzerinde Selçuklu Sultanı Alparslan'ın şehri 1064 yılında fethetmesini belgeleyen dört satırlık Kufi İslami Kitabe mevcuttur. Anadolu'nun fethinin başlangıç noktalarından biri olan
Ani'deki büyük katedraldeki haç indirilip, camiye çevrilen kilisede ilk Cuma namazı burada kılınmıştır. Tarihi Fethiye Camii, şu anda ören yeri içinde bulunuyor ve ibadete kapalı.