Anadolu insanının yıllarca atalarından kalan tohumlarla üretim yaptığını aktaran Doğu Anadolu Tarımsal Üreticiler ve Besiciler Birliği Başkanı Nazmi Ilıcalı, bundan sonra da yerli üretimin geleceğe aktarılması gerektiğini vurguladı. Yerli üretimle elde edilen tohumun önemine dikkat çeken Ilıcalı, Türkiye geneline dağıtılacak bu broşürlerle yerli tohum elde etmek için, bilgilendirme yapmaya çalıştıklarını belirtti.
Başlatılan çalışmanın önemi hakkında konuşan Başkan Ilıcalı, “Anadolu insanı gıda ihtiyacımı yıllarca atalarından kalan tohumları üreterek ve tüketerek sağlamıştır. Atalarımızdan miras kalan tohumlar o bölgenin özelliklerini taşımakta, iklim şartlarına uymakta ve o bölgedeki hastalıklara, böcek ve haşerelere karşı dayanıklıdır. O bölgede yetişen bu tohumlara yerli tohumlar veya geleneksel tohumlar denmektedir. Erzurum İspir Kuru Fasulyesi, Adana Yuvarlak Patlıcanı, Ankara Ayaş Domatesi, Çanakkale Domatesi, Diyarbakır Karpuzu, Manisa Kırkağaç Kavunu, İzmir Urla Börülcesi, Antalya Çandar Piyaz Fasulyesi gibi ürünler. Gen mühendisliğinin yaygınlaşması sonucu bitkilerin genleri ile ilgili çalışmalar başlanmıştır. Küresel tohum şirketleri bitkilerde var olan üretim geni ile yapılan çalışmalarda ürün üretimini ilk yıl arttırıyor, sonraki yıllarda verim düşerek kısırlaştırıyor. Küresel tohum şirketlerine bağımlı kalıyor, F1, Hibrit, Kısır ve İsrail Tohumu adı verilen bu tohumlar albenisi yüksek olduğu için yaygınlaşıyor. Yaygınlaşan tohumlar yerli tohumların yok olmasına neden oluyor. Yerli tohumların kaybolmasını engellemek için çevrenizde olan yerli tohumların; yetişmesi ve yaygınlaşması amacıyla sözleşmeli üretici bilgileri önermenizi bekleriz.” dedi.
GÜÇLÜ BİR PROJE ŞART
Yerli tohumların üretimi için önemli bir çalışmanın yapılması gerektiğini vurgulayan Ilıcalı, “Türkiye yerli tohumlar için envanterler kapsamında yerli tohumlarının neslinin korunmasını, tohumların yok olup bitmesini engellemek için güçlü, sürdürülebilir bir projenin yapılması gerekir Çünkü yerli tohumlar bir milletin malıdır. Tarımsal, kültürel, ekonomik zenginlik kaynağıdır. Dünyaca meşhur zor şartlar altında yetişen Erzurum İspir Kuru Fasulyesinin ticari satışının yasaklanmasıyla üretici hüsrana uğramış, projenin doğmasına vesile olmuştur.” diye konuştu