Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Osman Akar, nitratlı gübrelerin bomba yapımında kullanılması nedeniyle, tarımda kullanımının kontrol altına alınması ve gübrenin izlenebilirliğinin artırılması için e-reçete dönemine geçildiğini belirtti. Akar, yaptığı açıklamada çiftçinin nitratlı gübreyi nasıl alacağını ve kullanacağını anlattı.
Nitratlı Gübrelerin kullanımına ilişkin bilgilendirmelerde bulunan İl Müdürü Osman Akar, “Bilindiği üzere son zamanlarda tarımda kullanılan nitratlı gübreler el yapımı patlayıcı imalatında kullanılmaktadır. Çok sayıda vatandaşımızı ve güvenlik güçlerimizi şehit vermemize neden olan bu lanetlenmiş yöntemin önlenmesi amacıyla İçişleri Bakanlığı ve Bakanlığımız tarafından birtakım tedbirler alınarak uygulamaya konulmuştur. Bu kapsamda; Bakanlığımız tarafından 8 Haziran 2016 tarihi itibariyle nitratlı gübrelerin bulundukları depolama alanlarında Yediemin Deposuna alınmak suretiyle satış ve sevkiyatları durdurulmuştur. Bakanlığımızın talimatı doğrultusunda İl ve İlçe Müdürlüklerimiz denetim elemanları, derhal güvenlik birimleri eşliğinde denetime çıkmış ve toplamda 458 ton nitratlı gübre, bulundukları depolarda Yediemin Deposuna alınmıştır. Mevcut durumda, tüm nitratlı gübreler Yedieminde muhafaza edilmektedir. Ancak; nitratlı gübrelerin tarımsal üretimde yoğun kullanım döneminin yaklaşması nedeniyle Bakanlığımız, çiftçilerimizin mağduriyetini engellemek için yoğun çalışmalar yapmıştır. ‘Nitratlı Gübrelerin Kullandırılmasına İlişkin Talimat’ yayımlamış ve konuyla ilgili İl Müdürlüğümüz gerekli hassasiyeti göstermektedir. Bu konudaki tebliğ ve talimat hükümlerine aykırı işlem yapanlar hakkında, mevzuat çerçevesinde yaptırımlar uygulanacağından gübre dağıtıcılarının özelikle nitratlı gübrelerle ilgili olarak yapacağı tüm işlemlerde çok daha titiz çalışmaları, ayrıca çiftçilerimizin de nitratlı gübre kullanımı ile ilgili tebliğ ve talimatlara uyma konusunda çok daha duyarlı davranmaları gerekmektedir. El yapımı patlayıcılar sebebiyle kaybettiğimiz şehitlerimizi rahmetle ve minnetle anıyor, hepinize saygılarımı sunuyorum” dedi.
ÇİFTÇİ NİTRAN GÜBRESİNİ NASIL ALACAK
Çiftçilerin nitrat güpresine nasıl ulaşacağını aktaran Müdür Akar, “Söz konusu talimat kapsamında; Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) veya Tarımsal Üretim Kayıt Sistemine (TÜKAS) kayıtlı olan çiftçilerimiz, Kalsiyum Amonyum Nitrat gübresini alabilmek için İlçe Müdürlüklerine müracaat edecek. Çiftçi, sistemdeki arazi ve ürün durumu göz önünde bulundurularak İlçe Müdürlüğü personeli tarafından 4 nüsha şeklinde düzenlenecek olan e-reçete ile birlikte gübreyi satın alacağı gübre bayisine gidecek. Ayrıca aldığı gübreyi tarlaya uygulayabilmesi için de e-reçete ile birlikte tekrar arazisinin bulunduğu İlçe Müdürlüğüne başvuracaktır. Son olarak; İlçe Müdürlükleri tarafından hazırlanacak olan gübre uygulama takvimine göre, nitratlı gübre İlçe personeli gözetiminde tarlaya uygulanacaktır.” diye konuştu.