SAMET ÖZÜNAL(GHA) – Geçmişte düşmana karşı büyük mücadelelerin sergilendiği ve kahramanlık destanlarının yazıldığı tabyalar, kitap haline getirildi. Palandöken Nevzat Karabağ Anadolu Öğretmen Lisesi’nin 2008 yılında TÜBİTAK’ın mansiyon ödülüne layık görülen projesine, İl Özel İdaresi sahip çıktı. Genel Sekreter Selami Altınok’un girişimleriyle kitaplaştırılan proje, tüm yönleri ve birbirinden değişik fotoğraflarıyla Erzurum’daki tabyaları anlatıyor.
TOPRAĞIN ALTINDAKİ TARİH PROJESİ
Palandöken Nevzat Karabağ Anadolu Öğretmen Lisesi öğrencilerinin 2008 yılında hazırladıkları “Toprağın Altındaki Tarih” adlı proje, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Selami Altınok’un sayesinde kitap haline getirildi. 2008 yılında TÜBİTAK’ın düzenlediği proje yarışmasında mansiyon alan çalışma, dönemin 11. sınıf öğrencilerinin Erzurum’a ve Nevzat Karabağ Anadolu Öğretmen Lisesi’ne hediyesi olmuş oldu. Nevzat Karabağ Anadolu Öğretmen Lisesi Müdürü Semih Kır, 2008 yılındaki yarışmaya katılmak için Erzurum’daki tabyalarla ilgili bir proje hazırlayan öğrencilerin, Erzurum’da bulunan 21 tabyanın tamamını gezerek adım adım fotoğraflarını çektiklerini belirtti. Kır, “Okulumuzdan 2 yıl önce mezun olan öğrencilerimiz, tabyalarla ilgili olarak edindikleri bilgileri de kullanarak, geniş kapsamlı bir albüm hazırlığı yapmışlardı. Böyle bir çalışmamızın varlığından bahsettiğimiz İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Sayın Selami Altınok da, projenin kitaplaştırılması yönünde bize çok büyük destek sağladı. Böylece Erzurum kitaplığı yeni bir eser daha kazanmış oldu.” diye konuştu.
TABYALAR ALBÜMÜ, EŞBİZ BİR KAYNAK
“Toprağın Altındaki Tarih” adını taşıyan tabyalar albümünün içeriğiyle ilgili olarak bilgiler veren Nevzat Karabağ Anadolu Öğretmen Lisesi Müdürü Kır, çalışmanın, zengin bir kaynak eser olduğunu söyledi. Kır, 468 sayfa ve 200 fotoğrafın bulunduğu “Toprağın Altındaki Tarih” isimli çalışmayla, öğrencilerin tabyalara gereken önemin gösterilmesi gerektiği yönünde bir de mesaj vermiş olduklarını ifade etti. Albümde, tabyaların helikopterle çekilen resimlerinin bulunduğunu ve çalışmanın, Erzurum’daki tabyalarla ilgili olarak hazırlanmış en kapsamlı ikinci eser niteliği taşıdığını anlatan Kır, “Bu çalışmanın şekillenmesinde proje koordinatörlüğü yapan dönemin öğretmenlerin Fatih Akçalı’ya ve yine o dönemde 11’inci sınıfta öğrenim gören ve 2 yıl önce mezun ettiğimiz öğrencilerimize teşekkür ediyoruz.” dedi.
İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Selami Altınok’un ise, bu projenin hayat bulmasında çok büyük bir payas sahip olduğunun altını çizen Okul Müdürü Semih Kır, “Albüm geçmişte hazırlanmış, fakat çeşitli nedenlerden dolayı kitap haline getirilememiş. Bu nedenle İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Altınok’un hassasiyetini önemsiyor, kendisine de teşekkür ediyoruz. Duyarlılığı sayesinde Erzurum kitaplığı yepyeni ve kapsamlı bir tabyalar albümüne kavuştu.