SAMET ÖZÜNAL(GHA) - Avrupa Birliği destekli Kaşgarlı Mahmut Öğrenme Merkezi Açılış ve Sempozyumu 5 ile 8 Mayıs 2011 tarihleri arasında Ardahan Üniversitesi’nde gerçekleştirildi. Atatürk Üniversitesi’nden akademisyenlerin de birer bildiriyle katıldıkları sempozyum, büyük ilgi gördü.
Kenti bilim merkezi haline getirmek amacıyla Türkiye’nin birçok kurum ve kuruluştan bilim insanlarının katılımıyla “Kaşgarlı Mahmut Öğrenme Merkezi” açılışı törenle yapıldı. Açılış “Bilgi Kullanıcıları ve Yöneticilerinin Buluştuğu Platformlar Olarak Bilgi-Belge Merkezleri” konulu bir bilgi şöleni ile devam edilen sempozyuma, Atatürk Üniversitesi’nden çok sayıda öğretim üyesi de katıldı. Sempozyuma, Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü’nden Doç. Dr. Hüseyin Odabaş, Doç. Dr. Coşkun Polat, Yrd. Doç. Dr. Dündar Alikılıç ve Yrd. Doç. Dr. Malik Yılmaz birer bildiri ile katıldı.
BİLDİRİ SUNUMU
Kaşgarlı Mahmut Öğrenme Merkezi açılış töreni ve sempozyumu açılış konuşmaları ve bildirilerin sunumu ile başladı. Programın açılış konuşmasını yapan Ardahan Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Orhan Söylemez, kitap kültürünün insanlık için taşıdığı öneme dikkat çekti.
Kaşgarlı Mahmut tarafından kaleme alınan Divan-ı Lügati’t Türk adlı eserin Türk dilinin en değerli eseri olduğunu vurgulayan Söylemez, kitabın günümüze ulaşma serüvenini anlattı. Edebiyat dünyasından verdiği evrensel mesajlarla kitabın toplumsal değerine dikkat çeken Söylemez, konuşmasını Amin Maalouf ve Umberto Eco’nun çağları aşan eserlerinden örneklerle tamamladı.
SEMPOZYUMDA ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ ÖĞRETİM ÜYELERİ DE BİLDİRİ SUNDU…
Avrupa Birliği Hayat Boyu Öğrenme Hibe Programı kapsamında geçekleştirilen Kaşgarlı Mahmut Öğrenme Merkezi Açılışı ile başlayan sempozyumun ikinci gün oturumlarında ise, Atatürk Üniversitesi’nin öğretim üyelerine ait bildiriler sunuldu. Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü’nden Doç. Dr. Hüseyin Odabaş, Doç. Dr. Coşkun Polat, Yrd. Doç. Dr. Dündar Alikılıç ve Yrd. Doç. Dr. Malik Yılmaz’ın bildirileri, sempozyuma katılan bilim insanları tarafından ilgiyle takip edildi.
Sempozyumda Doç. Dr. Odabaş ‘Akademik Kütüphaneler ve Değişmekte Olan Rolleri: Warwick Üniversitesi Kütüphanesi Örneği’, Doç. Dr. Coşkun Polat : ‘Yaşam boyu Öğrenmenin Anahtarı: Bilgi Okuryazarlığı ve Üniversite Kütüphanelerinin Rolü’ konulu bildirileri sunarken, Yrd. Doç. Dr. Malik Yılmaz; “Danışma Kütüphaneciliği ve Danışma Hizmetleri: Teknolojik Gelişmelerin Danışma Hizmetlerini Etkisi” ve Yrd. Doç. Dr. Alikılıç ise, ‘Türk Dilinin İlk Kitapları’ konusunu ele aldı.