Samet Özünal(GHA) – Prof. Dr. Hüseyin Yurttaş, “Vakıf eserlerine saygısızlık etmenin bir diğer tarifi, tarihe saygısızlıktır.” dedi. Vakıflar Haftası, Türkiye’nin dört bir yanında çeşitli etkinliklerle kutlanırken, Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Yurttaş, vakıf eserlerinin önemini anlattı. Yurttaş, vakıf eserlerinin, hayır amaçlı olarak hayırseverler tarafından yaptırıldığına dikkati çekerek, olaya sadece bu gözle bakılmaması ve vakıf eserlerinin aynı zamanda tarihi geçmişin birer şifresi olarak görülmesi gerektiğini söyledi. Vakıf eserlerine sahip çıkmamanın ve onlara gereken ihtimamı göstermemenin, tarihe saygısızlıkla eşdeğer olacağını dile getiren Yurttaş, vakıf eserleri noktasında Erzurum’a düşen sorumluluğun ise, çok büyük olduğunu ifade etti.
Erzurum’un, vakıf eserleri açısından hayli zengin bir şehir olduğuna dikkati çeken Yurttaş, özellikle anıt nitelikli vakıf eserlerinin sayısının Erzurum’da çok fazla olduğunu belirtti. Yurttaş, “Vakıf eseri olarak kullanılan işyeri, ev ya da herhangi bir mülkün kirasının bile ödenmediği durumlar oluyor. Bu bir mağduriyettir, vakıf eserlerine saygısızlık ve vakfiyeye haksızlıktır.” diye konuştu. Vakıf eserlerine gereken ilginin gösterilip gösterilmediği sorusuna ise, “Gerekli ilgiyi gösterdiğimiz söylenemez” şeklinde yanıt veren Prof. Dr. Hüseyin Yurttaş, bu durumun değişmesini arzu ettiğini söyledi.
ANIT NİTELİKLİ VAKIF ESERLERİ
Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Yurttaş, Erzurum’da özellikle anıt niteliği taşıyan vakıf eserlerinin, geçmiş yıllara nazaran daha bir el üstünde tutulduğuna vurgu yaparak, “Şehrimizde bugün anıt niteliği taşıyan çok sayıda vakıf eseri var. Geçmiş yıllara oranla bu eserlere sahip çıkılmadığını söylemek yanlış olur. Çünkü son yıllarda vakıf eserlerinin bakımı, onarımı ve restore edilmeleri noktasında çok ciddi girişimlere şahit oluyoruz.” ifadelerini kullandı.
Vakıf eserlerinin korunması yönündeki çalışmalara sevinirken, suları akmayan vakıf çeşmeleri karşısında ise üzüldüklerini ifade eden Prof. Dr. Yurttaş, bu hususta da gerekli ilginin gösterilmesini beklediklerini söyledi.
Yurttaş, vakıf eserlerinin gelecek nesillere aktarılmasının ancak onları korumakla mümkün olacağına işaret ederek, bunun sağlanabilmesi için ilgili kurum ve kuruluşlara görev düştüğü gibi, topluma da büyük görevler düştüğünü ifade etti. Yurttaş, “Vakıf eserlerini korumak, hepimizin öncelikli meselesi olmalıdır.” dedi.