Eskişehir Türk Dünyası Kültür Başkentliği Ajansı ve Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) işbirliği ile gerçekleştirilen “Türk Dünyası Çocuk Oyun ve Oyuncakları Projesi”nin tanıtım toplantısı düzenlendi.
Valilik Toplantı Salonu’nda düzenlenen programda projeyle ilgili konuşan Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna, çocuk gelişiminde büyük önemi olan oyunlara "değerler eğitimi"nin bir parçası olarak baktıklarını ve bu bakından Türk Dünyası Çocuk Oyun ve Oyuncakları Projesi’ni hayata geçirdiklerini ifade etti. Proje ekibi tarafından 2 ay içerisinde pek çok ülkenin ziyaret edildiğini kaydeden Vali Tuna, “Çocuklarımızın büyük bir ciddiyetle ve severek oynadıkları oyunlar, kurallarıyla onların kişilik gelişmelerini ve değer yargılarının şekillenmesinde etkilidir. Onlara dünyaya geliş amacının gönüller yapmak olduğunu telkin eden oyunlarımızı öğretmek demek, yüksek insani değerler üzerine inşa edilmiş medeniyetimizin geleceğine yatırım yapmak demektir” dedi.
"ALAN ARAŞTIRMALARININ TAMAMLANMASI İLE EKİBİN 100 KİŞİYE ULAŞMASI HEDEFLENİYOR"
Ardından konuşan ESOGÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Gönen ise, projede çeşitli Türk dünyası ülkelerinde alan çalışmaları gerçekleştirildiğini aktardı. İki aylık çalışma sürecinde 181 kültürel oyun video kaydı ve 50 görüşme yapıldığını dile getiren Prof. Dr. Gönen, “Proje ekibi zor hava ve yol şartlarına rağmen alan araştırmaları sırasında veri toplama sürecini gerçekleştirmiş ve gittikleri her ülkede büyük ilgiyle karşılanmışlardır. Proje ekibi, çalışmaları sırasında 41 kişiye ulaşmıştır. Diğer ülkelerdeki alan araştırmalarının da tamamlanmasıyla ekibin 100 kişiye ulaşması beklenmektedir. 100 kişilik ekip, Türk dünyası çocuk oyun ve oyuncaklarını birlikte ortaya koyacaklardır. Alan araştırması yapılan ülkelerde oyunların birebir örtüşecek şekilde kültürel çocuk oyunlarının benzerlik göstermesi, kültürün çocuk oyunları üzerinde aynı etkisi göstermiş olması, projenin dilde fikirde ve işte birlik amacıyla doğrudan örtüştüğünü göstermiştir” diye konuştu.
Prof. Dr. Gönen ayrıca, bundan sonraki veri toplama sürecinde Türkiye ve Kıbrıs hariç 8 ülkenin ziyaret edileceğini, ilerleyen aşamaları Türk işbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA), Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY), TRT Avaz ve Yunus Emre Enstitüsü işbirliğiyle gerçekleşeceğini de sözlerine ekledi.
Proje hakkında çeşitli bilgiler veren ESOGÜ Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Selahattin Turan, 14-17 Mayıs 2015 tarihlerinde 1. Uluslararası Türk Dünyası Çocuk Oyun ve Oyuncakları Kurultayı yapılacağını, onun öncesinde de grup çalıştayları düzenlenebileceğini söyledi.
"BUGÜN AVRUPA'DA OYNANAN BEYSBOL KIZILDERİLİLERDEN ALINDI"
Projenin Akademik Danışmanı Michigan State Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Timur Kocaoğlu, Türk dünyası ülkeleri kapsamında 15 milyon kilometrelik bir alanın tarandığını aktararak, şöyle devam etti:
“Bütün Türk dünyasının taranması, 35 milyon kilometrelik bir alanın taranması ile olacaktır. Burada çocuk oyunlarının kayıtlarında iki nokta ortaya çıktı. Birincisi Sivas, Erzurum, İzmir yöresi ve Karadeniz’de oynanan çocuk oyunları ile Özbekistan’da Türkmenistan’da, Yakutistan’da Altay Cumhuriyetlerinde oynanan çocuk oyunları arasında benzerlikler ortaya çıktı ama bunun dışında Amerika kıtasında yaşayan Kızılderililer ve onları Orta Asya’dan Amerika kıtasına ilk göçleri 20 bin yıl önce olmuş. Çok eski bir tarih ama bunlar hakkında araştırmaları inceledim. Bugün Sivas’ta, Erzurum’da Ankara’da oynanan çocuk oyunları ile Amerikan Kızılderili çocukların oyunları arasında bir benzerlik var. Bu da bizim oyunlarımızın tarihini ortaya koyuyor. Yapılan araştırmalar gösterdi ki, Amerikan Kızılderililerin oyunları sonradan gelen Avrupalılardan öğrenmede aksine bugün Avrupa’da oynanan beysbol gibi oyunlar Kızılderililerden alındı. Çocuk oyunları hiç kaybolmadan kuşaktan kuşağa devam ediyor. Bizim çocuk oyunlarını küçümsememiz lazım. Bizim kültür genlerimizi ortaya koymaktadır.”
Proje Koordinatörü ESOGÜ Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yalçın Bay ile Proje Yürütücüsü ESOGÜ Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Neslihan Bay, proje çalışmaları hakkında bilgiler verdi.