Erzurum'da, trafik kazası sonrası iki bacağını kaybeden Mahir Gökdağ (52), 8 yıl sonra robot destekli yürüme cihazıyla ilk adım sevincini yaşadı.
Erzurum Atatürk Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü’nde öğretim görevlisi olan Doç. Dr. Mahir Gökdağ (52), 8 yıl önce geçirdiği trafik kazası sonrasında omurgasından iki bacağını kaybetti. İki bacağını kaybettikten sonra yürüyemeyen Gökdağ, doğuda ilk defa Erzurum’da bulunan robot destekli yürüme cihazı sayesinde 8 yıl sonra ilk adım sevinci yaşadı. İlk adım olarak tekerlekli sandalye üzerinde uygun boyuttaki koşum giydirilen Gökdağ’ın hasta bacaklarına uygun bacak tutucular sisteme bağlandı ve askı sistemi aracılığıyla ortez içine alınarak ilk adımı atması sağlandı.
YERLİ YAPIM ROBOT DESTEKLİ YÜRÜME CİHAZI TANITILDI
Travmatik beyin ve omurilik yaralanmalarına veya ortopedik nedenlerden kaynaklanan yürüme yeteneğinin kaybı durumlarında, robogalt yürüme yeteneğinin tekrar kazanımı ve geliştirilmesi için kullanılan yerli yapım robot destekli yürüyüş rehabilitasyon sistemi Doğu’da ilk kez uygulamalı olarak Erzurum’da tanıtıldı. Türkiye’de çok az sayıda belli bölgelerde bulunan robot destekli yürüyüş rehabilitasyon sistemi Erzurum Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Prof. Dr. Fazlı Erdoğan tarafından gazetecilere tanıtıldı. Uygulamalı olarak tanıtılan robot destekli yürüyüş rehabilitasyon sistemi, 8 yıl önce trafik kazasında iki bacağını kaybeden Mahir Gökdağ’ın ilk adım sevinci yaşamasına vesile oldu. Erzurum Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Prof. Dr. Fazlı Erdoğan, Türkiye’de sayılı hastanelerde bulunan ve Doğu’da da ilk olarak robot destekli yürüyüş rehabilitasyon sisteminin Erzurum’da olduğunu ve bugün tanıttıklarını ifade ederek, "Biz önceden bu tip cihazları ithal ederdik ama sağlığa yapılan yatırımlar sonucunda da bizde bu tip cihazlar üretilmeye başlandı. Tanıttığımız robot destekli yürüme cihazı tamamen Türk yapımıdır" dedi.