SAMET ÖZÜNAL(GHA) - Kurbanlık hayvanlardaki hisse sayısının hayvanın büyüklüğüne göre belirlenmesi, hissenin 3, 5 ve 7 gibi tek rakamlı olması, kurban yerine sadaka verilmesi gibi inanışların, dinde kesinlikle yerinin olmadığı bildirildi.
Kurbanla ilgili yanlış bilinenler“Alo Fetva Hattı”nı arayan vatandaşların genellikle kurbanlık hayvanlarla ilgili olarak çeşitli sorular yönelttikleri öğrenildi. Erzurum Müftülüğü bünyesinde oluşturulan “Alo Fetva Hattı”na ulaşan bazı soruların, halk arasında kurbanla ilgili bilinen yaygın inanışlardan bazılarının yanlış olduğunu ortaya koyduğu bildirildi.
//VATANDAŞ DİYANETİN HİZMETİNDEN MEMNUN
“Alo Fetva Hattı”nı bayram öncesinde her gün onlarca kişinin aradığını ve arayanların neredeyse tamamının, yaklaşan Kurban Bayramı nedeniyle çeşitli sorular yönelttiklerini söyleyen Erzurum Müftü Yardımcısı Osman Yazıcı, en sık sorulan soruların başında ise, kurbanlık hayvanların hisse sayısı olduğunu dile getirdi. Kurbanlık hayvanların hisse sayılarının tek rakamdan oluşacağı, en çok 4 hisseye bölüneceği ve hisse sayısının ise, hayvanın büyüklüğüne göre belirleneceği şeklinde yanlış inanışlara rastlandığını belirten Yazıcı, “Bu düşünce tamamen yanlış. Kurbanlık hayvanlar, büyüklerine bakılmaksızın, 7 hisseye kadar bölünebilir. Hayvandan elde edilecek et miktarı, hisse sayısında ölçü olmaz. Yeter ki hepsinin niyeti Kurban Bayramı’nda kurban kesmek olsun.” diye konuştu.
KURBAN BEDELİ FAKİR FUKARAYA SADAKA OLARAK DAĞITILAMAZ
Erzurum Müftülüğü’nde hizmet veren “Alo Fetva Hattı”na, kurbanla ilgili birbirinden ilginç soruların yöneltildiğini vurgulayan Osman Yazıcı, “Kimi vatandaşlarımız, kredi kartıyla kurbanlık alınıp alınamayacağını sordu, bazı vatandaşlarımız taksitle kurban meselesini merak ediyordu. Biz de, kendilerine elimizden geldiği ölçülerde yardımcı olmaya çalıştık.” dedi.
Kurbanın herhangi bir uzvunun veya derisinin, kesim karşılığında kasaba verilip verilemeyeceği ve kurbana ödenecek paranın fakir fukaraya dağıtılıp dağıtılamayacağı hususunun da, merak edilen diğer konular arasında bulunduğunu aktaran Yazıcı, “Kurbanın kellesi ve derisi, hayvanı kesen kasaba bedel olarak verilemez. Nasıl ki, kurban eti bağışlanıyorsa, diğer uzuvlarının ve derisinin de bağışlanması gerekir. Bunun yanında kurban bedelinin fakirlere dağıtılması hususu da, çok önemli. Sadaka, yılın herhangi bir zamanında yapılabilir. Kurban bedeli altında yapılan sadakayla kurban kesme yükümlülüğü yerine getirilmiş sayılmaz.” şeklinde konuştu.