Atatürk Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fahrettin Korkmaz, Avrupa Birliği üyesi birçok ülkenin internet erişimine Türkiye'den daha fazla müdahale ettiğini söyledi.
//İNTERNET İÇERİK POLİTİKASI SORUNU
Atatürk Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fahrettin Korkmaz, internet hukuku ve Türkiye'de internet kullanımı konusunda açıklamada bulundu. Dünya genelinde bir buçuk milyar Avrupa'da ise 425 milyondan fazla kişinin internet kullandığını dile getiren Korkmaz, Avrupa Birliği ülkelerin büyük bir internet kullanıcı kitlesine sahip olduğunu ancak halen internet içerik politikası bulunmadığına dikkat çekti. Türkiye'nin, Avrupa Birliği'nden daha şeffaf internet içeriği politikasına sahip olduğunu anlatan Korkmaz, Türkiye'nin 1993 yılında internet kullanımına başladığını ve 2001 yılına kadar internete önemli bir müdahalede bulunmadığını ileri sürdü.
//BİLİŞİM SUÇLARI
İnternetin yaygınlaşmasına bağlı olarak sorunların arttığını ifade eden Korkmaz, şöyle devam etti: "Özellikle bilişim suçlarının artması internet içeriğine karşı katı bir tutum alınmasına sebep olmuştur. 5651 sayılı 'İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun' yürürlüğe koyulmuş ve Türkiye'nin İnternet içerik politikasını tek bir metin altında toplamıştır. Avrupa Konseyi Siber Suçlar Sözleşmesi'ne göre suçların küresel özellik göstermesi nedeniyle sadece Avrupa Konseyi'ne üye ülkelere değil, diğer ülkelere de imzaya açmıştır. Sözleşme içerisinde bilgisayar veri veya sistemlerinin gizliliği, sanal sahtecilik gibi suç tanımları bulunmaktadır. Türkiye aradan geçen 10 yıla yakın zaman zarfında bu sözleşmeye imza koymamıştır. Ancak geçtiğimiz haziran ayında sözleşmenin imzalanacağına dair açıklamalar yapılmıştır."
//HER DEVLET MÜDAHALE EDİYOR
Her devletin kendi iç dinamiklerine göre internet içeriğine müdahale ettiğini açıklayan Korkmaz, Avrupa Birliği üyesi birçok ülkenin de internet içeriğine müdahale ettiğini vurguladı. Korkmaz, "İnternetin bir hak olarak tanındığı ve müdahaleye uğramadığı devlet bulunmamaktadır. İfade özgürlüğü konusunda hassas olduklarını iddia eden İskandinav ülkelerinde dahi internete yoğun bir müdahale söz konusudur. Avrupa Birliği ülkelerinin internete hiç müdahale etmediği gibi bir yanılgı olsa da birçok Avrupa Birliği ülkesi Türkiye'den daha yoğun bir şekilde internet içeriğine müdahale etmektedir. Bazı devletler internet içeriğine müdahale için ulusal güvenlik, kamu yararı gibi muğlâk sebepleri belirlemek suretiyle müdahalenin kapsamını genişletmiş ve keyfi uygulamalara yol açmaktadır. Bazı devletler ise internet içerik politikalarında şeffaf olmayıp, hangi içeriğe müdahale edileceğini tamamen idari makamların yetkisine bırakmışlardır. 5651 sayılı Kanuna göre TCK'da intihara yönlendirme, çocukların cinsel istismarı, uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanılmasını kolaylaştırma, sağlık için tehlikeli madde temini, müstehcenlik, fuhuş, kumar oynanması için yer ve imkân sağlama gibi suçlarla ilgili erişimin engellenmesine karar verilebiliyor." ifadelerini kullandı.