SEMA PINAR SAYAN
ANKARA (İHA) - Sağlık Bakanı Recep Akdağ, diş tedavilerinin doğrudan özel hastane ve muayenelerde yapılmasına ilişkin, “Özelde diş tedavisi görebilme birinci derecede finansman meselesidir” dedi.
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Türk Dişhekimleri Birliği’nin (TDB) ‘Toplum Ağız ve Diş Sağlığı Haftası’ dolayısıyla düzenlediği toplantıya katıldı. Double Tree Otel’de gerçekleştirilen toplantıda 'ağız diş sağlığı, diş hekimliği mesleği ve ortodonti tedavilerine' ilişkin açıklamalar yapıldı. TDB Genel Başkanı Prof. Dr. Taner Yücel, Sağlık Bakanlığı tarafından ağız diş sağlığı ve genel sağlık ilişkilerinin öneminin anlatılacağı ‘Farkındalık Projesi’ni 2013 yılı Nisan ayında gerçekleştirileceğini bildirdi.
En son yayınlanan Sağlık Uygulama Tebliği ile ‘insanların doğrudan diş hekimlerine gidebilecekleri’ yönünde haberlerin yer aldığını söyleyen Yücel, bu konuda Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan (SGK) düzeltme haberinin yapılmadığı ifade ederek tebliğde sadece ortodonti sevkleri konusunda değişiklik yapıldığını belirtti. Yücel ayrıca, Dünya Dişhekimleri Birliği tarafından (FDI) 2013 Dünya Dişhekimleri Birliği Kongresi’nin Türkiye’ye verildiğini söyledi.
AKDAĞ’IN VURGUSU
Türkiye’de ağız ve diş sağlığına gereken önemin verilmediğini dile getiren Sağlık Bakanı Akdağ, düzenli olarak diş fırçalamanın ve gerektiğinde diş ipi kullanmanın diş sağlığı konusunda yaşanan sorunları ortadan kaldıracağını kaydetti. Türkiye gibi gelişmiş ülkelerde bulaşıcı hastalıkların büyük oranda problem olmaktan çıktığını vurgulayan Akdağ, bu sebepten dolayı bulaşıcı olmayan hastalıkların öneminin arttığını bildirdi.
Ağız ve diş sağlığı konusundaki farkındalığı artırmak için 2013 yılında kampanyalar yapılacağını duyuran Akdağ, bu konuda Türk Dişhekimleri Birliği ile işbirliği yapacaklarını belirtti. İnsanın genel sağlığı ile ağız diş sağlığı arasında büyük ilişki olduğunu ifade eden Akdağ, “Can boğazdan gelir değil artık can boğazdan çıkar diyoruz” dedi.
KORUYUCU AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI EYLEM PLANI
2002 yılında bir yılda 360 bin dolgu yapıldığını söyleyen Akdağ, Ocak 2012 itibariyle dolgu yapılma sayısının 8 milyona çıktığını dile getirdi. Özel sektörde hizmet alınmaya başlandığında işin finansal boyutunun ortaya çıktığını vurgulayan Akdağ, 2013-2018 yıllarını içerisine alan Koruyucu Ağız Ve Diş Sağlığı Eylem Planı’nı yaptıklarını kaydederek, “Hedef grubumuz, 3 yaşa kadar bebeği olan anneler, ilk daimi dişlerini süren 6 yaş çocuklar, gebeler ve engellilerdir” diye açıkladı.
Vatandaşın özelde diş tedavisi görebilmesini sağlayan uygulamaya ilişkin açılama yapan Bakan Akdağ, bu hizmetlerin ödemesini yapacak ve kararı verecek olan kurumun SGK olduğunu dile getirerek, “Tüm sağlık hizmetlerinde bu kararlar verilirken 5 Bakanlık ortak çalışma yapıyoruz. Bu konu birinci derecede finansman meselesi. 2013’te gerçekleştirilebilir mi bilmiyorum ama biz Sağlık Bakanlığı olarak bu konuda bir ara yüz oluşturmaya çalışıyoruz” diye konuştu.
Ortodonti tedavisinin devlet tarafından karşılanmasına ilişkin değerlendirmede bulunan Akdağ, kamuda çalışan ortodontist sayısının yetersiz olduğunu belirterek, “Türkiye’de ortodontist sayısı az ve dolayısıyla diş hekimleri kamuda değil özelde çalışmayı daha kazançlı görüyorlar. Bu yüzden de fiyat artıyor. SGK’ya önerilen fiyatlar uygun olmalı. Yüksek fiyatlarla SGK bu hizmeti özel sektörden alamaz. Bu bir güç meselesi. Fakat bekleme olacaksa özele sevk olanağı var zaten” açıklamasında bulundu.
Akdağ, bir hizmetin sağlıkta kaliteli ve yeterli olarak verilmediği zaman o hizmetin özelde çok pahalı olacağını vurguladı.