Akal’dan ekonomi değerlendirmesi
Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler odası Erzurum Şubesi Başkanı Zeki Akal, kent ekonomisindeki tıkanıkları ve çözüm önerilerini açıkladı. İklim şartlarının doğu ekonomisinde büyük olumsuzluklar oluşturduğunu belirten Akal, tarım ve inşaat sektörlerini kent ekonomisi açısından öncelikli sektörler olarak nitelendirdi.
Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası Erzurum Şubesi Başkanı Zeki Akal, kent ekonomisindeki tıkanıklarını ve çözüm önerilerini açıkladı.
2005 yılında kent ekonomisinde büyük sorunlar yaşandığını belirten Akal, “ 2005 yılı ekonomik yönden Erzurum ili ve bölgemiz için bir hayli sıkıntı geçirmiştir. 2004 yılından 2005 yılının bir hayli zor geçeceği 2005 yılında ise 2006 yılının zor geçeceği belli olmaktadır. Zira bugünkü hükümetin uyguladığı sıkı para politikası ve bu politikalardan taviz vermemesi bazı sıkıntıları da peşinden getirmektedir. İlimizde sanayi olmadığından imalat sektörü de yoktur. Üniversite öğrencilerinin ekonomiye sağladığı katkılardan da bir adım ileri gidilemeyecektir. Geçmiş yıllarda bölgemiz için hayvancılık deposu deniyor, yine eker pancarı deposu denilirde oda artık yok ona da şeker politikası denildi ve tarımla uğraşanlar yaptıkları masrafı alamaz olunca ekip biçmeye başladılar. Sekiz ay gibi ağır kış şartlarının hüküm sürdüğü ilimiz gerek batı illerinde ve gerekse sanayisinin gelişmemesi illere uzaklığı nedeniyle ekonomi olarak git gide zayıflamaktadır. Gerek hükümetler gerekse bölgede yaşayan yatırımcılar ilimizin özelliklerini tespit ederek ona göre çaba sarf etmeleri gerekmektedir. Gerek kış turizmi gerek ikinci üniversite ve en önemlisi akarsu kaynaklarımızın iyi değerlendirilmesi ekonomimizi birazda olsun canlanmasına neden olacaktır.” dedi.
İŞSİZLİK EN ÖNEMLİ SORUN
Kentteki işsizlik sorununu da değerlendiren Akal, “ Bir ilde sanayi olmayınca işsizlikte kendiliğinden ortaya çıkmaktadır. Tarım arazileri de uzun süre kar altında kaldığı için ziraat de yapılmadığından zirai işçide yoktur. Esnaf ve tüccarın iş hacmi de düşünce yeni işçi almadığı gibi elindeki işçileri de çıkarmaktadır. İnşaat sektörü lokomotif sektör olduğundan canlanmadığı müddetçe işsizliğin önüne geçilmemektedir. Ülkemizde son yıllarda yatırımda yapılmadığı için bu sektörde de ki işsizlik bir hayli fazladır” dedi.
UÇAK SEFERLERİNİN SAATLERİ DÜZENLENMELİ
Erzurum esnafının tüccarının ve halkın önde gelen sıkıntılarının birinin de uçak seferlerinin dengesiz olduğunu belirten Akal,” Hepimizin malumu ki Erzurum esnaf ve tüccarı tüm alımlarını İstanbul Ankara, İzmir, Bursa gibi batıdaki büyük şehirlerden yapmaktadır. Yine Türkiye’nin Ankara ve İstanbul’dan idare edildiği ayrıca Büyük şirketlerimizin merkez idarelerinin tümü Ankara ve İstanbul da olduğu düşünülürse ilimizden ve de bölgemizden batıya doğru her gün vatandaşların bu bölgelere akın ettiği aşikardır. Bir günlük iş için bir kişinin en az üç günü kaybolmaktadır. Bu hem maliyetleri artırması açısından hem de zaman açsından büyük maliyetlere meydan vermektedir. Günümüzde en değerli şeyin zaman olduğunu hepimiz biliyoruz. Zaman israfının para ile ölçülmesi ve yerine konulması da ayrıca imkansız. Uçak serlerinin sabah saatlerinde Erzurum’dan hareket etmesi ve akşam saatlerinde ise Erzurum’a dönmesi bir çok sorunu da kendiliğinden halledecektir. Hiç olmazsa haftanın belli günlerinde bu sefer saatleri ayarlanabilir. Malatya ve Trabzon dan bu şekilde uçak seferlerinin yaptığını biliyoruz. Kış şartları nedeniyle olamayacağının söylenmesi mazeretini kabul etmek mümkün değil. Zira kış mevsiminden geçtik yaz aylarında ada bu uygulamanın olmadığını görmekteyiz.yetkililer soruna çözüm üretmelidir” dedi.