ESOB’DAN EKONOMİ DEĞERLENDİRMESİ
Erzurum Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Rasim Fırat, ekonomideki olumsuzlukların bedelini en çok esnafın ödediğini belirterek, hükümetin ekonomi politikasıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.
Erzurum Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Rasim Fırat, ekonomideki durgunlukların en çok esnafı olumsuz etkilediğini belirterek, alım gücünün düşüklüğünün esnaf kesimine de doğrudan yansıdığın söyledi.
MAKRO BAZDAKİ İYİLEŞME YEREL BAZDA HİSSEDİLMİYOR
Makro bazda yaşanan iyileşmelerin yerel sazda hissedilemediğini belirten Fırat, “Büyüme hızı artıyor, enflasyon düşüyor fakat bu durum halkın alım gücüne yansımıyor. Alım gücü düşük olması doğrudan esnafa olumsuzluk olarak yansıyor. Hükümetin ayrıca alım gücünün düzeltilmesine yönelik kararlar almasını istiyoruz. Piyasalardaki durgunluk ve ekonomik istikrarsızlığın olması kredi taleplerini önemli ölçüde artırmış, piyasalarda tahsilat soru oluşmasına neden olmuştur” dedi.
AB SÜRECİNDE KOBİLER ÖNEMLİ BİR YERE SAHİP
Küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin ekonomi açısından son derece önemli olduğunu belirten Fırat, “ AB’ye giriş sürecinde küçük ve orta büklükteki işletmeler önemli bir yere sahip, bu noktada esnaf kesimini desteklenmesi önemli bir durum arz ediyor. Göç ve işsizliğin azalması ve istihdamın artması için esnafın desteklenmesi gerekiyor” dedi.
ÖZELLEŞTİRME RASYONEL YAPLIMALI
Özelleştirmenin ekonomi açısından son derece önemli olduğunu belirten Fırat, “ Ekonominin düzlüğe çıkması açısından özelleştirme çok önemli, özelleştirilen kurumlar değerinde satılmalı ve ehil kişilere verilmelidir. Bu konuda kamunun elinde bulunan lokal, misafir hane ve kafe tarzı işletmeler küçük esnafa büyük darbeler vuruyor. Özelleştirme daha rasyonel yapılmalıdır” dedi.
DOĞUYA ÖZGÜ DESTEKLEMELER YAPILMALI
Doğu da ekonominin kırılgan bir yapıya sahip olduğunu belirten Fırat, “Teşvik yasasının çıkarılmasından sonra batıda onlarca fabrika kurulurken, ikilim şartları ve pazarlama olanakların yetersiz oluşu ile yatırımcı doğu da yatarım yapmayı tercih etmedi. Doğunun şartları göz önüne alacak kararlar hayata geçirilmelidir. Doğunun şartları göz önüne alınarak, alım gücünün düşüklüğü ve üretimsizlik konusunda önlemler artırılmalıdır. Teşvik yasası doğunun şartları göz önünde de bulundurularak, yeniden düzenlenmelidir. Teşvik yasasındaki eksikler haksız rekabeti artıracak boyutta, bu konuda hükümetin duyarlı olmasını istiyoruz. Üretim ve istihdam artırılmalıdır. Doğu ile batı arasında kalkınmışlık farkı her geçen gün artıyor, bu farkın giderilmesi için doğuyu kalkındıracak politikalar hayata geçirilmeli, bu alandaki teşvikler cazip hale getirilmelidir” diye konuştu.