SAMET ÖZÜNAL(GHA) – Erzurum Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası (SMMMO) Başkanı M. Zeki Akal, kayıtlı ekonomiye geçiş için önerilerde bulundu. Türkiye’de kayıt dışı ekonomiye karşı çok ciddi mücadeleler verildiğini söyleyen Akal, bu mücadelenin başarıyla sonuçlandırılmasının, ülkenin ekonomik geleceği açısından büyük bir önem taşıdığını belirtti.
//KAYITDIŞILIKLA MÜCADELEDE YOL HARİTASI GEREKLİLİĞİ
Kayıtlı ekonomiye geçişte öncelikle bir yol haritasının oluşturulması gerektiğini vurgulayan Başkan M. Zeki Akal, bu yol haritasının başına, belge ve kayıt düzenini bozan basit usul vergi sisteminin kaldırılması yönündeki şartın oturtulması önerisinde bulundu. Akal, işgücü maliyetini artıran ve kayıt dışılığı teşvik eden sigorta pirim oranlarının ve işçiden kesilen vergilerin oranlarının düşürülmesinin de, izlenmesi gereken etkin yollardan birisi olacağını kaydetti. Erzurum SMMMO Başkanı Akal, “Kayıtlı ekonomiye geçişte, destekleme ve özendirme gibi girişimlerde bulunulması, vergi denetim birimleri ve diğer birimler arasındaki koordinasyonun güçlendirilmesinin, etkin bir yaklaşım olacağını düşünüyoruz. Bununla birlikte denetimlerin geciktirilmeden yapılması ve birkaç yıl bekledikten sonra yapılmaması gerekir. Vergi cezalarının öldürücü değil, caydırıcı ölçüde olması, faturalı alışveriş düzeninin bilinçlendirilmesi ve yerleştirilmesi, kayıtlı ekonomiye geçişte, bize göre üzerinde hassasiyetle durulması gereken konuları oluşturuyor.” diye konuştu.
//AKAL’IN ÖNERİLERİ…
Kayıt dışılığın zararlarını ve kayıt içinde olmanın insanlara neler kazandıracağının anlatılması ve bu konuda farkındalık oluşturulmasının şart olduğunu dile getiren Başkan Akal, “Gider yazılabilecek harcamaların kapsamının genişletilmesi, yasaların anlaşılır olması, özellikle kaçakçılığın yaygın olduğu sigara, alkollü içki ve akaryakıt gibi konularda vergi oranlarının düşürülmesi ve istihdam üzerindeki yüklerin azaltılması da gerekiyor. Şirket denetçilerinin, odacı, kapıcı, bulaşıkçı, boyacı gibi kişilerden olmaması, her şirketin denetçisinin mutlaka Serbest Muhasebeci Mali Müşavir olması gerekir. Vergi beyannamelerinin daha sağlıklı düzenlenmesi bakımından Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik mesleğinden azami ölçüde yararlanılması gerekiyor. Esnaf ve tüccarın mutlaka bilinçlendirilmesi, kayıt dışılıkla mücadelede başarı, bireysel çıkarlardan arınmak ve bireylerin bilinçli olmasını sağlamak, sonra da siyasi kararlılığın mevcudiyetini gerekli kılmaktır. Tamamen kayıt dışı çalışanları tespit etmek üzere çok detaylı çalışmalar yapılmalıdır. Özel birimler kurulmalı ve ödün vermeden yasal düzenlemeler yapılmalıdır. Devletin vergi daireleri, tapu daireleri, gümrük idaresi, trafik, kayıt büroları, ticaret sicili, belediyeler, muhtarlıklar, noterler, bankalar, finans kuruluşları, borsalar, vakıflar, dernekleri kapsayacak şekilde kurumlar arasında bilgi akışı sağlanmalıdır.” ifadelerini kullandı.