SAMET ÖZÜNAL(GHA) – Nihat Kitapçı Göğüs Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Uzman Dr. Ayhan Yiğit, ‘verem’ ve ‘ince hastalık’ adıyla da tanımlanan Tüberkülozun, teşhisi ve tedaisi kolay bir hastalık olduğunu söyledi. Üç haftadan uzun süren öksürük ve beraberinde seyreden yüksek ateşin, hastalığın en önemli semptomu olduğunu belirten Yiğit, bulaşıcı olan hastalığın, anında teşhis edilmesi ve vakit geçirilmeden tedavi edilmesi gereken bir vaka olarak nitelendirildiğini belirtti.
//İNCE HASTALIK
Erzurum Nihat Kitapçı Göğüs Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Uzman Dr. Ayhan Yiğit, halk arasında ‘verem’ ve ‘ince hastalık’ şeklinde de adlandırılan Tüberkülozla ilgili olarak açıklamalarda bulundu. Hastalıkta temel bulaştırıcı etkenin solunum yolu olduğunu kaydeden Yiğit, hasta kişilerin yakın çevresinde bulunanların, aynı evde kalanların ve ortak işyerlerinde çalışanların, bu hastalığa yakalanma noktasında büyük risk altında bulunduklarını dile getirdi. Tüberküloz mikrobunu alan herkesin bu hastalığa yakalanmadığını, ancak vücutta canlı basillerin bulunuyor olması nedeniyle bu hastalığa ilerleyen yıllarda yakalanma tehlikesi bulunduğunu anlatan Yiğit, hastalıkları teşhis edilenlerinse, 6 ile 12 ay arasında değişen bir tedavi programının sonucunda iyileşebildiklerini dile getirdi. Hastalığın teşhisinin kolay, tedavisinin ise, biraz sabır istediğini ifade eden Yiğit, tedavi süresinin uzun olması ve hastaların bu sürece uymaması dolayısıyla doğrudan gözetim şeklindeki tedavi yöntemlerine başvurulduğunu bildirdi.
//YİĞİT’İN ÇAĞRISI
Üç haftayı bulan öksürük ve beraberinde yüksek ateşle kendisini gösteren hastalığın, gerekli tedavinin uygulanmaması halinde ölüme bile yol açabildiğini vurgulayan Göğüs Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Uzman Dr. Yiğit, bu tip belirtilerle karşı karşıya olan vatandaşların, en yakın sağlık kuruluşuna başvurmaları çağrısında bulundu.
Erzurum’da son yıllarda İl Sağlık Müdürlüğü ile Verem Dispanseri’nin ortaklaşa yürüttüğü çalışmalar sayesinde hem hastaların tedavisi, hem de teşhisi noktasında çok önemli mesafeler alındığını kaydeden Başhekim Yiğit, bu hastalığa yakalananların sayısının her geçen yıl azaldığını, bunun da, yürütülen çalışmaların neticesi olduğunu ifade etti.
Nihat Kitapçı Göğüs Hastalıkları Hastanesi’nin, tüberküloz hastalarının tedavisine yönelik olarak gerekli ünite ve yetişmiş personeli bulunduğuna dikkati çeken Yiğit, “Tedavisi kesin olan bu hastalık karşısında en önemli mücadele yolu bilinç ve mutlaka bir sağlık kontrolünden geçmektir.” şeklinde konuştu.