Varlık Barışı’nın detayları belli oldu. Hükümetin aldığı karar ile varlıklarını yurt dışında tutan Türk vatandaşları, yüzde 3 vergi ödeyerek bütün servetlerini Türkiye’ye getirebilecek. Bu varlıkları ile alakalı olarak her hangi bir sorgulamaya tabi olmayacaklar.
AĞBAL AÇIKLAMA YAPTI
Maliye Bakanı Naci Ağbal, Ankara'da yaptığı açıklamasında TBMM gündemindeki yeni ekonomi paketini değerlendirdi. Matrah ve vergi artırımının da yeniden yapılandırma içindeki en önemli düzenlemelerden olduğunu ifade eden Ağbal, düzenlemenin 2013, 2014, 2015, 2016 ve 2017 yıllarını kapsayacağını söyleyerek, "Vatandaşımız bu dönemlerde beyan ettiği veya ödediği tutarları bir miktar artırırsa bu dönemlere ilişkin vergi idaresi hiçbir vergi incelemesi yapmayacak. Dolayısıyla vatandaş ile vergi idaresinin el sıkıştığı, helalleştiği bir uygulama." diye konuştu.
YENİDEN YAPILANDIRMA
Maliye Bakanı Naci Ağbal, yeni ekonomi paketinde yer alan yeniden yapılandırma düzenlemesine ilişkin, "Maliye Bakanlığının takip ettiği vergi alacaklarıyla ilgili düzenlemeden 9,8 milyon vatandaşımız yararlanacak" diye konuştu.
YASALAŞMA SÜRECİ
Ağbal, birçok konunun bir arada bulunduğu paketin hızlı bir şekilde yasalaşacağını düşündüğünü belirterek, "Pakette öncelikle çok sayıda vatandaşı ilgilendiren kamuya ödenmemiş borçların yeniden yapılandırılmasına ilişkin önemli bir düzenleme oldu. Emeklilere de Ramazan ve Kurban Bayramlarında bin lira tutarında bayram ikramiyesi ödenmesini içeren düzenlemeler bulunuyor" ifadelerini kullandı.
"VATANDAŞIMIZ HAZİRAN BAŞINDA YENİ ARTIRILMIŞ MAAŞLARI ALMIŞ OLACAK"
Ağbal, 65 yaş aylığı alan 581 bin vatandaş olduğuna dikkati çekerek, "Bunların aylıklarını 266 liradan 500 liraya çıkarıyoruz ki Haziran ayı başında bir taraftan emeklilerimiz Ramazan Bayramı ikramiyesini almış olacaklar, diğer taraftan 65 yaş aylığı alan vatandaşlarımız da Haziran başında bin 500 lira yani 3 ayı kapsayan aylıklarını alacaklar. Dolayısıyla yaklaşık 13 milyona yakın emekli ve yaşlılık aylığı alan vatandaşımız Haziran başında yeni artırılmış maaşları almış olacak" diye konuştu.
Bağ-Kur'lularla ilgili düzenlemelerin de pakette olduğunu dile getiren Ağbal, "Emekli olup iş yeri bulunan vatandaşların geçmişten gelen sosyal güvenlik destek primi ödemeleri vardı, oradan gelen borçları terkin ediyoruz. Bu da son derece önemli. Önemli bir yükten vatandaşlarımızı kurtarmış olacağız. Öğrenciler ve imar barışıyla ilgili düzenlemeler de var" dedi.
Tasarının en önemli bölümünün yeniden yapılandırma düzenlemesi olduğunu vurgulayan Maliye Bakanı, burada kesinleşmiş kamu alacaklarından süresinde ödemeyenlerin 36 aya kadar yeniden yapılandırılmasını öngördüklerini kaydederek, "Bundan önce iki yeniden yapılandırma kanunu yaptık. Bugün itibarıyla önceki yapılandırma kanunlarından 40,3 milyar lira tahsilat gerçekleştirdik" diye konuştu.
"VARLIK BARIŞI'NA İLİŞKİN DÜZENLEME GETİRİYORUZ"
Ağbal, 6736 sayılı kanunda yurt dışında bulunan varlıkların Türkiye'ye getirilmesi halinde bir Varlık Barışı düzenlemesi yaptıklarını hatırlatarak, "Şu anda mevcut tasarıda Varlık Barışı'na dönük bir düzenleme yok ama bugün Genel Kurul'da tabii istişareler de yapılacak Varlık Barışı'na ilişkin bir düzenleme getiriyoruz. Nedir bu düzenleme? Hem yurt içindeki varlıklarını işletmelerine dahil etmek isteyen mükelleflerimize kolaylık getireceğiz hem de yurt dışında bulunan varlıklarını Türkiye'ye getirecek olan vatandaşlarımıza kolaylık getireceğiz." değerlendirmesinde bulundu.
TEMEL UNSURLAR
Getirilmesi planlanan Varlık Barışı düzenlemesinin temel unsurlarına ilişkin bilgiler veren Ağbal, sözlerine şöyle devam etti: "Para, altın, Döviz menkul kıymeti olan vatandaşımız bu sene itibarıyla 11. ayın sonuna kadar bu yurt dışındaki varlıklarını Türkiye'ye getirirlerse ve bildirirlerse bu varlıklarıyla ülke içerisinde diledikleri gibi tasarruf edebilecekler. 11. ay sonuna kadar müracaatları alacağız. Getirilen varlığın yüzde 3'ü oranında bir vergi tahsil edeceğiz. 31 Aralık 2018 tarihine kadar yüzde 3'ü oranında bir ödeme yapılacak. Bildirimde bulunma tarihinden sonra 3 ay içerisinde de bu varlığını Türkiye'ye getirecek. Varlığını Türkiye'ye getiren vatandaşımız bunu işletmesine dahil ederse herhangi bir vergi incelemesiyle muhattap olmayacak, bu varlık üzerinden ilave bir vergi tarhiyatı yapılmayacak, kazancın hesabına dahil edilmeyecek. Vatandaşımıza bir imkan daha getiriyoruz. İsterlerse yurt dışından getirdiği bu varlığı daha sonra işletmeden çekebilecek, çektiğinde de ilave bir temettü vergisi de kendisinden almayacağız, serbest bir şekilde tasarruf etmesine imkan sağlayacağız. Bir başka düzenleme de işletmenin yurt dışından aldığı bir kredi var ama aynı zamanda yurt dışında varlığı da var. Eğer derse ki 'ben yurt dışındaki mevcut varlıklarımı işletmemin yurt dışındaki kredi ödemesinde kullanayım, Türkiye'ye getirmeyim', buna da imkan sağlıyoruz. Sermaye avansı mahsubunda bulunan varlıklar da kullanılabilecek. Dolayısıyla istiyoruz ki vatandaşlarımız yurt dışında bulunan para, döviz, altın ve menkul kıymetlerini Türkiye'ye getirsinler. Sadece yüzde 3 oranında vergi ödemek suretiyle bu varlıklarını ekonomiye, işletmelerine dahil etsinler, sermayelerini artırsınlar, bilançolarını güçlendirsinler ve böylelikle bir canlılık kazandırsınlar."
Bakan Ağbal, yurt içi varlıklarını işletmeye dahil etmek isteyenlerin de 11. ayın sonuna kadar müracaat edebileceklerini söyledi.
TURİZM YATIRIMLARI
Yılın başında turizm yatırımlarının süresinin uzatılmasına ilişkin bir düzenlemenin de hayata geçirildiğini anımsatan Ağbal, "Bu düzenlemeden bize ilave gelir gelecek. Telekom şirketlerinin geçmişten kalan borçlarına ilişkin düzenleme yapmıştık. İmar barışı düzenlemesini yapıyoruz. Buralardan da ilave gelirler gelecek. Kısa vadede bakıldığında, gelecek birkaç yıl içinde önemli ölçüde gelirler olacak. Hükümet olarak bu konuda karnemiz pekiyi. Başımızı eğecek halimiz yok. Kimsenin bütçenin gidişatına ilişkin bir endişe taşımasına gerek yok" diye konuştu
"BAYRAM İKRAMİYELERİ KALICI OLACAK"
Emeklilere bayram ikramiyesinin kalıcı olacağını belirten Ağbal, "Ramazan ve Kurban Bayramlarında, bundan sonra kalıcı olarak, emeklilerimizin tamamına bu ödemeleri yapacağız. Yaklaşık 12,5 milyon emeklimiz var. Gelecek yıllarda bunu bütçe kanunlarıyla da yapmak mümkün. Dolayısıyla her sene bunun artışını sağlayacak düzenlemeler ilgili yerlerde de yapılacak. Uygulamanın bütçeye maliyetinin 22,3 milyar lira. Bu uygulamadan emeklilerin yanı sıra şehit yakını ve gaziler, vazife ve harp malulü aylığı alan er ve erbaşlar, geçici köy korucuları, şeref aylığı sahipleri, şampiyon sporcular, Kore, Kıbrıs ve İstiklal Savaşı gazileriyle terörden zarar görmesi nedeniyle aylık bağlanan siviller ve hayatını kaybedenlerin hak sahiplerinin de faydalanacak.
Bakan Ağbal, SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı emeklileri dışında bu kapsamda uygulamadan yararlanacak 100 bin kişinin olduğunu dile getirerek, "Bir taraftan vatandaşın taleplerini karşılayıp toplumsal refahı artırırken diğer taraftan ekonominin gereklerini, olmazsa olmazlarını dikkatle yürütüyoruz. Burada ekonomideki ileriye dönük gidişatı da hesaba katan ihtiyatlı duruşumuz da var ama öte yandan da vatandaşa hizmet edeceğiz" diye konuştu.