Erzurum Orman Bölge Müdürü Salih Çetiner, Erzurum’da dört farklı noktada ağaçlandırma çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi.
Çetiner, “Erzurum’un dört farklı noktada ağaçlandırma çalışmalarını sürdürüyoruz. Tortum merkez ve Tortum İlçesine bağlı Aksu, Şenyurt, Taşbaşı Toprak muhafaza erozyon kontrol çalışmaları toprak işleme terasları için hazırlık çalışmalarımız sürüyor. Bu yerlerde 627 bin metrelik alanda 627bin ağaç dikimi yapacağız. Fidan ekimlerimizi sonbahar aylarında yapıyoruz. Bunun sebebi bitkinin daha sağlıklı şekilde yetişmesini sağlamaktır” diye konuştu
Orman yangınları bakımından en düşük riskin bulunduğu Doğu Anadolu Bölgesinde tam tekmil hazırlıklı olduklarını anlatan Bölge Müdürü Muhammet Salih Çetiner, özellikle kaçak kesimle mücadele konusunda kararlılıklarına dikkat çekti.
Erzurum’u yeşile doyurmak için çalışmalarının aralıksız sürdüğünü ifade eden Çetiner, “Erzurum merkez ilçelerinde bazı alanlara sarıçam, aylantos ve badem ekimi yapmayı planlıyoruz. Bu sayede tek tip fidan ekimi sonucunda ortaya çıkan büyük yangın zararlarının da önüne geçmiş olacağız. Örtü şeklinde yapılacak ağaçlandırmalarla yangın kayıplarını minimize etmiş olacağız. Bunlarla birlikte 2014 yılında Erzurum’da 1300 hektar olmak üzere toplam 2 bin 300 hektarlık alanın ağaçlandırmasını yaptık” dedi.
Erzurum Bölge Müdürlüğüne bağıl çalışma alanları olan Kars, Ağrı, Ardahan, Erzincan, Iğdır ve Erzurum'da, doğaya dikmek üzere fidan yetiştirmeye başlarken, Erzurum Bölge Müdürü Salih Çetiner, kurdukları özel ekibin bölgede yaptığı çalışmalar sonucu 5 yılı kapsayan bir proje hazırladıklarını ifade etti.
Fidanların yabani hayvanların ağırlıkta oldukları alanlara dikileceğini vurgulayan Çetiner, "Yabani hayvanlar, doğal ortamlarda kışın yiyecek bulamadıkları için kent merkezilerine inerek, yiyecek arıyor ve buralarda insanlara zarar veriyor. Bunun önüne geçmek için yabanıl meyve üretimi yapacağız. Aşılamalar tamamlandı, proje sayesinde her yere yabani meyve fidanı dikeceğiz. " dedi.
Fidanlık seralarında zerdali, ahlat ve muşmula gibi fidanlar yetiştireceklerine dikkati çeken Çetiner, şöyle devam etti: "Bu fidanları da götürüp doğaya dikeceğiz. Doğal ortamlarda yetişecek ve soğuk bir bölgemiz olması nedeniyle yabani hayvanlarımız yiyecek sorunu yaşıyor. Özellikle kış aylarında gıda maddesi azalmakta ve yiyecek sıkıntısı çekince yabani hayvanlarda şehir merkezine, köylere iniyorlar. Zaman zamanda insanlara saldırıyorlar. Bölge müdürlüğü olarak oluşturulan özel ekibimiz bunun önüne geçmek için çalışmalara başladı ve 5 yılı kapsayan bu proje sayesinde önemli bir adım atılmış olacak."