Zonguldak 1'inci Asliye Hukuk Hakimi Erzurumlu Yüksel Ulutaş, 30 madencinin öldüğü maden ocağına inerek hasar tespiti için bilirkişi heyeti ile birlikte inceleme yaptığı sırada, babası 82 yaşındaki Mehmet Ulutaş'ın Erzurum’da tedavi gördüğü hastanede öldüğü haberini aldı. Hakim Ulutaş, "Sabah görüştüğümüzde sesi gayet iyi geliyordu. Çok üzgünüm" dedi.
//BABASININ ÖLÜM HABERİNİ ALDI
Geçen 17 Mayıs'ta 30 madencinin ölümüyle sonuçlanan grizu patlamasının meydana geldiği Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Karadon Müessese Müdürlüğü'ne ait Karadon yeni servis kuyusunda hasar tespit çalışması yapıldı. Zonguldak 1'inci Asliye Hukuk Hakimi Yüksel Ulutaş başkanlığında, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Maden Fakültesi Maden Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof.Dr. Orhan Kural, öğretim üyeleri Prof.Dr. Nuh Bilgin, Yrd.Doç.Dr. Ramazan Çağlar, Yrd.Doç.Dr. İsmail Gerdemeli ve Dr. Murat Kuruoğlu'ndan oluşan heyet, Karadon Müessese Müdürü İsmail Güner ve diğer TTK görevlileri ile birlikte dün öğle saatlerinde yerin 540 metre altındaki patlamanın meydana geldiği ocağa indi. Yaklaşık 3 saat süren inceleme sırasında Hakim Yüksel Ulutaş'ın babası Mehmet Ulutaş, Erzurum'da tedavi gördüğü hastanede kurtarılamadı. Yakınları ve adliyedeki görevlilerin cep telefonundan Ulutaş'a ulaşamaması üzerine Karadon Müessese Müdürlüğü'ne bilgi verildi. Müdürlük görevlileri de telefon aracılığıyla yer altındaki Ulutaş'a acı haberi verdi.
İncelemelerini tamamladıktan sonra heyetle birlikte ocaktan çıkan Ulutaş, babasının, kalp kapakcıklarındaki daralma nedeniyle Ardahan'dan Erzurum'da bir hastaneye kaldırıldığını telefonla öğrendiğini söyledi. Ulutaş, "Telefonda görüştüğümüzde sesi gayet iyi geliyordu. Yerin altında hasar tespit çalışması yaparken acı haberi aldım. Çok üzgünüm. İzin alıp, babama son görevimi yapmak için gideceğim" dedi.
//MADENCİLERE SİGARA İÇMEME ŞARTI GETİRİLSİN
Hasar tespiti için ocakta inceleme yapan bilirkişi heyetinde yer alan İTÜ Maden Mühensliği Bölüm Başkanı ve Sigara ile Savaş Vakfı Onursal Başkanı Prof.Dr. Orhan Kural, madencilik sektöründe çalışacak işçi ve mühendislerin bundan sonra sigara içmeyen kişilerden seçilmesini istedi. Bunun için yasa hazırlanmasını isteyen Prof.Dr. Kural, şöyle dedi;
"Yer altında çalışacak kişilere işe girerken sigara içmeme şartı getirilsin. Böylece bu tür kazaların bir noktada önüne geçilmiş olabileceğini, veya böyle bir patlamanın sigaradan kaynaklanma ihtimalinin ortadan kalkmış olacağını düşünüyorum."
Cumhurbaşkanlığı Denetlem Kurulu'nun talebi üzerine üniversite olarak maden kazalarına ilişkin bir rapor hazırlayacaklarını da belirten Prof.Dr. Kural, 18 Ağustos'a kadar bu raporu hazırlayarak sunacaklarını söyledi. Prof.Dr. Kural, raporda, kömür ocaklarında çalışacak personele sigara içmeme şartı getirilmesi konusuna da yer vereceklerini vurguladı.