Çevre ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği (ÇETKODER) Genel Başkanı Mustafa Göktaş, halen piyasada kullanılmakta olan plastik torba, poşet ve saklama kaplarının sağlık için önemli bir risk oluşturduğuna dikkat çekerek, Tüketicilere ve yetkililere artık bunları kullanmayın, kullanılmasına müsade etmeyin çağrısı yaptı.
//PLASTİK POŞET, TORBA, SAKLAMA KABI TEHLİKE SAÇIYOR
ÇETKODER Genel Başkanı Göktaş, “Yıllardır uyarıyoruz. Zaman zaman açıklamalar yapıyor ve siz saygıdeğer basın aracılığı ile tüketicilerin dikkatini çekmeye, ilgili ve yetkilinin dikkatini çekmeye çalışıyoruz. Dünyanın her yerinde, özellikle AB ülkelerinde plastik torbalar, poşetler, saklama kapları artık kullanılmıyor. Çünkü plastiğin içindeki kimyasalların insanların yaşamlarını olumsuz etkilediğini artık herkes biliyor. Ne hikmet ise bizde halen çarşıda pazarda plastik poşet, torba, evlerde ve gıda maddesi satılan yerlerde saklama kabı olarak da yine plastik ürünler tercih edilmektedir. Bu son derece yanlış uygulamayı defalarca dile getirmemize rağmen, yetkili makamlarda oturanlar gereken titizliği ve hassasiyeti göstermiyorlar. Vatandaşlara sesleniyorum. Sağlığınızla oynuyorsunuz. Yaşamınızı yok ediyorsunuz. Buna müsaade etmeyin” dedi.
//ÇARŞI PAZARDA HALEN SİYAH POŞET KULLANIMI VAR
Göktaş, “Çarşı pazarı gezin halen siyah naylon poşet kullanımı devam ediyor. Oysa poşetlerin en zararlısı da bu. Çünkü atık maldan üretiliyor. Zehir oranı, kimyasal katkı oranı daha fazla. Yerel yönetimler bu hususa çok dikkat etmeli vatandaşın genel sağlığına önem vermelidir. Evlerimiz ve iş yerlerimizde kullandığımız tüm plastik ürünler, başta bu poşet ve torbalar ile saklama kapları çöpe atıldığı zaman doğada yüz yıllar boyu kaybolmamakta ve doğayı da kirletmekte, zehirlemektedir. Dünya milletleri bu kanserojen yayan uygulama olan naylon poşet olayından vazgeçerken biz halen ısrar ve inatla sürdürüyoruz. Bu işle ilgili bir yasal düzenleme olmayışı ise çok büyük eksiklik. Kullanılan naylon poşetler, plastikler doğada kaybolmuyor” dedi.
//FİLE VE KAĞIT TORBA TEŞVİK EDİLMELİ
Göktaş, ”Eskiden olduğu gibi insanlarımızın çarşı pazarda gıda maddesi aldığında kullanması gereken taşıma maddesinin file ve kâğıt torba olması gerektiğini, yâda bez torba olması gerektiğini bilmesi gerekir. Bunun içinde yetkili ve ilgililer özellikle yerel yönetimler tüketicileri teşvik etmelidir. File, kâğıt torba, bez torba yaygın hale gelmelidir. Gerekirse yasal düzenlemeler ile vergi aşağı çekilmeli, esnaf ve halk özendirilmelidir. Küresel ısınmanın önemli etkilerinden biride budur. Hor kullanıyoruz. Bilmeden tüketiyoruz. Yerel yönetimler, Belediyeler halkı teşvik etmeli. Seminerler açmalı ve paneller düzenlemeli, eğitim vermeli. Esnaf ise teşvik edilmeli” dedi.
//ÇEVRE DOSTU POŞET DİYE BİR OLAY YOKTUR
Göktaş daha sonra şunları söyledi; “Uygulamada bazı yerel belediyelerin Naylon poşet kullanımından vazgeçmediklerini çevre dostu poşet diyerek az zarar veren diyerek bu tür poşetlerin kullanılmasına geçit verdiğini biliyoruz. Yanlış. Zararın azı, çoğu olmaz. Zarar zarardır. Bu zarar yaşamımıza etki etmektedir. Yaşam bir bütündür. Doğa ile bütündür. Hava, toprak, su, üzerinde yaşayan her canlı ile doğa bir bütündür. Bunu yok ettikçe kendi geleceğimizi ve sağlıklı yaşamımızı yok ediyoruz. Dünyanın en medeni en uygar milletleri bu işten vazgeçti. Bizden geride olan milletler bile vazgeçti. Ama biz ısrar ve inatla halen naylon poşet ve plastik ürünleri kullanmaya devam ediyoruz. Acilen yasal düzenleme ile işin önüne geçmeliyiz.”