ALO 183 ÖZÜRLÜ HAKLARI’NA YOĞUNLAŞIYOR
''Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu, Başbakanlık Özürlüler İdaresi Başkanlığı, Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü ve Aile ve Sosyal Araştırmalar Kurumu Genel Müdürlüğünün Danışma ve Yönlendirme Hattı'' olarak olarak hizmet veren aile, kadın, çocuk, sosyal hizmet ve özürlü danışma hattı Alo 183'ü geçen yıl 6 bin 498 aradığı öğrenildi.
Edinilen bilgiye göre, Alo 183 hattını özellikleri genel olarak özürlü vatandaşlar, şiddete maruz kalan kadınlar, ayni nakdi yardım almak için maddi destek isteyen aileler, sosyal hizmet kurum ve kuruluşlarında gönüllü olarak çalışmak isteyen kişiler ile koruyucu aile olmak ve evlat edinmek isteyen kişiler tarafından aranıyor.
GENEL ARAMALAR
Sosyal hizmet kuruluşlarına maddi ve manevi yardım yapmak isteyen kişiler, 2022 sayılı kanundan yararlanıp özürlü, malul ve yaşlı aylığına bağlanmak isteyen ihtiyaç grupları, özürlü memur sınavları ile işçi olarak herhangi bir özel ve kamu kurumuna özürlü kadrosundan işe girmek veya emekliye ayrılmak isteyenlerin de aradığı hatta geçen yıl gelen aramalar arasında ilk sırayı bin 820 başvuruyla özürlü haklarına ilişkin genel konulardaki aramalar oldu.
ÖZÜRLÜ HAKLARI KONUSUNDA BİLGİ ALIYORLAR
Alo 183 hattına gelen başvuralar arasında bin 472'si 2022 sayılı kanunda hakkında bilgi almak ve bu kanundan yararlanmak isteyenler ikinci sırada yer alırken, özürlü memur sınavları hakkında bilgi almak isteyenlerden gelen arama sayası ise 824 oldu. Telefon hattına aile için şiddet ve kadın sığın evinde kalma talebiyle arayanların sayısı ise 564, çocuk istismarıyla ilgili yapılan telefon başvurusu sayısı ise 246 olduğu dikkat çekti.
Alo 183 hattına geçen yıl yapılan başvuruların 922'si Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu hizmetleriyle ilgili olurken, hukuki destek için 180, ayni ve nakdi yardım için yapılan arama sayı da 470 oldu.
EN ÇOK ARAMA ANKARA'DAN
Geçen yıl Alo 183 hattına gelen aramaların illere göre dağılımında Ankara ilk sırada yer aldı. Ankara'dan danışma hattına gelen telefon sayısı bin 848 olurken İstanbul'dan gelen telefon sayısı ise bin 590 oldu.
Danışma hattına en fazla telefon gelen diğer iller sırayla arama sayılarıyla şöyle oldu:
İzmir 372, Kahramanmaraş 192, Adana 174, İçel ve Bursa 126, Kocaeli ve Kayseri'den 108, Eskişehir 96, Samsun 90. Erzurum ise arama sıklığı bakımından iller sıralamasında son sıralarda bulunuyor.