AB PROJELERİ BÖLGE TOPLANTISI TAMAMLANDI. VALİ YARDIMCISI YEKELER:
VERİMLİ OLMANIN YOLU ÇALIŞMADAN GEÇER
Her derece ve her türdeki kurumlardan yetişkin eğitimi ile ilgili birimlerin AB Projelerinden olan “Grundtvig Yetişkin Eğitimi” toplantısı Palandöken Kayak Merkezinde bulunan Skı Lodge Dedeman Otel’de yapıldı. Açılış konuşmasını Vali Yardımcısı Kasım Yekeler’in yaptığı toplantıya Erzurum, Ağrı, Ardahan, Artvin, Bayburt, Bingöl, Erzincan, Kars ve Muş illerinden yetişkin eğitimle ilgili kurumların temsilcileri katıldılar.
PROJE SAYISI 40’A ÇIKTI
Grundtvig Yetişkin Eğitiminin amacının, yetişkin eğitimi ile ilgili olanların yurt dışına gönderilip alanları ile ilgili bilgi ve görgülerini arttırıp, pozisyonlarını kuvvetlendirmek olduğunu söyleyen Vali Yardımcısı Kasım Yekeler, eğitim ve bilinçlendirme çalışmalarının sonunda Erzurum’da hazırlanan proje sayısının 4’ten 40’a çıktığını ve bu projelerin 20’sinin onaylandığını ifade etti.
PROJELERİN BAŞARISI BİLİNÇLE DOĞRU ORANTILI
Yekeler, “AB projelerinde istenilen sonucu almanın yolu çalışmadan ve insanımızı bilinçlendirmeden geçiyor. Benim daha önce görev yaptığım Tekman’da hiçbir proje hazırlanmamışken yaptığımız çalışmalar neticesinde iki yılda 3’ü Türkiye’ye örnek olan toplam 12 proje gerçekleştirildi. Eğer bu konuda insanımızı inandırırsak başarılı olacağımıza inanıyorum. Şu anda bölgede bir proje hazırlama bilinci oluşmuş durumda. Geçtiğimiz dönemlerde yaptığımız eğitim çalışmalarında insanlarda proje hazırlama bilincini gerçekleştirdik. Şimdiki hedefimiz Valilik katında bir proje ofisi kurmak. Bu ofis her türlü yabancı destekli projelere ön ayak olup, kişinin özelliğine göre yönlendirme yapacak ve proje sayımız daha da artacak” dedi.
PROJE SAYISI ARTIYOR
Daha sonra eğitim sunumunu yapan Başbakanlık Devlet Planlama Teşkilatı Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığından Uzman Hakkı Bilgen, Grundtvig Yetişkin Eğitimi hakkında katılımcılara bilgiler verdi. 105 kişilik katılımcı gruba sunum yapan Bilgen; “Bu toplantıda katılımcıların hedef kitlemize uygun olarak seçilmiş olduğunu düşünüyoruz. Katılımcı kuruluşlar, genelde Halk Eğitim Merkezleri tarzı yetişkinlere yönelik faaliyeti yoğun olan kuruluşlardır. Halk Eğitim Merkezleri bizim için önemli bir hedef kitledir, çünkü örgün eğitimin dışında yaygın eğitim vermektedirler. Örgün eğitim yapan İlköğretim ve Ortaöğretimlerimizde Okul Aile Birlikleri aracılığıyla bu tür çalışmalara katılabilirler. Biz Türkiye’de Grundtvig’e 2004 yılı içerisinde başladık. 2004 yılında 6 olan proje sayımız giderek yükselmektedir. Hatta AB Üyesi ülkeler içerisinde iyi bir konuma gelmiş durumdayız. Bu sene 82 projeyi onaylamış bulunuyoruz. Erzurum ve çevredeki komşu illerin bizim projelerimizde önceliği vardır. Bunun sebebi de Grundtvig faaliyeti olarak Erzurum’dan ve çevre illerden bu güne kadar herhangi bir proje almamış olmamızdır. Önceliğin olması demek başvuruda değerlendirme kriterleri içerisinde birkaç puan fazla alıp diğer projelerin bir adım önüne geçilmesi ihtimali vardır. Bilgilendirme toplantısında katılımcıların nasıl başarılı bir proje ortaya koyacaklarını, bunun için nasıl uygun bir başvuru yapacaklarını örnekleriyle vermekteyiz.”diye konuştu.