''GÖREŞKEN '' KİLİMİNE ÜNİVERSİTE KORUMASI
Erzurum'da özellikle Şenkaya ilçesinde yüzyıllardır dokunan Göreşken kilimi, Atatürk Üniversitesi (AÜ) atölyelerinde dokunarak yaşatılacak.
AÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Geleneksel El Sanatları Bölümü yetkilileri, Göreşken kilimlerinin kökeninin, bölgede hüküm sürmüş olan Saka Türklerine kadar uzandığının tahmin edildiğini ifade ettiler.
Göreşken kilimlerini yörede dokuyan vatandaşların teknolojiye yenik düştüğünü ve bu tarihi kilimin yok olma tehlikesi yaşadığını anlatan yetkililer, ''Kilimin yaşatılması için, fakültemiz atölyelerinde dokunmasına karar verdik'' dediler.
Yetkililer, doktora öğrencisi Ayşe Aslıhan Ergüder'in ''Çoruh Vadisinde Düz Dokumalar'' isimli kitabında, Göreşken kilimine gerekli dikkati çekmeyi başardığını belirterek, ''Motif ve dokuma özellikleri ile ayrıcalık içeren Göreşken kilimlerini yeniden canlandıracağız'' diye konuştular.
GÖREŞKEN KİLİMİ DOKTORA TEZİNE KONU OLDU
Güzel Sanatlar Fakültesi Türk El Sanatları Bölümü atölyesinde görev yapan doktora öğrencisi Ayşe Aslıhan Ergüder de yaptığı açıklama, yüksek lisansını ''Göreşken kilimleri'' üzerine yaptığını belirtti.
Ergüder, bu kilimlerin, Osmanlı saray kilimleri olarak bilinen ''Bardız'' kilimleri kadar tarihi geçmişe sahip olduğunu söyledi.
Saka Türkleri döneminde dokunmasına başlandığı tahmin edilen ve geometrik şekiller içeren Göreşken kilimleri, bitkisel boyalarla dokunuyor. Renk olarak çoğunlukla kırmızı, siyah, kahverengi, beyaz, pembe, mavi ve sarı renkler tercih edilen Göreşken kilimi, tek parça halinde dokunmaktadır.