AB KONUSUNDA
ERZURUM’UN NABZINI TUTTULAR
Erzurum'da yapılan bir araştırmada, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne tam üyeliğinde karşılaşılacak en önemli engelin Kıbrıs sorunu olacağı görüşüne yer verildi.
3 BİN 150 KİŞİYLE GÖRÜŞÜLDÜ
1. Dünya Harbinde Ermeni Çetecilerin Katliamına Uğramış Mağdurlar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Yrd. Doç. Dr. Savaş Eğilmez, yaptığı açıklamada, Türkiye'nin Avrupa Birliği yolundaki zorlu sürecine katkı sağlamak ve bu konuda üretilecek çözüm önerilerine destek olabilmek amacıyla 3 bin 150 kişinin katıldığı bir anket yaptıklarını belirtti.
Ankette, Türkiye-Avrupa Birliği ilişkilerinde Ermeni meselesi konusunda da sorular yönelttiklerini anlatan Eğilmez, ''AB konusunda Erzurum'da yaşayan insanların nabzını tutmak istedik'' diye konuştu.
VATANDAŞ AB KONUSUNDA YETERİNCE BİLGİLİ DEĞİL
Ankette, Avrupa Birliği ilerleme raporları veya müzakere süreci ile ilgili bir yayın okuyanların oranının yüzde 63 olduğunu belirlediklerini anlatan Eğilmez, Avrupa Birliği ile ilgili herhangi bir çalışmayı okuyanların oranın ise yüzde 71 olduğunu ifade etti.
AB POLİTİKALARI TÜRKİYE GERÇEĞİYLE UYUŞMUYOR
Avrupa Birliği politikalarının, Türkiye'nin politikalarıyla örtüşmediğine inananların oranının yüzde 78 olduğunu ifade eden Eğilmez, anketle ilgili şu bilgileri verdi: ''(Türkiye'nin AB'ye tam üyeliğinin gerçekleşebileceği tarih) sorusuna katılımcıların yüzde 33'ü 2015'ten sonra olacağına inandıklarını belirttiler. Katılımcıların sadece yüzde 5'i AB'ye tam üyeliğinin 2005-2010 yılları arasında olacağı görüşünü taşırken, yüzde 29'u ise 2011-2015 yılları arasında olacağı görüşünde birleştiler. Türkiye'nin AB'ye tam üye olamayacağı görüşünü taşıyanların orasını da yüzde 22 oldu. Ankete katılanların yüzde 11'i de bu konuda fikir beyan etmediler.''
VATANDAŞA GÖRE AB'NİN ÇIKARACAĞI ENGELLER
''Avrupa Birliği ile müzakere sürecinde Türkiye'nin karşısına çıkacak en önemli engel ne olacaktır?'' sorusuna katılımcıların yüzde 29'unun Kıbrıs meselesi olacağını ifade ettiklerini anlatan Eğilmez, katılımcıların yüzde 23'ü Ermeni meselesi, yüzde 19'unun ise dini ve kültürel farklılıklar, yüzde 18'i işsizlik oranı ve kalabalık nüfus, yüzde 11'inin ise Milli Gelirin engel olacağı görüşünü taşıdıklarını söyledi.
ERMENİ MESELESİ ÖN ŞART OLURSA AB'YE HAYIR
Ankete katılanların yüzde 71'inin Ermeni meselesinin Avrupa Birliği ile Türkiye arasında bir engel teşkil edeceğine inandıklarını anlatan Eğilmez, bu konuyla ilgili soruları ise şöyle değerlendirdi:
''(Sözde Ermeni soykırımının kabulünün ön şartı ile Avrupa Birliği'ne girmek ister misiniz?) sorusuna katılımcıların yüzde 93'ü 'hayır' cevabını verdi. (Sözde soykırımı kabul etmeden, sadece tazminat ödeme koşuluyla Avrupa Birliği'ne girmek ister misiniz?) sorusuna ise katılımcıların yüzde 87'si ''hayır'' cevabını verdiler.''
Eğilmez, Ermenistan ile sınır kapısı açılması şartının kabulü ile Avrupa Birliği'ne girmek istemeyenlerin orasının ise yüzde 63 olduğuna işaret etti.