ULUSLARARASI PATENT BİRLİĞİ (UPB) BAŞKANI YAMANKARADENİZ ERZURUM’U VE DOĞU ANADOLU BÖLGESİNİ DE ETKİLEYEN ÇİN VE HİNDİSTAN TEHDİDİ, PAZAR KAYBI KORKULARININ YENİLMESİ İÇİN MARKA OLUŞTURMAK ZORUNDA OLUNDUĞUNU SÖYLEDİ.
DOĞUDA SİNAİ BİLİÇ YOK
Uluslararası Patent Birliği (UPB) Konsey Başkanı ve Destek Patent A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Yamankaradeniz, marka, patent ve tasarımlara gereken önemi vermeyen kuruluşların AB'ye üyelik gerçekleştiğinde ciddi sorunlar yaşayabilecekleri uyarısında bulundu.
DOĞU ANADOLU’DA MARKA OLUŞTURMAK ÖNEMSENMİYOR
Yamankaradeniz, Türkiye'de sınai haklar bilincinin yeterince oluşmamasından yakındı. Sınai hakların marka, patent ve endüstriyel tasarımlardan oluştuğunu ifade eden Yamankaradeniz, Türkiye'nin batı bölgelerinde yavaş yavaş gelişmeye başlayan sınai haklar bilincinin İç Anadolu, Karadeniz, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri'nde ise yok denecek kadar az olduğunu anlatarak, "Global dünyada ekonomi bazı dengeler üzerinde oturuyor. Hepiniz önemli işler başaran insanlarsınız. Ancak ürünlerinizi yasal güvence altına almaz, markalarınızı oluşturmazsanız ileride çok sıkıntı çekersiniz. Ben sizleri gelecekte yaşayacaklarınız konusunda uyarmak için buradayım. Türkiye önemli bir kalkınma hamlesi içinde. AB İlerleme raporunda Türkiye ile müzakerelerin başlatılacağı açıklandı. Türkiye uzun ince bir yolda çok önemli bir dönüm noktasına geldi. İnanıyorum ki ülkemiz AB'ye girecek. Ancak AB'ye girdiğimizde yerli müteşebbislerimizi bekleyen bazı tehlikeler var. Batıda tüm ürünler tescillidir" diye konuştu.
Anadolu'daki sanayicilerin farklılaşması ve farklı markalar, patentler ve tasarımlar konusunda çalışmalar yapılması gerektiğini vurgulayan Yamankaradeniz, "AB'ye üyelik yolunda ilerleyen bir ülkeyiz. İleride başımızın ağrımasını istemiyorsak kendimize ait tasarımlar, markalar ve patentler geliştirmemiz şart. Aksi taktirde gelişmemiz mümkün değil. Yoksa sürekli Çin tehdidi, Hindistan tehdidinden bahseder dururuz. Korkularımız yenmemiz için kendimize ait markalarımız olmalı" şeklinde konuştu.