ERZURUM
Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Anabilim Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Metin Turan, düşük kalorili kömürün tarla ve seralarde organik gübre olarak kullanılabileceğini söyledi. Prof. Dr. Turan, kömür içersinde bulunan humik, fulvik asitlerin, bitkilerin büyümesi ve gelişmesinde etkili olabileceğini belirtti.
TURAN YENİ YAKLAŞIMI PAYLAŞTI
Kalori değeri düşük olan kömürleri laboratuvarda elementlere ayrıştırdıklarını ve gerekli işlemlerin ardından sıvı hale getirdiklerini anlatan Prof. Dr. Metin Turan, mevcut doğal kaynakların ve atıl durumda olan varlıkların kısa sürede verimli hale dönüştürülebileceğini vurgulayarak şunları söyledi:
"Ülkemizde tarımsal alanlarda ahır, yeşil gübre, kompost ve biogübre kullanılıyor. Ancak arazi çokluğundan dolayı bu gübreler yetersiz kalabiliyor. Biz de Sakarya ve Gazi Osman Paşa Üniversiteleriyle işbirliği halinde yaptığımız çalışmalarda, kalori değeri düşük olan kömürün gübre olarak kullanılabileceğini saptadık. Organik atıkların toprakta sağlayacağı olumlu katkılar çok daha düşük maliyetle elde edilecektir. Humik, fulvik asitler dışında bitki büyüme, gelişmesini sağlayan çiçek tomurcuğu oluşumu ve meyve tutumunu artıran, bitkilerin stres koşullarına karşı dayanımını artırmada önemli olan 20 adet aminio, citrik asit ile 10 organik asitin varlığını belirledik. Ülkemizde mevcut kaynaklarının bilinmeyen yönlerinin öne çıkarılması ve atıl durumda bulunan bu varlıkların daha etkin ve kısa sürede ekonomik olarak topraklarımızın daha iyi konuma gelmesine vesile olacaktır. Ayrıca bitkilere doğrudan uygulanması halinde verim ve kalite özelliklerinin, yani hastalıklara karşı daha dirençli, raf ömürleri daha uzun ürünlerin üretilmesine katkı sağlayacaktır."DHA