ERZURUM
Erzurum'da, Atatürk Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi bünyesindeki akvaryum ünitesinde, bilimsel çalışmalarda sıkça kullanılan ve zaman zaman bulmakta sıkıntı yaşanan zebra balığının üretimine başlandı.
Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Saltuk Buğrahan Ceyhun, yaptığı açıklamada, 1993 yılından beri Atatürk Üniversitesi bünyesinde hizmet veren akvaryum ünitesinde şu anda 30 farklı tür balığın üretiminin yapıldığını söyledi.
İNTERNET ÜZERİNDEN BALIK SATIŞI
İnternet üzerinden de balık satışlarının duyurulduğunu ifade eden Ceyhun, şunları kaydetti:
"Burası ciddi anlamda hem üretim hem eğitim hem de teknik anlamda önemli çalışmaların yapıldığı bir tesis. Üretim ve eğitim hizmetlerimizin yanında halkımızdan da bir talep var. Halkımız zaman zaman bize başvurarak, akvaryum balıklarıyla ilgili yaşadıkları sorunları anlatıyor. Onlara teknik bilgi ve desteği sağlıyoruz. Elimizden gelen yardımı yapmaya çalışıyoruz."
ZEBRA BALIĞI ÜRETİMİ
Akvaryum ünitesinde zebra balıklarıyla ilgili çalışmalarının yer aldığını belirten Ceyhun, "Şu anda Türkiye çapında zebra balıklarının üretiminde bir sorun var. Talep çok fazla. Yetmiyor. Bu balıkların üretimini, burada başlattık" dedi.
Zebra balıklarının bilimsel çalışmalarda kullanılan bir balık türü olduğuna dikkati çeken Ceyhun, sözlerini şöyle sürdürdü: "Zebra balıkları, sazangiller familyasına ait bir balık türüdür. Kendisi model organizmadır. Ne demek model organizma. Bilimsel çalışmalarda çok rutin bir şekilde kullanılabiliyor. Birkaç özeliği var. Genom yapısı, insan genom yapısına benziyor. Örtüşmeler var. Embriyo süresini yaklaşık 72 saatte tamamlıyor. Yaptığınız herhangi bir manipülasyonda 72 saat sonra sonuç alabiliyorsunuz. Artı larval dönemi, canlının içerisinde, mikroskop altında net bir şekilde görebiliyorsunuz. Yaptığınız herhangi bir değişik manipülasyonda canlı içerisinde çok net bir şekilde, kısa sürede görebiliyorsunuz. Dolayısıyla bilimsel çalışmalarda çok kabul gören bir balık türüdür. Çalışmalarımıza bu yönde odaklanmaya başladık. Zebra balığına Türkiye genelinde bir ihtiyaç var. Bundan daha önce bilimsel çalışmalarda bu balığı bulamadığımız için sıkıntı yaşıyorduk. Ama biz burada, bu sorunu çözeceğiz."
Ceyhun ayrıca, zebra balığının üretiminde kapasite sorunlarının bulunmadığını, üretebildikleri kadar zebra balığı üretmeyi planladıklarını sözlerine ekledi.
ZEBRA BALIĞI
Doğal yaşam alanı Asya olan ve yaklaşık 4-6 santimetre boyundaki zebra balığı, yumurtayla çoğalan tropikal bir balık türü. Genellikle 80 ile 180 arasında yumurta bırakan zebra balığı, genetik araştırmalarda kullanılan, çok hareketli, barışçıl bir balık olma özeliğine sahip. Akvaryumda kolayca çoğaltılabilen zebra balığı yüzecek geniş alan bulunduran, bitkilendirilmiş akvaryumları sever. Sürü balıkları olan zebra balıklarının akvaryumda grup halinde beslenmesi gerekir.
Güneydoğu Himalayalar, Doğu Hindistan, Pakistan, Bangladeş, Nepal ve Myanmar'da görülen zebra balığı, özellikle Japonya, ABD ve Avustralya'da ise akvaryumculukta kullanılır.MUHARREM AKSAKALLI/AA