A.Ü VETERİNER FAKÜLTESİ ÖĞRETİM ÜYESİ YRD. DOÇ. DR YÖRÜK:
BESLENME HASTALIKLARI, HAYVANCILIKTA SORUN OLUŞTURUYOR
Hayvancılığın veriminin artması ve gelişiminde beslenmeden kaynaklanan hastalıkların önemli rolünün olduğu bildirildi.
Atatürk Üniversitesi (A.Ü) Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Akif Yörük, yaptığı açıklamada, Türkiye'de özellikle de Doğu Anadolu Bölgesinde beslenmeden kaynaklanan hayvan hastalıklarının önemli bir sorun oluşturduğunu söyledi.
Beslenme hastalıkları bölgede çok yaygın olduğunu anlatan Yörük, ''Beslenme kaynaklı hastalıklar hayvancılıkta önemli ekonomik kayıplara neden oluyor. Hayvancılık verim ve yavru elde etmek için yapılmaktadır. Bunlardan birinde aksaklık olursa, hayvancılığı iyi yapmış sayılmayız. Maalesef bölgemizde de hayvancılığı iyi yaptığımız söylenemez'' dedi.
BESLEMEDE ÖLÇÜ
Hayvan hastalıklarının özellikle buzağılama döneminde artış gösterdiğine dikkat çeken Yörük, şunları söyledi: ''Hayvanların aşırı beslenmesi durumunda da sağlık problemi oluşur. Aşırı beslenmede hayvan çok yağlanır. Bu da hayvanı olumsuz etkiler. Hayvan aşırı beslenme nedeniyle büyür ama bu büyüme kas olarak değil yağlanma şeklinde bir büyüme olarak gerçekleşir. Ayrıca yüksek verimli hayvanlarda da hastalık görülür. Hayvan bol miktarda süt verdiği zaman kaybettiği vitaminleri yerine koyamazsa, sağlık problemleri ortaya çıkar.''
DENGELİ BESLENME..
Hayvanın ihtiyacı olan besini dengeli şekilde alması gerektiğinin önemine dikkat çeken Yörük, hayvan yeminde kaba ve kesif yem dengesinin sağlanması gerektiği, bunlardan birinin fazla olması durumunda hayvanın sağlığının bozulabileceğini söyledi.
Özellikle Doğu Anadolu Bölgesi'nde bu dengenin sağlanamamasının probleme neden olduğunu anlatan Yörük, şunları kaydetti: ''Bunun dışında asidoz ve timpani hastalıkları da bölgemiz hayvanlarında çok görülür. Timpani konsantre yem ile yoncanın fazla verilmesinden kaynaklanıyor. Hastalığa yakalanan bir hayvanın eski verimine kavuşmasının zor olduğu unutulmamalıdır. Beslenme hastalıklarının önemsenmemesinin en önemli nedeni belirtilerinin tam olarak anlaşılamamasıdır.''
HAYVANCILIK YÖNTEMLERİ.
Yörük, bölgenin Türkiye'deki hayvan varlığının önemli bölümüne sahip olduğunu belirterek, hayvan sayısına göre alınan verimin düşük olmasının nedeninin ise hayvancılığın geleneksel yöntemlerle yapılması olduğunu ifade etti.
Vatandaşların bilimsel ve teknolojik usullerle hayvancılık yapmaları gerektiğinin altını çizen Yörük, ''Özellikle yaşlı çiftçilerimiz teknolojiden uzak duruyor. Bizlere ne kadar fazla gelirlerse hayvanlarından alınan verimin o kadar artacağı unutulmamalıdır'' diye konuştu.
Çayır ve mera ıslahının hayvan beslenme hastalıklarının önlenerek, verimin artmasına etki edeceğini bildirdi Yörük, iklimin getirdiği dezavantajlar ve ahırlar ile ağılların düzensiz olmasının da hayvancılığı olumsuz yönde etkilediğini sözlerine ekledi.