A.Ü. TÜRK DÜNYASI'NIN EN KAPSAMLI ARAŞTIRMASINI GERÇEKLEŞTİRDİ
Türk Dünyası Yüzey Araştırmaları Projesi kapsamında yapılan çalışmalar ile Anadolu'nun Orta Asya'nın bir parçası ve devamı olduğu ortaya çıkarıldı.
DOÇ. DR. CEYLAN ARAŞTIRMA SONUÇLARINI AÇIKLADI
Atatürk Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Alpaslan Ceylan başkanlığında Türk, İngiliz, Azeri, Kazak ve Gürcü 20'yi aşkın bilimadamının katıldığı Türk Dünyası Yüzey Araştırmaları Projesi çalışmalarında Anadolu ile Orta Asya'nın bağları kültürel bulgularla gözler önüne serildi.
DÖRT ÜLKEDE ARAŞTIRMA YÜRÜTÜLDÜ
Doç. Dr. Ceylan, yaptığı açıklamada, 4 yıldır sürdürülen çalışmalar kapsamında bu yıl İran, Gürcistan, Nahcivan ve Azerbaycan'da çalışmalar yaptıklarını ifade ederek, Orta Asya'nın bir parçası olmadığı iddia edilen Anadolu'nun gerçekte Orta Asya'nın bir devamı olduğunu kültürel bulgularla ortaya koyduklarını söyledi.
BEŞBİN MATERYAL TOPLANDI
Proje çalışmalarında 5 bini aşkın materyal toplandığını anlatan Ceylan, 6 yıl daha sürmesi planlanan çalışmanın Türk ve Anadolu tarihi açısından çok önemli olduğunu vurgulayarak, ''Tüm bulgular Anadolu'nun binlerce yıldır Türk vatanı olduğunu gösteriyor'' dedi.
DOĞU ANADOLU'DA TÜRK İZLERİ
Proje kapsamında bu yıl ''Doğu Anadolu'daki Türk İzleri'' kitabını yayınlamayı planladıklarını belirten Ceylan, şunları söyledi: ''Bazı çevreler tarafından Anadolu'nun Orta Asya'nın bir parçası olmadığı ve batı kökenli olduğu iddia edilmekteydi. Fakat 4 yıldır sürdürdüğümüz çalışmalar ile ortaya çıkardığımız kültürel bulgular bu iddiaların gerçeği yansıtmadığı, Anadolu'nun Orta Asya'nın bir parçası olduğunu ortaya çıkardık. Bunun bulguları ve materyalleri coğrafyada var. Bunları aramak ve bulmak lazım. Biz yaptığımız çalışmalar ile iddiamızı kültürel bulgularla ortaya koyduk.''
HAKKARİ MEZARLARI, İNSAN YÜZLÜ MEZAR TAŞLARI
Bu yıl yurtdışında yaptıkları çalışmada Hakkari'deki mezarların benzerlerinin Azerbaycan ve İran'da da bulunduğuna dikkat çeken Ceylan, ''Anadolu'daki kaya panoların, insan yüzlü mezar taşlarının benzerleri araştırma yaptığımız alanlarda da bulunmaktadır. Bu Orta Asya ile Anadolu'nun bağlarını göstermektedir. Orta Asya'daki urgan ve mezar geleneğinin birebir benzerlerinin Anadolu'da yaşatıldığını yaptığımız araştırmada ortaya çıkardık.''
TÜRK DÜNYASI'NIN EN KAPSAMLI ÇALIŞMASI GERÇEKLEŞTİRİLDİ
Türk Dünyası Yüzey Araştırmaları Projesi'nin önemini vurgulayan Ceylan, Orta Asya ile Anadolu arasındaki bağın gücünü ve Anadolu'nun Orta Asya'nın bir devamı olduğunu gösteren en kapsamlı çalışma olduğunu kaydetti.
Anadolu ile Orta Asya arasındaki bağın şimdiye kadar sadece yazılı kaynaklar üzerindeki bulgularla ortaya koyulduğunu anlatan Ceylan, yaptıkları alan çalışması ile kültürel bulgularla net bir şekilde gözler önüne serdiklerini söyledi.
Gelecek yıl proje kapsamında Dağıstan, Kırım ve Rusya'da çalışma yapacaklarını sözlerine ekleyen Ceylan, ''Biz coğrafyadaki bulguları bilimsel olarak ortaya koyuyoruz. Anadolu binlerce yıldır Türk yurdudur ve Orta Asya'nın bir devamıdır. Bu bulgularımızı bilimsel makaleler ve kitaplarla dünya kamuoyuyla paylaşacağız'' dedi.