TARİHİ KALEDİBİ HAMAMI ONARIM BEKLİYOR
Oltu ilçesinde bulunan ve Anadolu'da bilinen en eski Türk hamamı olan tarihi Kaledibi Hamamı, mülkiyeti özel olması nedeniyle bakımı yapılmadığı için harabe bir durum sergiliyor.
HAMAM, TÜRK MİMARİ TARİHİ İÇİN ÖNEMLİ
Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Temel Eğitim Bilimleri Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ali Aktemur, yaptığı açıklamada, söz konusu tarihi hamamın bakımı yapılması için birçok kez girişimlerde bulunduklarını, ancak bir sonuç alamadıklarını söyledi.
Yapılış tarihi kesin olarak bilinmeyen hamamın, mimari özelliğiyle Anadolu'da Türk tarihi açısından büyük önem taşıdığını dile getiren Aktemur, mevcut haliyle doğu-batı doğrultusunda, dikdörtgen kuruluşlu ve çift fonksiyonlu bir hamam özelliği taşıyan Kaledibi Hamamının, harap bir durum sergilediğini ifade etti.
Hamamın kurulu olduğu arazinin tapusunun Ali Doğasan isimli şahsın üzerine kayıtlı olduğunu belirten Aktemur, ''Arazisi özel mülkiyet olduğu için tarihi hamamın şimdiye kadar bakımı yapılmadı. Son zamanlarda define avcılarının da kazı yaparak hamama zarar verdiğini tespit ettik. Değerli eserimiz her geçen gün yok olmaktadır'' dedi.
ÜÇ TEMEL GEÇİŞ SİSTEMİN KULLANILDIĞI TEK TARİHİ HAMAM.
Üzerinde düzgün kesme taş söveli ve dikdörtgen formlu küçük bir pencerenin yer aldığı girişten geçtikten sonra ulaşılan kare planlı hamamın üzerinin, tromp geçişli tuğla kubbeyle örtülü olduğuna dikkati çeken Aktemur, şöyle dedi:''Tromplar arasındaki yüzeysel inişlerin ve trompların sivri kemerleri, Anadolu öncesi Türkler diye bilinen Karahanlı, Gazneli ve Büyük Selçuklu mimarisindeki tudor kemer formunda uygulanmıştır. Türk mimarisinin tromp, pandantif ve Türk üçgeninden oluşan üç temel geçiş sisteminin üçü de kullanılmıştır. Bu açıdan üç geçiş sisteminin bir arada uygulandığı ender örneklerden biri özelliğine de sahiptir. Bu mimari özelliği Anadolu'da başka hiçbir eserde bulamazsınız. Dolayısıyla bu eserin Anadolu'da en eski Türk hamamı olduğu sonucuna ulaşıyoruz. Bu kadar değerli olan bir tarihi eserin harabe durumda olması büyük bir ayıptır.''
TÜRK ESERLERİNİN ONARIMI İÇİN DE DUYARLILIK BEKLENİYOR
Aktemur, Kültür ve Turizm Bakanlığının başka medeniyetlere ait eserleri restore ettiğini belirterek, ''Yabancı medeniyetlere ait eserlerin korunmasında gösterilen duyarlılığın çok değerli bulduğumuz Kaledibi Hamamı için de gösterilmesini bekliyoruz'' dedi.
Erzurum Kültür ve Turizm Müdürü Fikret Öztürk, özel mülkiyet olan tarihi varlıkların korunması için her yıl kaynak ayrıldığını, ancak bu kaynağın kullanılabilmesi için özel mülkiyet olan tarihi eserin sahibinin proje hazırlaması gerektiğini söyledi.
RESTORASYON PROJESİ HAZIRLANMADI
Kaledibi Hamamı'nın restore edilmesi için şimdiye kadar proje hazırlanmadığını bildiren Öztürk, ''Proje hazırlanması durumunda bu hamamın da restorasyonunu yaptırabiliriz. Ancak hamamın kurulu olduğu arazinin sahibi şimdiye kadar bizden bu konuda yardım talebinde bulunmadı'' dedi.