ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
 Erzurum-Artvin yolunda tır kazası
 Erzurum-Artvin yolunda tır kazası
'Yunus Emre' ilmek ilmek anlatıldı
'Yunus Emre' ilmek ilmek anlatıldı
 AK Parti binasına saldırıda bulunan 2 kişi tutuklandı
 AK Parti binasına saldırıda bulunan 2 kişi tutuklandı
 Ardahan'da eğitime kar engeli
 Ardahan'da eğitime kar engeli
Buz tutan Kars Çıldır Gölü'ne yoğun ilgi
Buz tutan Kars Çıldır Gölü'ne yoğun ilgi
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
20 Nisan 2015 Pazartesi - 17:34

‘90 Yaşındaki Delikanlı Asım’

Türkiye Yazarlar Birliği Onursal Başkanı D. Mehmet Doğan’ın konuşmacı olduğu konferans İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Prof. Dr. Gökhan Budak Konferans Salonu’nda gerçekleşti.

‘90 Yaşındaki Delikanlı Asım’

Türkiye Yazarlar Birliği Onursal Başkanı D. Mehmet Doğan’ın konuşmacı olduğu konferans İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Prof. Dr. Gökhan Budak Konferans Salonu’nda gerçekleşti.

Konferansa Bayburt Cumhuriyet Başsavcısı Hasan Uğurlu, Bayburt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Selçuk Coşkun, Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) Başkanı Prof. Dr. Hicabi Kırlangıç, Türkiye Yazarlar Birliği Başkan Yardımcısı Ferhat Koç, TYB Vakfı Mütevelli Heyet İkinci Başkanı İbrahim Ulvi Yavuz, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

KİF VE SAFAHAT

Türkiye Yazarlar Birliği Onursal Başkanı D. Mehmet Doğan, konuşmasında Asım’ın Mehmet Akif’in Safahat külliyesinin altıncı kitabı olduğunu belirterek kitabın edebi kritiğini yaptı ve Asım kelimesinin anlamları ile birlikte Asım’ın neslinin özelliklerini anlattı.

Asım’ın 1924 yılında basıldığını geçtiğimiz yıl ise bu basımın 90. Yılına ulaşıldığı bilgisini veren Doğan, uzun bir şiirden oluşan kitabın Türk edebiyatının şaheseri olduğunu Akif’in Türkiye’de en çok okunan Çanakkale Şehitleri şirinin de bu kitapta bulunduğunu kaydetti.

MAZLUMİYETİMİZİN MARŞI

Doğan, "Eğer bizim bir milli marşımızı olmasa idi, milli marşımız Çanakkale Şehitlerine şiiri olurdu. Asım’da ‘Zulmü alkışlayamam, zalimi asla sevemem’ diye başlayan ikinci önemli bir şiir parçası daha var ki ona da mazlumiyetimizin marşı diyorum. Asım neden bugün de hala bizim dilimizde, zihnimizde yaşamaya devam ediyor. Çünkü Mehmet Akif bu kitapta Asım karakteri üzerinden ülkeyi, ülkemizi ve hatta bütün İslam dünyasını kurtaracak bir gençlik sembolü ortaya koyuyor. Bize ideal bir gençlik sunuyor. Ahlaklı, güçlü, kuvvetli ama aynı zamanda manevi olarak da kuvvetli bir genç karakteri meydana getiriyor ve sözünü onun üzerinden söylüyor. Asım, birinci dünya savaşı başlayınca Avrupa’daki tatilini kesip İstanbul’a gelen ve gönüllü olarak savaşa katılan bir gençtir. Fedakârlık ve feragat söz konusu olduğunda örnek teşkil edebilecek bir gençtir. Asım aslında Çanakkale Savaşı’nın esas karakteridir. Çünkü savaşa o sırada yüksek tahsilli olan çok sayıda genç, ortaöğretim çağındaki gençler, hatta medrese talebeleri dahi çok sayıda gönüllü olarak katılmış, bu savaşta birçoğu şehit olmuş bir kısmı da Asım gibi gazi olmuştur. Asım, Mehmet Akif’in olgunluk eseridir. Süleyman Nazif, bu şiiri ‘ bir şiir mucizesi’ olarak adlandırmaktadır. Mehmet Akif, hep hayatın içinden konuşan bir şairdir. Asım şiirinde birinci dünya savaşının bir kısmını anlatmış Asım sembolü ile de bir dünya tasavvuru bir gençlik tasavvuru ortaya koymuştur. Bu gençlik modeli sorumluluk sahibi, bilgili, müspet ilimlere vakıf ama maneviyatı da kuvvetli, ahlaklı bir gençlik modelidir. Bu metnin bugün için çok daha fazla değeri var. Çünkü 20. Yüzyılın başında pozitivizm gerçekten çok güçlü. Pozitivizm üzerinden konuşmanın güçlü olduğu bir dönemde Akif bunun zıddına bir karakter ortaya koyuyor "dedi.

Döneme ait resimlerle ve Asım kitabından şiirlerle konuşmasını süsleyen Doğan, Mehmet Akif’in Tevfik Fikret’in pozitivist Haluk Modeli yerine inançlı Asım Modeli’nin kapsamını Asım şiirinde çizdiğini ifade etti. Doğan, "Türkiye’de maarif sistemimiz Asım Modeli’ni değil Haluk Modeli’ni temel almıştır. Hala da bunun pek fazla değişmediğini söylesek bazı dostlarımız bize kızar ama yanlış olmaz. Biz gerçek anlamda Asım yetiştirmeyi düşünmedik. Bu güne kadar bunu sistematik olarak yapmadık. Asımlar eksik oldu mu? Hayır. Bu sistem içinde çok sayıda gencimiz, idealist gencimiz, Akif’i, Akif gibi büyüklerini tanıyan, tarihini bilen, milletinin şuuruna varan gençlerimiz Akif’in Asım karakterini model olarak aldılar ve ona benzemeye çalıştılar. Diyebiliriz ki Asım’ın nesli de 90 yıl boyunca hiç eksilmedi. Asım Modeli üzerinden eğitim yapmak bundan 7-8 yıl öncesine kadar neredeyse imkânsızdı. Bugün bu mümkün; ama bugün de böyle bir model geliştirme maarif reformu yapma konusunda da çok fazla istekli olduğumuz söylenemez. Akif’in Asım karakteri 90 yıldır yaşıyor. Biz 90 yıldır her fırsatta ona atıfta bulunuyoruz. Asım karakteri yaşamaya devam edecek. Akif’in bu eseri bize yaptığı en büyük hizmetlerden birisidir "diye konuştu.

Konferansın sonunda soru soranlara kitap hediye eden Doğan’a, Bayburt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Selçuk Coşkun tarafından Bayburt’ta üretilen Bayburt Üniversitesi logolu çini tabak hediye edildi.

 
Gizemli işaretler merak uyandırdı
 
Turizm Ofisi ilgi odağı oldu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erzurum’dan Odunpazarı’na Aşıklar Köprüsü
Odunpazarı Belediyesi kültür ve sanat etkinlikleri kapsamında, bu kez ...
Çiftlik Köyünde Kutlu doğum coşkusu yaşandı
Yakutiye İlçe Belediyesi ve İlçe Müftülüğü tarafından tertiplenen Kutlu ...
Üç aylarımız mübarek olsun
Tüm okurlarımızın, Recep, Şaban ve Ramazan aylarını ihtiva eden, Mübarek ...
 
Ala, gönüllere seslendi
İçişleri eski Bakanı, AK Parti Erzurum Milletvekili adayı Efgan Ala, okuduğu ...
Köprüköy’de Kur’an bülbülleri yarıştı
Köprüköy ilçesinde Köprüköy Müftülüğü tarafından Hz. Peygamber (s.a.v.)'in ...
Sami Yusuf Dadaşlar için söyledi
Sami Yusuf Erzurum’da Kutlu Doğum Haftası münasebetiyle konser verdi.
 
‘Lavaş Ekmeği Türk Mutfak Kültürü'’
Güneş Vakfı’nca düzenlenen geleneksel Cuma konferanslarının bu hafta konuğu ...
Ejder Tepesi’nde sıra dışı sanat performansı
Kavukcu, sanatın etki alanındaki diline dikkat çekmek için Erzurum’un ...
Damadı çaldılar, koçu kaptılar
Oltu ilçe merkezinde ikamet eden Rukiye Şahin ve Adem Coşkun dünya evine ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Müslümanlar Müslüman Olmadıkça
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Erdal mı kahraman, Zekeriya mı unutulan?
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Sosyal Medya ve Siyaset: Ahlakın Kaybolduğu Yer mi?
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Erzurum tarım ve hayvancılıkla şahlanır mı?
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Prof. Dr. Fatih Alper Gibi Derman Olacaksın !
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
İş Yapma Ayrı Sahiplenme Ayrı İştir Ve Erzurumspor
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva